Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Κατασκευή: Φτιάχνουμε παιχνίδια Fidget με LEGO

 

«Εμπόδιο» η αντίληψη των άλλων

Προχθές ο Θοδωρής συνάντησε έναν δημοσιογράφο και τον ρώτησε κάτι για ένα ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει. Η αντίδρασή του έκανε τον 34χρονο άνδρα να σαστίσει. «Κι εσύ πώς το διάβασες», αντέτεινε ο δημοσιογράφος, με ειλικρινή απορία. «Συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι η μέση αντίληψη για την τυφλότητα είναι ότι οι τυφλοί δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαβάζουμε», λέει στην «Κ».

Σεμινάριο προσβασιμότητας του Σ.Ε.Α.Β.: Βιβλιοθήκες & Δυσλεξία (30/03/2022)

Η Ομάδα Προσβασιμότητας του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) διοργανώνει ενημερωτικά και εκπαιδευτικά online σεμινάρια σε θέματα προσβασιμότητας.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022: Βιβλιοθήκες & Δυσλεξία

The Upfront Initiative: Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Εργασιακές ευκαιρίες και αναπηρία


Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην ανακοίνωση των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2021 (εκδόσεις 2020) και έδωσε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό βράβευσης των βιβλίων που διακρίθηκαν, ανά κατηγορία.

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2021 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Μιχάλη Μακρόπουλο για το έργο του με τίτλο Η μαλαματένια βελανιδιά (εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Άρτεμις: Το ελληνικό ηλεκτρικό όχημα που πάει παντού


Η Άρτεμις είναι ένα όχημα που μπορεί να φτάσει παντού! Στο βουνό με χιόνι ή χωρίς, στην άμμο, ακόμη και να ανέβει σκαλιά.

Όταν ο έφηβος έλκεται από περιθωριακές ομάδες: Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις δραστηριότητές τους εκτός οικογένειας και την επιλογή των φίλων τους. Καθώς πλησιάζουν στην εφηβεία, τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις προτιμήσεις τους για τις παρέες και τους φίλους τους, ενώ διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία στην κοινωνική τους ζωή. Αυτή η διεκδίκηση αυτονομίας αποτελεί συχνά πηγή άγχους για τους γονείς που φοβούνται μήπως τα παιδιά τους «παρασυρθούν» από «κακές παρέες».

«Πώς να προστατεύσω το παιδί μου από τις κακές παρέες;» Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεχόμαστε συχνά οι ειδικοί της ψυχικής υγείας.

Υποδεχόμαστε τα χελιδόνια

Πηγή
Τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για βδομάδες. Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες νότια από τη Σαχάρα, όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους, όπως έντομα (κουνούπια, μυγάκια κ.ά.)

Υπάρχουν πολλά είδη χελιδονιών, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που φτιάχνουν τη φωλιά τους, αλλά και το μέρος που τα βλέπει κανείς. Το πλέον χαρακτηριστικό τους είναι οι μακριές φτερούγες που τα κάνουν να είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά στον αέρα, τα οποία μάλιστα μπορούν να τρέφονται ενώ πετούν!

Καλαμάτα: Μαθητές αξιοποιούν υπολείμματα καφέ και προστατεύουν το περιβάλλον

Οι barista στην περιοχή της Καλαμάτας κάθε φορά που ετοιμάζουν εσπρέσο και καπουτσίνο για τους πελάτες τους, δεν πετούν το κατακάθι του καφέ που μένει στη μηχανή παραγωγής, αλλά το συλλέγουν σε έναν ειδικό κάδο.

Όταν αυτός γεμίσει, ειδοποιούν μέσω εφαρμογής την εταιρεία Granel, ώστε ένα μέλος της να περάσει να παραλάβει την ποσότητα, η οποία μετά από επεξεργασία, θα γίνει ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό αντικείμενο.

Παρουσίαση του Εγχειριδίου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για παιδιά και εφήβους του ΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η παρουσίαση του Εγχειριδίου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους του ΠΟΥ «WHO Pocket Book of Primary Health Care for Children and Adolescents». Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη υποδέχθηκαν τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης, Dr. Hans Kluge, την Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης, Dr. Natasha Azzopardi Muscat, καθώς και συμβούλους του ΠΟΥ Ευρώπης, μεταξύ των οποίων τον Δρ. Παύλο Θεοδωράκη και τον Dr. Joao Breda.

O Dr. Martin Weber, Eπικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα προχώρησε σε μία εκτενή παρουσίαση του Εγχειριδίου.

Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία: Μία τις εμβληματικότερες παραγωγές εικονικής πραγματικότητας, δωρεάν στο διαδίκτυο

Μία συναρπαστική ξενάγηση στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάζει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη εφαρμογών Εικονικής-Επαυξημένης-Εκτεταμένης Πραγματικότητας και στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος XRCosmos. Με μοναδική ιστορική ακρίβεια, τεκμηρίωση και εντυπωσιακές τρισδιάστατες εικόνες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον ιερό χώρο και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό του. Η «Περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία» (http://olympia3d.ime.gr/) δημιουργήθηκε από μία διεπιστημονική ομάδα συνεργατών του ΙΜΕ, τόσο ως εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό εργαλείο, όσο και ως όργανο ιστορικής έρευνας, προσομοίωσης και ανακατασκευής.

Εμφυτευμένη στον εγκέφαλο συσκευή επέτρεψε την επικοινωνία με παράλυτο ασθενή που δε μπορεί να μιλήσει

Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία -μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής της διασποράς- παρουσίασαν μια νέα μέθοδο, η οποία επέτρεψε την επικοινωνία με έναν ασθενή που δεν μπορεί να μιλήσει ούτε να κινηθεί και βρίσκεται σε πλήρως παραλυτική κατάσταση εγκλεισμού (locked-in state) στο σώμα του. Πρόκειται για έναν υπολογιστή που αποκωδικοποιεί τα σήματα του εγκεφάλου του «κλειδωμένου» ασθενούς και τα μετατρέπει σε γράμματα σε μια οθόνη.

Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα: Καινοτόμες δράσεις στην υπηρεσία των πολιτών

Τις δράσεις τις οποίες θέτει στην υπηρεσία των πολιτών παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στη βάση των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΕΔΙΑΝ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, κατόπιν εγγραφής.

Τρεις Έλληνες τζουντόκα στο διεθνές τουρνουά Egyptian Pyramids International Championships (25/3)

Δύο αθλήτριες και ένας αθλητής θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό τζούντο τυφλών στο διεθνές τουρνουά Egyptian Pyramids International Championships που θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 25 Μαρτίου στην Αλεξάνδρεια.

Βρίσκοντας διέξοδο από το λαβύρινθο της ψυχικής ασθένειας προς την ψυχική υγεία

Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους βιώνει την ψυχική ασθένεια κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με μία διαγνώσιμη ψυχική διαταραχή. Εκτός από τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση, οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας καθώς και πρόωρου θανάτου (έως και δύο δεκαετίες νωρίτερα) λόγω σωματικών παθήσεων που μπορούν να προληφθούν, ενώ η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες βιώνουν επίσης εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, διακρίσεις και στιγματισμό.