Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μην με κρίνετε για το φαγητό που δίνω στο γιο μου για το σχολείο.

Πρόσφατα, ο γιος μου, που πηγαίνει Γ’ Δημοτικού, μου ανέφερε ότι ένας εκπαιδευτικός στο σχολείο του, τον ρώτησε γιατί το μεσημεριανό γεύμα του αποτελείτο μόνο από σνακ και του εξήγησε ότι θα πρέπει να τρώει ένα θρεπτικό γεύμα."Μαμά", είπε, "νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις να μου δίνεις και πάλι σάντουιτς." Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να γελάσω. Τα τελευταία τέσσερα σάντουιτς που είχα φτιάξει, είχαν γυρίσει απείραχτα. Φυστικοβούτυρο και ζελέ; Μερέντα; Τυρί; Όλα επιστράφηκαν όπως του τα είχα δώσει. 

Έχω δοκιμάσει να του στείλω ζυμαρικά και τα περισσεύματα από το αγαπημένο του φαγητό που είχαμε για δείπνο. Αλλά δεν έχει σημασία αν και πώς προσπαθώ. Πάντα το φαγητό έρχεται πίσω ή εντελώς ανέγγιχτο ή έχοντας φάει μερικές μπουκίτσες. 

Μικρά μυστικά για την σωστή ανατροφή παιδιών

Είμαι καλός γονιός; Μεγαλώνω σωστά το παιδί μου; Μήπως το κακομάθω; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν και αγχώνουν τους γονείς. Το σίγουρο είναι ότι τέλειος γονιός δεν υπάρχει και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ψυχολόγοι.

Κοινή εξέταση υποψηφίων ΑΕΙ

Τις ίδιες ημέρες θα εξετασθούν όλοι οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων – και εκείνοι που θα διεκδικήσουν μία θέση με το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων, και οι απόφοιτοι που θα προτιμήσουν το παλιό σύστημα των 6 μαθημάτων. Και αυτό, έστω κι αν τα θέματα σε κάποια μαθήματα για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων είναι διαφορετικά, λόγω της διαφορετικής εξεταστέας ύλης.

«Η εργασία στο σπίτι δεν βελτιώνει τους μαθητές»

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι κάθε όγκος εργασίας που γίνεται στο σπίτι βελτιώνει την ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών στο δημοτικό».

Αυτή είναι η δήλωση του Harris Cooper, από το πανεπιστήμιο Duke, ερευνητή πάνω στην εργασία στο σπίτι που παίρνουν οι μαθητές.

Η συνταρακτική αφήγηση της «Αννας Φρανκ της Θεσσαλονίκης»

Τ​​ο ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου του 1943 όταν σφύριξε στον σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο με προορισμό το Αουσβιτς. Μέχρι τον Αύγουστο του 1943 είχαν αναχωρήσει συνολικά 19 τρένα, μεταφέροντας περισσότερους από 45.000 Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ λιγότεροι από 2.000 κατάφεραν να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στην πόλη τους.

Τα παιδιά της Ειδομένης

Καλωσήρθατε στον καταυλισμό της Ειδομένης, έναν τόπο όπου συνεχώς υπάρχει η έντονη μυρωδιά του καμένου. Εκεί, σύμφωνα με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ζουν σε σκηνές περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, συνήθως για περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες. Οι - κυρίως - Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί που έχουν καταλύσει σε διαφορετικούς καταυλισμούς καίνε λάστιχα, σκουπίδια, αδιάβροχα. Το κάνουν για να ζεσταθούν, αλλά και για να στεγνώσουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους.

Από 11 Απριλίου οι αιτήσεις για πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Από τις 11 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία κατά το ερχόμενο σχολικό έτος (2016-17). 

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και, όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, κάθε ενδιαφερόμενος για εισαγωγή δικαιούται να συμμετέχει στις διαδικασίες επιλογής μίας και μόνο σχολικής μονάδας, είτε πειραματικής, είτε πρότυπης.