Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Μάθηση...


7 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Μυϊκή Δυστροφία Duchenne

Στo πλαίσιo του εορτασμού της 4ης Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τη Μυϊκή Δυστροφία Duchenne (WDAD), 7 Σεπτεμβρίου, το MDA HELLAS, Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, και η Ομάδα Γονέων παιδιών με Duchenne (Parent Project MDA HELLAS) διοργανώνουν εκδήλωση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Στόχος της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για αυτή την σπάνια και αθεράπευτη μορφή μυϊκής δυστροφίας που πλήττει αγόρια.

Ρομποτική στολή για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση

Μία ρομποτική στολή η οποία «υπόσχεται» να βοηθήσει παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να περπατούν ευκολότερα ανέπτυξαν επιστήμονες των National Institutes of Health στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Ηράκλειο Αττικής: Παράθυρο στον κόσμο του προγραμματισμού για τα κορίτσια

Παράθυρο στον κόσμο του προγραμματισμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών άνοιξε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής για τις μαθήτριες της πόλης που συμμετείχαν στην καινοτόμο δράση Girls Coding, τα εργαστήρια εκμάθησης κώδικα προγραμματισμού για κορίτσια ηλικίας 12 έως 17 χρονών. Στις τρεις ημέρες, που διήρκησαν τα εργαστήρια, οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τεχνικές προγραμματισμού και να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές και παιχνίδια.

Tα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου γράφουν για τη δική τους μαθητική επιχείρηση

Εφόσον στις μέρες μας οι έφηβοι έχουν αναπτυγμένη τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους και έχοντας διάθεση να εργαστούν, «γεννήθηκε» η ιδέα της μαθητικής Eικονικής Επιχείρησης με τη βοήθεια του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων(ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece. Αρχικά θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέρουμε το γεγονός ότι εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου που δεχόμαστε φροντίδα απο την Κιβωτό του Κόσμου, είμαστε ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι που έχουμε ιδρύσει μια εικονική επιχείρηση και που μας δίνεται η ευκαιρία να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας και να αναδείξουμε τις δεξιότητές μας.

UNICEF: Εκτός σχολείου εξακολουθούν να παραμένουν 123 εκατ. παιδιά

Σχεδόν μηδενική πρόοδος στη μείωση του παγκόσμιου ποσοστού των παιδιών εκτός σχολείου, έχει σημειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF. 

Το 11,5% των παιδιών σχολικής ηλικίας (123 εκατομμύρια παιδιά) απουσιάζουν από τις σχολικές τάξεις σήμερα, σε σύγκριση με το 12,8% το 2007 (135 εκατομμύρια παιδιά), το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 6 έως 15 ετών που είναι εκτός σχολείου παρουσιάζει ελάχιστη μείωση μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Άποψη: Β. Κιντή - Τι σημαίνει «αξιόπιστες εξετάσεις»;

Λέγεται συχνά ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες και αντικειμενικές και ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνουν και αξιόπιστες. Ας δούμε πρώτα τι σημαίνουν όλα αυτά.

Τι σημαίνει ότι ένα εξεταστικό σύστημα είναι αδιάβλητο; Οτι δεν διαρρέουν τα θέματα, ότι διασφαλίζεται ισότιμη μεταχείριση των εξεταζομένων, ότι δεν επηρεάζουν την ανάδειξη των επιτυχόντων εξωγενείς παράγοντες, πέραν των βαθμών. Οτι δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να βάλει μέσον για να περάσει το παιδί του στο πανεπιστήμιο, ότι τόσο ο πλούσιος όσο και ο φτωχός, από την Αθήνα ή την επαρχία, από δημόσιο σχολείο ή ιδιωτικό, έχουν την ίδια μεταχείριση και, τυπικά τουλάχιστον, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά

Το άσθμα είναι μια κοινή χρόνια πάθηση των πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από στένωση των αεραγωγών με αποτέλεσμα ο πάσχων να εκδηλώνει δύσπνοια, βήχα, συριγμό κλπ.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από την βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της συχνότητας ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους.

Γ.Σ.Ε.Ε.: Άδεια σχολικής παρακολούθησης

Η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπενθυμίζει ότι προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.