Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

23 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών


Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών ανακοίνωσε την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 23ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εορτάζεται με κεντρική θεματολογία “With Sign Language, Everyone is Included!”, την πρόσβαση δηλαδή που προσφέρει η νοηματική γλώσσα.

Αγχωμένοι μαθητές, πελαγωμένοι γονείς απέναντι στο λύκειο

Με την εισαγωγή στο λύκειο, δεν χωράει αμφιβολία ότι τα δεδομένα στην καθημερινή ζωή των μαθητών αλλάζουν άρδην. Οι σχολικές απαιτήσεις αυξάνονται, ο χρόνος μοιάζει να κυλάει ταχύτερα, ο «όγκος» των Πανελλαδικών Εξετάσεων εμφανέστερος στον ορίζοντα όσο ποτέ. «Δεν ξέρω από πού να πρωτοξεκινήσω…», αναφωνεί ο 15χρονος Κωνσταντίνος, κοιτάζοντας με απελπισία τα βιβλία στο γραφείο του. «Είναι δυνατόν να τα θυμηθώ όλα αυτά;», η απορία της Εύας, μαθήτριας Β΄ Λυκείου, μπροστά στα αναρίθμητα χαρτάκια με τους συνδέσμους της αρχαίας ελληνικής αραδιασμένα μπροστά της. Και οι γονείς; Εξίσου... πελαγωμένοι. Συχνά, ανήμποροι να βοηθήσουν, καταφεύγουν στην παρότρυνση. Και στους περιορισμούς, ασφαλώς: «Αν πέσεις κάτω από 18, ξέχνα τη σαββατιάτικη έξοδο!».

Συρρικνώνουν τα ΕΠΑΛ Διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα

Τον εκφυλισμό των ΕΠΑΛ και τη σταδιακή τους διάλυση, καταγγέλλει στο www.ka-business.gr ο εκπρόσωπος της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Γιάννης Λαφήρας. Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η κατάσταση ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία είναι τραγική. Από 37 διαφορετικά τμήματα επαγγελματικών λυκείων έχουν παραμείνει 4, σύμφωνα με δηλώσεις εκπαιδευτικών. Έτσι οι μαθητές παρακολουθούν αναγκαστικά την ειδικότητα του τμήματος που έχει τους περισσότερους μαθητές, και δεν έχει καταργηθεί... 

Tο πρώτο παιδικό και εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Με σύνθημα «Κατάλληλο κάτω των 18», ο παγκόσμιος παιδικός και εφηβικός κινηματογράφος αποκτά τη δική του γιορτή στην Αθήνα. Το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, φιλοξενώντας ένα τριήμερο γεμάτο ταινίες και εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.

Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις αναπληρωτών στην ειδική αγωγή

Προσλήψεις 40 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2018-2019.

Σχολικά γεύματα σε 954 Δημοτικά Σχολεία

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιούν για το σχολικό έτος 2018-19 το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών 954 Δημοτικών Σχολείων και αφορά σε 153.367 μαθητές, ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να συνεχισθεί και το επόμενο διδακτικό έτος 2019-2020.

Σώστε τα παιδιά στη Μόρια

Ο Φλόριαν Βέστφαλ, επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα μίλησε στην DW για τη Μόρια. Χώρος ανομίας, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Άννα Γριμάνη: Στόχος μας είναι να σώζονται όλα τα παιδιά με καρδιοπάθεια

Η Άννα Γριμάνη είναι εδώ και χρόνια Πρόεδρος του Coeurs pour Tous Hellas-Καρδιές για Όλους, ενός διεθνούς φορέα, που υποστηρίζει οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από εγγενή καρδιοπάθεια και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για ένα έργο ζωής που από το 1998 έχει βοηθήσει περισσότερα από 14.000 παιδιά σε όλον τον κόσμο.