Το ποσοστό των γυναικών που διαγνώστηκαν πρόσφατα με ΔΕΠ-Υ μεταξύ 23-29 και 30-49 ετών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2020. Πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι μητέρες, που αγωνίζονται να μεγαλώσουν παιδιά και να αντιμετωπίσουν τη ΔΕΠ-Υ τους ταυτόχρονα. Η διαχείριση της καθημερινής πολυπλοκότητας της οικογενειακής ζωής μπορεί να παρουσιάσει μια ειδική σειρά προκλήσεων για τις μητέρες με ΔΕΠ-Υ, ειδικά εάν μεγαλώνετε επίσης ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ.
Κατανόηση των Προκλήσεων
Το να ζεις με ΔΕΠ-Υ ως μητέρα σημαίνει συχνά να αντιμετωπίζεις εμπόδια που οι άλλοι μπορεί να μην τα βλέπουν ή να μην καταλαβαίνουν. Για παράδειγμα:
Δυσκολίες διαχείρισης χρόνου: Η παρακολούθηση των προγραμμάτων, των ραντεβού και της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να είναι αποθαρρυντική όταν αντιμετωπίζετε δυσκολία με την αίσθηση του χρόνου, μια συχνή πρόκληση της ΔΕΠ-Υ.
Υπερδιέγερση: Τα σπίτια με παιδιά είναι γεμάτα ζωντάνια και θόρυβο, κάτι που μπορεί γρήγορα να γίνει συντριπτικό εάν είστε υπερευαίσθητοι στις αισθητηριακές εισροές.
Ασυνεπής γονική μέριμνα: Η ΔΕΠ-Υ μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες συνέπειας, κάτι που είναι συχνά το κλειδί για την αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών.
Αυτοαμφισβήτηση: Η κοινωνία έχει ισχυρές απόψεις για την ανατροφή των παιδιών. Μπορεί να αισθάνεστε επιπλέον πίεση και κρίση, τροφοδοτώντας κύκλους αυτο-αμφιβολίας και ενοχής.
Επιδράσεις στον ορμονικό κύκλο: Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πώς οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορούν να ενισχύσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων, ειδικά την εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση, μπορεί να εμφανίσετε αυξημένη συναισθηματική αντιδραστικότητα, αυξημένη λήθη και μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορούν να κάνουν τις ήδη απαιτητικές πτυχές της διαχείρισης της καθημερινής ζωής και της ανατροφής των παιδιών ακόμη πιο αποθαρρυντικές.
Διαχείριση των σχέσεων: Η ΔΕΠ-Υ μπορεί επίσης να περιπλέξει την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε και να διατηρείτε σχέσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για συναισθηματική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια. Προκλήσεις όπως η παρορμητικότητα, η λήθη και η δυσκολία διατήρησης της εστίασης μπορεί μερικές φορές να επιβαρύνουν τις σχέσεις με τους συντρόφους, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας. Είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνείτε ανοιχτά για τη ΔΕΠ-Υ και τις εκδηλώσεις της, βοηθώντας τους φίλους και τους αγαπημένους σας να κατανοήσουν τις συμπεριφορές και τις ανάγκες σας.
Διαχείριση της ΔΕΠ-Υ του παιδιού σας: Εάν το παιδί σας έχει επίσης ΔΕΠ-Υ, αντικατοπτρίζοντας πολλές από τις δικές σας προκλήσεις, η δυναμική μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη όσο και έντονη.
Στρατηγικές αντιμετώπισης για ευημερία
Η διαχείριση στη μητρότητα με ΔΕΠ-Υ απαιτεί μια προσέγγιση προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες σας και της οικογένειάς σας. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν:
Δομή και ρουτίνα – Δημιουργήστε μια δομημένη καθημερινή ρουτίνα για να διαχειριστείτε τόσο τον χρόνο όσο και την ενέργειά σας. Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως ημερολόγια, εφαρμογές ή ξυπνητήρια για να κρατήσετε εσάς και την οικογένειά σας σε καλό δρόμο. Τα οπτικά προγράμματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για παιδιά με ΔΕΠ-Υ, καθιστώντας τις προσδοκίες σαφείς και απτές.
Απλοποιήστε το περιβάλλον σας – Μειώστε την ακαταστασία και απλοποιήστε το περιβάλλον του σπιτιού σας για να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς και την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ένα συγκεκριμένο μέρος για τα πάντα, μειώνοντας τον υπερβολικό θόρυβο ή τα οπτικά ερεθίσματα όπου είναι δυνατόν.
Τεχνολογία – Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας. Οι εφαρμογές που διαχειρίζονται εργασίες και υπενθυμίσεις ή που βοηθούν στην παρακολούθηση του χρόνου, μπορεί να είναι ανεκτίμητες. Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρόνου οθόνης του παιδιού σας χωρίς συνεχή επίβλεψη.
Πρακτικές αυτοφροντίδας – Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε τα επίπεδα ενέργειας και τη συναισθηματική σας υγεία. Η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και ο χρόνος που διατίθεται για χαλάρωση ή χόμπι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ.
Αναζητήστε υποστήριξη – Εγγραφείτε σε ομάδες υποστήριξης ή δίκτυα άλλων γονέων με ΔΕΠ-Υ. Η ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών μπορεί να είναι απίστευτα επικυρωτική και διαφωτιστική. Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στη ΔΕΠ-Υ για να αναπτύξετε εξατομικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Εστιάστε στα δυνατά σημεία – Εστιάστε στα δυνατά σας σημεία ως γονέας με ΔΕΠ-Υ. Ίσως η δημιουργικότητά σας να σας κάνει σπουδαίους στο να σχεδιάζετε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ή η υπερεστίασή σας σας επιτρέπει να βουτήξετε βαθιά σε θέματα που σας ενδιαφέρουν με τα παιδιά σας. Γιορτάστε αυτές τις στιγμές.
Εκπαιδεύστε και υποστηρίξτε – Εκπαιδευτείτε σχετικά με τη ΔΕΠ-Υ και διδάξτε τα παιδιά σας γι' αυτήν. Η κατανόηση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να ενδυναμώσει την οικογένειά σας και να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Υπερασπιστείτε για τις δικές σας ανάγκες και εκείνες των παιδιών σας σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για να εξασφαλίσετε ότι γίνονται οι κατάλληλες προσαρμογές.
Το να είσαι μητέρα με ΔΕΠ-Υ έρχεται αναμφίβολα με τις δοκιμασίες του, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις μια πλούσια οικογενειακή ζωή. Υιοθετώντας στρατηγικές που καλύπτουν τη ΔΕΠ-Υ σας, μπορείτε να διαχειριστείτε τις απαιτήσεις της μητρότητας και να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη, σέβεται τις ατομικές διαφορές και προωθεί την ανάπτυξη ηθικών αξιών. Η αναζήτηση βοήθειας και η χρήση στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες σας δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή αποτυχίας - είναι ένα σχέδιο επιτυχίας.
Απόδοση στα Ελληνικά: Χριστίνα Γεωργιάδου
Πηγή: adhdhellas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου