Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Disability Visibility

Η “αναπηρία” είναι μία λέξη που τις περισσότερες φορές αντικαθιστούμε στα κείμενά μας με εκφράσεις που θεωρούμε ισοδύναμες. Η “ορατότητα” από την άλλη, είναι μια λέξη που εμφανίζεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε σχέση με μειονοτικές/ αποκλεισμένες ομάδες. Με τον τίτλο “Disability Visibility” η λέξη “αναπηρία” αποκτά την ορατότητα που της έχουμε στερήσει.

Χρειάζεται να μάθει ένα παιδί να ζητάει συγγνώμη;

Είναι απαραίτητο να μάθουμε σε ένα παιδί να ζητάει συγγνώμη; Πότε και με ποιον τρόπο; Προτού απαντήσουμε, ας σκεφτούμε τι σημαίνει αυτή η λέξη για εκείνο και τι για εμάς. 

«Ζήτα συγγνώμη από το παιδάκι που κλώτσησες, τώρα!» Το μικρό θα ’ναι δεν θα ’ναι 3 ετών. Στην προτροπή της μαμάς του, χαμηλώνει το κεφάλι και τα μάγουλά του φουσκώνουν από θυμό και ντροπή. Ντροπή νιώθει και η μαμά, επειδή το δικό της παιδί έγινε επιθετικό. Ίσως και επειδή η άλλη μαμά θα υποθέσει ότι δεν του έχει διδάξει όσα πρέπει. Το πιέζει ξανά και ξανά να πει τη λέξη «συγγνώμη». Το παιδί δεν το κάνει. Το άλλο παιδί κλαίει. Τώρα, όλοι –μαμάδες και παιδιά– νιώθουν εξαιρετικά άβολα. 

ΑΕΙ: Πώς θα εισαχθούν οι υποψήφιοι από περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την αριθμ. Φ.253.2/95951/A5/1-9-2023 Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι Λυκείων του Δήμου Παλλήνης, που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

Παιδιά: Ποιο είναι το «κλειδί» για να είναι υγιή;

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το «κλειδί» για να παραμένουν τα παιδιά ενεργά και υγιή, η απάντηση είναι… εμείς οι ίδιοι. Οι γονείς είναι σημαντικό να έχουν πάντοτε κατά νου πως οι προτιμήσεις, οι επιλογές, οι συμπεριφορές και οι συνήθειές τους αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδιά.

Μαρία Μοντεσσόρι: Η μόρφωση των αισθήσεων

Μπροστά στη μικρή Μαρία Μοντεσσόρι, μια μέρα οι γονείς της τσακώνονταν. Ενστικτωδώς, η Μαρία γύρεψε ένα κάθισμα, τόσυρε ίσαμε ανάμεσά τους, σκαρφάλωσε και με τα δύο της χεράκια αγκάλιασε όσο δυνατώτερα μπορούσε τις σηκωμένες γροθιές της μαμάς και του μπαμπά. Ο καυγάς σταμάτησε απότομα.

Από την Κρήτη στον Έβρο για να διδάξουν: Ιστορίες… εξορίας εκπαιδευτικών

«Μαμά, πάλι θα φύγεις;» Η απορία και η θλίψη στο πρόσωπο ενός παιδιού που η μητέρα του ετοιμάζει βαλίτσες για να πάει στο σχολείο…

Εκπαιδευτικοί που διεκδικούν ή κατέκτησαν την πολυπόθητη θέση στο δημόσιο σχολείο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σπίτια και οικογένειες για να μπορέσουν να εργαστούν.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Διοργανώνει για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ για παιδιά

Ένα εξαιρετικά δημιουργικό Σαββατοκύριακο θα έχουν όσα παιδιά δώσουν το παρών στο 1ο Cycladic Kids Festival, που διοργανώνει το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Παιδιά 4 έως 15 ετών καλούνται να συμμετέχουν με ελεύθερη είσοδο, στο πιο δημιουργικό σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας!

Ερχονται οι μηχανές που διαβάζουν το μυαλό, μπορούμε να τις ελέγξουμε;

Το να υπάρξουν μηχανές που διαβάζουν τη σκέψη ήταν πριν μερικά χρόνια απλώς επιστημονική φαντασία. Τώρα βρίσκεται στο κατώφλι της επιστημονικής πραγματικότητας και εγείρει ακανθώδη ζητήματα ηθικής και προστασίας της ιδιωτικότητας. Είναι, δηλαδή, ένα ακόμη πεδίο που πρέπει να ρυθμιστεί. 

Ερώτηση Σπυράκη για την παιδική παχυσαρκία - «Τέσσερις στους 10 εντεκάχρονους στην Ελλάδα έχουν επιπλέον βάρος»

Το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας έθεσε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ενώπιον της Κομισιόν επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάσχεση της.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Ρέα», στην Ελλάδα άνω του 40% των εντεκάχρονων και σχεδόν 4 στους 10 δεκαπεντάχρονους έχουν μεγαλύτερο βάρος από το επιστημονικά ενδεδειγμένο.

«Κρίσιμη στιγμή» για την παιδική εργασία – Το μέλλον εκατομμυρίων ανηλίκων σε κίνδυνο

Το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών κινδυνεύει, καθώς ολοένα περισσότεροι ανήλικοι απομακρύνονται από το σχολείο για να εργαστούν, τονίζει στο BBC ο επικεφαλής του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γκίλμπερτ Χούνγκμπο, γενικός διευθυντής τoυ Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), δήλωσε ότι καταγράφεται «οπισθοδρόμηση» σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω των παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων.