Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Διαβάζοντας δυνατά σε μεγάλα παιδιά: γιατί είναι σημαντικό.

Διαβάζοντας για δέκατη φορά μέσα σε 2 ώρες το ίδιο βιβλίο στο δίχρονο ανιψιό μου, σκέφτηκα ότι τα βάσανά μας θα τελειώσουν στην πρώτη Δημοτικού που θα μάθει να διαβαζει μόνος του. Μετά όμως θυμήθηκα βράδια στο χωριό, όπου μια σταλίτσα ατομάκι, κοιμόμουν ακούγοντας τον μπαμπά μου να μου διαβάζει “Τα μυστικά του Βάλτου”, ένα τεράστιο βιβλίο που σίγουρα εκείνη την εποχή ζύγιζε περισσότερο από εμένα. Και τότε κατάλαβα την σκληρή αλήθεια: θα περάσουμε πολλά χρόνια διαβάζοντας στον μπόμπιρα… 

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να δείτε πόσο σημαντικό είναι και γιατί να διαβάζουμε λογοτεχνία στα παιδιά μας, ακόμα και όταν αυτά ξέρουν ανάγνωση. 

Διαβάζοντας δυνατά σε μεγάλα παιδιά: γιατί είναι σημαντικό. 

Κ. Μπρούσαλης: "Η κλωστή του Μάρτη και οι Δρίμνες"

Γράφει ο Κ. Μπρούσαλης στο protagon

Προσοχή! Το μόνο που επιτρέπεται να κάνετε την 1η του Μάρτη, είναι να φυτέψετε ένα βασιλικό. Κι ως τις 6 του μήνα, μην τολμήσετε να πλύνετε ρούχα, γιατί θα έρθουν οι Δρίμνες και θα τα κατακάψουν. Κι ούτε να λουστείτε ούτε να κολυμπήσετε. Επειδή, αν το κάνετε, οι Δρίμνες θα κάψουν το κορμί σας. Κι αν θέλετε να μάθετε, τι είναι οι Δρίμνες, σας λέμε ότι πρόκειται για πνεύματα αόρατα που ζουν μέσα στα νερά και τους δίνουν δύναμη. Κακά πνεύματα, που όμως σας επιτρέπουν, αν ξέρετε την τέχνη, να προβλέψετε, τι καιρό θα κάνει όλο τον χρόνο: Μια μέρα για δυο μήνες. Είναι τα μερομήνια που κακώς κάποιοι τα συνδέουν με τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Το σωστό είναι μία με έξι του Μάρτη, καθώς αυτές οι μέρες ονομάζονται δρίμ(ν)ες.

4-10 Μαΐου: Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αφιερωμένη στα Παιδιά

"Τίποτα δεν είναι πιο συγκλονιστικό από το θάνατο ενός παιδιού,
και τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα."
Αλμπέρ Καμύ

Σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, 186.300 παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία κάθε χρόνο.

Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα, περισσότερα από 500 παιδιά χάνουν την ζωή τους. Χιλιάδες άλλα τραυματίζονται.

Οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν ένα από τα κύρια αίτια θανάτου για τα παιδιά 15 έως 17 ετών.

Σοκ στη Γαλλία για την πορνεία στα σχολεία

«Ο,τι ήταν πριν από 30 χρόνια τα ναρκωτικά στα σχολεία μας, είναι σήμερα η πορνεία», σύμφωνα με τον Γάλλο Ιβ Σαρπνέλ, πρόεδρο του ιδρύματος Scelles που έχει ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία εναντίον της πορνείας.

Σοκ στη γαλλική κοινωνία έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες στοιχεία που δείχνουν ότι στα σχολεία ολοένα και περισσότεροι μαθητές επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις έναντι χρημάτων.

Τα αγόρια δεν κλαίνε

Ένα νέα συγκλονιστικό video προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει κατά της βίας εναντίων των γυναικών. Το ‘Start With Τhe Boys’ (Ξεκινήστε με τα αγόρια), μια ιστορία μικρού μήκους του σκηνοθέτη του Bollywood, Vinil Mathew, σε παραγωγή Alex Kuruvilla δείχνει ότι η σωστή διαπαιδαγώγηση κατά της βίας ξεκινά από τα αγόρια σε μικρή ηλικία.

Πώς χειριζόμαστε τα παιδιά όταν οι γονείς είναι κλινήρεις στην Εντατική;

Τι γίνεται όταν η μάνα, ο πατέρας ή τελοσπάντων ο κηδεμόνας ενός παιδιού νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Συνήθως, αποφασίζουμε ότι το «σωστό» είναι τα παιδιά να μείνουν πίσω και μακριά απ’ όλο αυτό το πράγμα, θέλοντας να τα «προστατεύσουμε». 

ΠΟΥ: Με ακουστικές διαταραχές κινδυνεύουν 1 δισ. νέοι που ακούν δυνατά μουσική

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο νέοι στον κόσμο απειλούνται από ακουστικές διαταραχές επειδή ακούν υπερβολικά δυνατά μουσική, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το ηχητικό επίπεδο στις συναυλίες και τα νυκτερινά κέντρα είναι συχνά υπερβολικά υψηλό, όπως και η ένταση στα ακουστικά των συσκευών ήχου και των smartphones.

6.300 μαθητές στη μάχη του PISA

Με τον άτυπο χαρακτηρισμό του... δακτυλοδεικτούμενου ξεκινά η Ελλάδα στον επόμενο εκπαιδευτικό διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ, στον οποίο μετέχουν 15χρονοι από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα και είναι μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεκολλήσει από τη μετριότητα των θέσεων που είχε στους προηγούμενους πέντε διαγωνισμούς PISA, από το 2000. Στον περασμένο διαγωνισμό, μεταξύ 64 χωρών, είχε λάβει την 39η θέση στην κατανόηση κειμένου και την 41η στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

17ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ελλάδα η χώρα του ντοκιμαντέρ!

Εξήντα τρία (!) ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής θα παιχτούν στο διεθνές τμήμα και στο ελληνικό πανόραμα του προσεχούς φεστιβάλ (13- 22 Μαρτίου) και η οικονομική κρίση φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι το θεματικό αστέρι του φεστιβάλ, σε σημείο ν' αναρωτιέσαι πόσα ντοκιμαντέρ για την κρίση μπορείς να αντέξεις σε δέκα ημέρες. Για να δούμε.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Το ράβε-ξήλωνε 51 χρόνων. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με πειραματόζωα τους μαθητές

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι εκπαιδευτική διαδικασία του ελληνικού κράτους για την εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου (παλαιότερα του εξαταξίου Γυμνασίου) στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Διεξάγονται στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς (Μάιο ή Ιούνιο, παλαιότερα Σεπτέμβριο) από το Υπουργείο Παιδείας, με κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους κάθε επιστημονικού πεδίου. Καθιερώθηκαν το 1964 με την ονομασία «Εισιτήριες Εξετάσεις», λόγω της ύπαρξης πληθώρας υποψηφίων και των περιορισμένων θέσεων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Νοημοσύνη και αλκοολισμός

Οι νέοι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ), εμφανίζουν τάση να πίνουν περισσότερο και έτσι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλκοολισμού, σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Είναι ουσιαστικά η πρώτη μελέτη που συνδέει ξεκάθαρα την μειωμένη εξυπνάδα με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.