Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Στου Καινούργιου Χρόνου Την Αυλή...


Διονύσης Σαββόπουλος - Στου Καινούργιου Χρόνου Την Αυλή (2019 Version)
από τον δίσκο "Πατημασιές στο Χιόνι".

Η ελληνική σημαία στην κορυφή της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον

Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον, προσδοκούμε τη στιγμή της ενηλικίωσης, τη στιγμή που θα αρχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο. Και όμως, χιλιάδες παιδιά, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας φέρνουν το αύριο στο σήμερα, αλλάζουν ήδη τον κόσμο. Μέσα στις τάξεις των σχολείων, παθιάζονται, οραματίζονται, πειραματίζονται, αναπτύσσουν στρατηγική σκέψη, πειθαρχούν, δημιουργούν, κάνουν τα σχέδια πράξη στα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής. Μια εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και δρουν, τα στρέφει προς τη διαρκή αναζήτηση και επίτευξη μιας ευζωίας που συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη, έχοντας όμως πάντα τον άνθρωπο στο κέντρο της. Το μέλλον έχει ήδη αρχίσει και το βλέπουμε στα πρόσωπα όλων αυτών των παιδιών. Στα πρόσωπα των μαθητών που τα εκπροσώπησαν και έγιναν οι παγκόσμιοι ολυμπιονίκες ρομποτικής 2019, σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία, μας γέμισαν υπερηφάνεια και αισιοδοξία βάζοντας την χώρα μας δυναμικά στον χάρτη της ρομποτικής και της επόμενης μέρας της τεχνολογίας.

Σχολείο και διασκέδαση για τα παιδιά με σύνδρομο Down

Το σχολείο και οι δυσκολίες του, η δημιουργία του κέντρου φροντίδας, η σημασία της αμειβόμενης εργασίας για τους ενήλικες, αλλά και οι πολλές και ξεχωριστές δραστηριότητες, όπως η γυμναστική και η εκμάθηση χορού, συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας των ατόμων με σύνδρομο Down.

Βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Λυκείου παραπληροφορεί για το AIDS

Τυχαίνει πότε πότε σε καμιά παρέα να ακουστεί κάποια μπαρούφα κι αυτός που την είπε να δικαιολογηθεί λέγοντας «μα το άκουσα στην τηλεόραση». Φανταστείτε κάτι που γράφεται σε σχολικό βιβλίο και μάλιστα της Γ’ Λυκείου, με ύλη που περιλαμβάνεται στις πανελλήνιες. Όποιος μαθητής το διδαχθεί, θα ορκίζεται στο Θεό ότι είναι αλήθεια. Κι όμως, το εγχειρίδιο της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου αναφέρεται στη λοίμωξη HIV/AIDS με όρους της δεκαετίας του ’80, παραπληροφορώντας ουσιαστικά τους μαθητές.

Γιατί τα αδέλφια μας κάνουν καλύτερους;

Αν και ορισμένες φορές νομίζετε ότι μεγαλώνετε, αντί για αδέλφια, ορκισμένους εχθρούς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας και οι καθημερινοί, ακόμα, τσακωμοί δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι τα παιδιά σας δεν είναι δεμένα συναισθηματικά. Μάλιστα, ο αδελφικός ανταγωνισμός είναι απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς οι διαφωνίες τυχαίνουν συχνά και σε πολλούς ανθρώπους ενώ λειτουργούν και ως σημαντικές ευκαιρίες, ώστε τα παιδιά να μάθουν καλύτερα το ένα το άλλο, αλλά και τον εαυτό τους.

Ο σύγχρονος «Τζεπέτο» που επιδιορθώνει παιχνίδια για φτωχά παιδιά

Οι φίλοι του τον αποκαλούν «Τζεπέτο» και υπό μια έννοια είναι, αφού ο Ιταλός επιδιορθωτής παιχνιδιών Γκουίντο Πατσέλι συντηρεί το γιορτινό πνεύμα φροντίζοντας ώστε κανένα φτωχό ή άρρωστο παιδί να μην ξυπνήσει την ημέρα των Χριστουγέννων χωρίς κάποιο δώρο.

Κρατώντας πάντα στο χέρι ένα κατσαβίδι, ένα μικροσκόπιο και έναν συγκολλητή, ο «Guido Aggiustagiocattoli», δηλαδή ο Γκουίντο ο Επιδιορθωτής των Παιχνιδιών, τους τελευταίους δύο μήνες εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς: επισκευάζει 50 με 70 παιχνίδια την ημέρα, ενόψει της εορταστικής περιόδου. 

Οι γιορτές προκαλούν στρες και ένταση στα παιδιά;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέκαθεν ήταν και είναι από τις αγαπημένες των παιδιών. 

Συνδυάζουν διακοπές, δώρα και μια εορταστική ατμόσφαιρα που διαρκεί μέρες. Ωστόσο, συχνά, τα παιδιά εκδηλώνουν μια διαφορετική συμπεριφορά που οι περισσότεροι γονείς την αποδίδουν στην κούραση και την αλλαγή προγράμματος.

Γεννάμε λιγότερα παιδιά, σε μεγαλύτερη ηλικία

Το 2018 στη χώρα μας σημειώθηκαν 33.857 περισσότεροι θάνατοι (120.297) από τις γεννήσεις (86.440). Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για μια εξαίρεση, αλλά για μια νέα κατάσταση, που ήρθε για να μείνει και απαιτούνται πολύ σοβαρές και συνολικές αλλαγές για να ανατραπεί. «Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά (155.000 τη δεκαετία του ’50, 141.000 το 1981, 102.000 το 2001 και 86.500 το 2018), ενώ ένα τμήμα των γεννήσεων αυτών (το 15% περίπου την τελευταία εικοσαετία) προέρχεται από αλλοδαπές μόνιμα εγκατεστημένες στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, μετά το 1950 αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των θανάτων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας. Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν στη δημιουργία αρνητικών φυσικών ισοζυγίων (γεννήσεις–θάνατοι), που δεν αναμένεται να μετατραπούν σε θετικά τις αμέσως επόμενες δεκαετίες», σημειώνει σε παρέμβασή του ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης. Βασιζόμενος σε μελέτες του Εργαστηρίου

Ηράκλειο: ''Με τη μηχανή του Χρόνου'': Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά

Δυναμική συνεργασία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη μουσειακή εκπαίδευση, ξεκινά το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά με το Παιδικό Μουσείο Exploration. Οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με τη μηχανή του Χρόνου». Με όχημα τη φαντασία και το πολιτισμό και με την αξιοποίηση εργαλείων από τη σύγχρονη μουσειολογία, το εν λόγω πρόγραμμα τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη τεχνολογία και την εξέλιξη της. Απευθύνεται σε γονείς και παιδιά από 7 έως 12 ετών και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Παιδικό Μουσείο Exploration, πάνω στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.