Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Προβολή: Ελένη Ανδρεάδη “Τρία δώρα που έχουν τα παιδιά, τα οποία χάνουμε μεγαλώνοντας, και μπορούν να σώσουν τον πλανήτη”


Η Ελένη Ανδρεάδη είναι συγγραφέας, περιβαλλοντολόγος και εκπαιδευτικός. “Δεν είναι η τεχνολογία που μας λείπει για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης”, υποστηρίζει, “αλλά η θέληση να κάνουμε το βιώσιμο μέλλον πραγματικότητα.” Πώς μπορούμε να βρούμε τη συλλογική βούληση που χρειαζόμαστε;

Τι αφήνει η πανδημία στους Έλληνες εφήβους

Οι έφηβοι και οι έφηβες της εποχής μας είναι μια γενιά που μεγαλώνει υπό διαρκή πίεση, μπαίνοντας από τη μια κρίση στην άλλη: από την κλιματική αλλαγή στην πανδημία της COVID-19 και από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στην ενεργειακή φτώχεια. Στις νέες προκλήσεις για τη σωματική και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων θα επικεντρωθεί ένα σημαντικό συνέδριο, το 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για την Υγεία των Εφήβων, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

Podcast: Μιχάλης Μπλέτσας: Μια συζήτηση για την εκπαίδευση


Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT είναι καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη για μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από την ελληνική εκπαίδευση και την τεχνολογική και επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων.

Παραβατικότητα ανηλίκων και πανδημία

«Το φαινόμενο είναι περισσότερο κοινωνικό και ο βασικός λόγος είναι ότι είμαστε στην αποδρομή της πανδημίας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης για τα αίτια που συντελούν στην έξαρση της βίας στους ανηλίκους ενώ για το επίκαιρο θέμα που απαντάται πλέον ακόμη και στις σχολικές αίθουσες τοποθετήθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου.«Τα περισσότερα από τα παιδιά ήταν κλεισμένα στο σπίτι και για περίπου 18 μήνες είχαν διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Αυτό συνδυάζεται και με την έξαρση της βίας μέσα στο σπίτι, η οποία πολλές φορές μένει στις κλειστές θύρες», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Γιάννης Μαρακάκης, ποινικολόγος που έχει χειριστεί αρκετές τέτοιες υποθέσεις.

Η Γεωργία Καλτσή ξέρει να λέει για την αναπηρία (της) μόνο σκληρές αλήθειες

Ήταν 9 Μαρτίου του 2015. Τέσσερις αγαπημένοι φίλοι επιστρέφουν από πάρτι. Βρίσκονται και οι τέσσερις στο ίδιο αυτοκίνητο. Γέλια, πειράγματα, χαρούμενες φωνές. Λίγα λεπτά αργότερα και οι ζωές τους φέρνουν τούμπα και καρφώνονται στην είσοδο μιας τράπεζας. Η Γεωργία Καλτσή κάθεται πίσω από τον οδηγό. Είναι η μόνη από τους τέσσερις που έχει τις αισθήσεις της όμως δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν, ούτε καν το ίδιο της τον εαυτό που καίγεται. Ο Αποστόλης χάνει τη ζωή του, η Ηλιάνα, η Γεωργία και η Αδαμαντία τραυματίζονται σοβαρά και νοσηλεύονται για μήνες.

Η Γεωργία Καλτσή συνεχίζει τη ζωή της σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η Γεωργία Καλτσή συνεχίζει τη ζωή της. Δύο προτάσεις που διαβάζονται και βιώνονται ως μια. Απόφαση ζωής όχι να συνεχίσει, αλλά να μην ωραιοποιήσει ποτέ καμία κατάσταση. Και να μην χάσει το πείσμα της για αισιοδοξία. Το πείσμα της για το αύριο.

«Πάμε βόλτα τα όνειρά μας», ένα λεωφορείο για παιδιά με αυτισμό στη μνήμη του δολοφονημένου Άλκη Καμπανού

Το λεωφορείο, το οποίο και φέρει την προσωπογραφία του φοιτητή που έπεσε θύμα οπαδικής βίας την 1η Φεβρουαρίου του 2022 στην περιοχή Χαριλάου, ήταν μία προσφορά της μητέρα του Άλκη Καμπανού, Μελίνα, η οποία συγκέντρωσε τα χρήματα για την καμπάνια με τη συμβολή του απλού κόσμου για την αγορά του μίνι βαν.

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Άλκη, η μητέρα του Μελίνα, θέλησε να κάνει τον πόνο προσφορά προς τον σύλλογο «Μ.Α.μ.Α. - Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό», με έδρα τη Βέροια.

Σχολικά γεύματα: Η λίστα με τα σχολεία όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα σχολεία όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα τη χρονιά 2022 - 2023.

Πρόκειται για 1.629 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

Όταν οι ήρωες animation «βγήκαν από την ντουλάπα»

Τηλεοπτικοί animation ήρωες που έχουμε αγαπήσει και παρελαύνουν στη μικρή οθόνη ξανά και ξανά και για τους οποίους αποτελούσε κοινό αλλά ανομολόγητο μυστικό η σεξουαλικότητα και η ταυτότητα φύλου τους. Δεν είναι λίγοι οι χαρακτήρες της ένατης τέχνης που είναι αρκετά εμφανές πως υπάγονται κάτω από την LGBTQIA+ ομπρέλα κι όμως, μόλις τα τελευταία χρόνια κάποιοι από αυτούς έχουν κάνει το επίσημο coming out τους.

Βιβλίο: Γιώργος Δουργκούνας "Η εκπαιδευτική πολιτική για τη διά βίου μάθηση"

Σκοποί της παρούσας μελέτης είναι, αφενός, η διερεύνηση των επιδράσεων της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής για τη διά βίου μάθηση (ΔΒΜ) στις πολιτικές για τη ΔΒΜ στην Ελλάδα και, αφετέρου, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών και κοινωνικών πολιτικών για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (ΣΕΚ) στην Ελλάδα, ως προς την επίτευξη των στόχων της απασχολησιμότητας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, εστιάζοντας στους ανέργους. Με ερμηνευτικό εργαλείο την έννοια του εξευρωπαϊσμού (europeanisation), μελετάται κριτικά ο επίσημος προφορικός και γραπτός λόγος των ελληνικών κυβερνήσεων την περίοδο 2000-2020.

Διημερίδα για το Εφηβικό Θέατρο στην Αθήνα

Η διημερίδα με τίτλο «Έφηβοι, θέατρο και κοινωνία: πρακτικές, νέες προοπτικές και προκλήσεις», διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" και θα λάβει χώρα στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2022 στο Σχολείο της Ειρήνης Παπά, έδρα της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (Πειραιώς 52 Νέο Φάληρο-Πειραιάς).

Συναγερμός στα σχολεία: Φόβοι για μάθημα σε κρύες αίθουσες

Σε απόλυτο εκτροχιασμό οδηγούνται τα ταμεία των σχολικών επιτροπών λόγω των υπέρογκων ποσών που καλούνται να καταβάλουν, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης. Η περσινή σχολική χρονιά, με τα ανοιχτά παράθυρα λόγω Covid, φαίνεται πως εκτόξευσε τις ανάγκες για θέρμανση στα ύψη, αναγκάζοντας τις σχολικές επιτροπές να διαθέσουν το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης - που υπό κανονικές συνθήκες προορίζεται για την κάλυψη όλων των αναγκών των μονάδων - αποκλειστικά για την εξόφληση λογαριασμών. Και, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις της πολιτείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα, τα άλλοτε νοικοκυρεμένα ταμεία των σχολικών επιτροπών αποκτούν μέρα με τη μέρα ολοένα και μεγαλύτερες «μαύρες τρύπες».