Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Κάτι πηγαίνει λάθος στον τρόπο που μιλάμε για τους γονείς που σκοτώνουν τα αυτιστικά παιδιά τους.

Ο London ήταν ένα γλυκό μικρό αγόρι που αγαπούσε πολύ τα αρκουδάκια του. Ήταν 6 ετών όταν η μαμά του τον σκότωσε ρίχνοντάς τον από μια γέφυρα. Ο Alex Spourdalakis δολοφονήθηκε επίσης από τη μητέρα και τη γιαγιά του. Στην αρχή προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν με υπνωτικά χάπια, αλλά δεν τα κατάφεραν και έτσι η μητέρα του τον μαχαίρωσε στο στήθος 4 φορές και έκοψε τους καρπούς του. Ήταν ένα έξυπνο αγόρι 14 ετών που αγαπούσε τα μπαλόνια και το κίτρινο χρώμα. Σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη δολοφονία – αυτοκτονία, μια τετραμελής οικογένεια δηλητηριάστηκε από αέριο. Το ένα από τα παιδιά, ο Martin ήταν 10 χρονών και η αδερφή του η Elisa, 11. Τι είχαν όλα αυτά τα παιδιά κοινό; Ανήκαν όλα στο Φάσμα του Αυτισμού. 

Λιγότερα περιστατικά άσθματος στις γειτονιές με πολλά δέντρα

Όσα περισσότερα δέντρα διαθέτει μια γειτονιά στα πεζοδρόμιά της, τόσο μειώνεται η πιθανότητα οι κάτοικοί τους να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος και να χρειασθούν επείγουσα νοσηλεία.

Όταν η ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) και οξείδια του αζώτου είναι μικρή, τότε αρκούν οι μη δενδροφυτευμένοι χώροι πρασίνου και οι κήποι για να μειώσουν τα περιστατικά άσθματος. Όταν όμως η ρύπανση είναι μεγάλη, τότε χρειάζονται πολλά δέντρα στους δρόμους για να αντισταθμίσουν τη ρύπανση.

Συνέδριο (30.11.2017): «Τα Μουσεία ως Φορείς Αλλαγής: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση»

Τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων. Είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων και ιδανικοί χώροι για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων. Καθώς κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με θέματα μετανάστευσης, θρησκευτικής έκφρασης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας, διακρίσεων, ταυτότητας φύλου και ίσης μεταχείρισης, η δέσμευση των μουσείων για σεβασμό της διαφορετικότητας, για ισότητα, προσβασιμότητα και κοινωνική ενσωμάτωση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Στο έβδομο ετήσιο Συνέδριο για τα Μουσεία, επαγγελματίες των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών θα συζητήσουν για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μουσείων, τον ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, και για το πώς η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση κοινού, τη χρηματοδότηση, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών.

Κομισιόν: Όραμα για ψηφιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη

Ψηφιακό φαίνεται να είναι το μέλλον της εκπαίδευσης, με την Ευρώπη να επιδιώκει ένα συγκροτημένο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση.

Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στη συνεκτίμηση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση. Αναμένεται να υλοποιηθεί δε με την προώθηση της καινοτόμου και ψηφιακής κατάρτισης και την προετοιμασία νέου σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση. Συνολικά, η ΕΕ κινείται προς έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης. Δομικά στοιχεία αυτού του ενιαίου χώρου είναι, μεταξύ άλλων, η κινητικότητα, η καινοτομία και οι ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και η δια βίου μάθηση. 

Μαγνησία: Μόνο πέντε σχολεία έχουν μελέτη πυροπροστασίας

H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας υλοποιεί πρόγραμμα ισχυροποίησης των σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση κρίσεων κυρίως από φυσικά αίτια. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος διερεύνησε την ύπαρξη μελέτης πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητά της. Στο πλαίσιο αυτό προεκυψε ότι μόνο πέντε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις 74 που υπάρχουν στο νομό, διαθέτουν μελέτη πυροπροστασίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 7 του Π.Δ. 71/88.

Τεράστια η αξία της πρώιμης παρέμβασης στην αναπτυξιακή πορεία ενός παιδιού

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Κοινωνικές Επιστήμες, ιδιαίτερα στο κλάδο της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο με αποτέλεσμα πολλά παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες να έχουν τη δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Η πρώιμη παρέμβαση, υποστηρίζουν οι ειδικοί μετά από πολλές έρευνες συνδέεται άμεσα με τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού (βρεφική και νηπιακή ηλικία).

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Εξελικτική διαδρομή των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών –Δυσλεξία: προσχολική, σχολική, μετασχολική ηλικία»

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο 
«Εξελικτική διαδρομή των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών –Δυσλεξία: προσχολική, σχολική, μετασχολική ηλικία»
9-10 Δεκεμβρίου 2017
Αμερικανική Γεωργική Σχολή