Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Προβολή: LISTEN


Το LISTEN είναι μία ταινία μικρού μήκους, στην οποία αυτιστικά άτομα που δεν χρησιμοποιούν τον προφορικό λόγο για επικοινωνία, αναφέρονται στο πώς εκπροσωπούνται σε βιβλία, θέατρο και ταινίες και προτείνουν διαφορετικούς τρόπους αφήγησης για την πιστότερη απεικόνισή τους.

ΑΕΙ ερμητικά κλειστά για τους Ελληνες του εξωτερικού

"Θα αποσύρεις την υποψηφιότητά σου, αλλιώς αυτός θα είναι ο τάφος για το ακαδημαϊκό σου μέλλον. Και να κατορθώσεις να εκλεγείς τώρα, θα σε περιμένουμε στη γωνία ύστερα από τρία χρόνια, όταν θα ξανακριθείς…".

Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούστηκε βιαστικά και έμοιαζε βγαλμένη από αμερικανική ταινία δράσης. Πάντως σίγουρα δεν θα μπορούσε κάποιος να τη συνδέσει με την πνευματική ηγεσία της χώρας, τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους μακρόσυρτους λόγους για ανάγκη αντιστροφής του brain drain. Ή μήπως θα μπορούσε; Γιατί η πραγματικότητα συχνά ξεπερνά τη φαντασία…

Self-tests: επιστροφή όλων στο σχολείο με ασφάλεια

Οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τον κορωνοϊό σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, εν όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των Λυκείων όλης της χώρας, προβλέπονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σχολικά κυλικεία : Ανοίγουν από Δευτέρα σε Λύκεια και σχολεία Ειδικής Αγωγής – Πώς θα λειτουργήσουν

Από την Δευτέρα 12 Απριλίου λειτουργούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα κυλικεία εντός λυκείων και σχολείων ειδικής αγωγής, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μονογονεϊκές οικογένειες: Το 60% αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες

Αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους, δυσκολία να εργαστούν για τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών τους και απουσία επαφής των παιδιών με το δεύτερο γονιό τους, συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, όπως προκύπτει από έρευνα.

Κοροναϊός : Σε απορρύθμιση ο ύπνος των παιδιών εν μέσω πανδημίας

Ολο και περισσότεροι μαθητές πάσχουν από αϋπνίες λόγω του στρες που προκαλεί ο εγκλεισμός στο σπίτι, της έλλειψης καθημερινών φυσικών δραστηριοτήτων αλλά και της τηλεκπαίδευσης n Η παιδίατρος Αννα Παρδάλη δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή τους

Ειδικές ξεναγήσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για τις διαφορετικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ειδικών ομάδων κοινού, όπως ΑμεΑ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πραγματοποιούνται από την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΜΣΤ.

Σημαντικό πρότζεκτ για θέματα παιδικής ψυχικής υγείας από το Child Mind Institute των ΗΠΑ και το Ίδρυμα Νιάρχος

Ένα φιλόδοξο νέο πενταετές έργο, που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αξιοποιήσει τη δύναμη της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μεταφέροντας την κορυφαία διεθνή τεκμηρίωση σε θέματα παιδικής ψυχικής υγείας από το Child Mind Institute των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη εξιδεικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης καθώς και ενός σύγχρονου μοντέλου φροντίδας, αναβαθμίζοντας την πρόσβαση των παιδιών στην προστασία και την ενδυνάμωση που χρειάζονται. Η νέα δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων, η οποία στόχο έχει να συμβάλλει στην ενίσχυση και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Στήβεν Χόκινγκ: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο

Υπήρχε σχεδόν μια θρησκευτική ευλάβεια στη σιωπή που έπεφτε κάθε φορά που ξεκινούσε μια διάλεξη του Στήβεν Χόκινγκ.

Συνήθως, όλα τα καθίσματα ήταν πιασμένα, και όταν το επέτρεπαν οι υπεύθυνοι πυρασφάλειας, υπήρχαν μεγάλες ομάδες ανθρώπων που στέκονταν κοντά στις εξόδους και στους διαδρόμους, τεντώνοντας τους λαιμούς τους για να μπορούν να δουν τον διάσημο φυσικό.

Podcast: "Ένα βιβλίο σε προσκαλεί"

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει ετοιμάσει μια καινούρια δράση για τους μικρούς (και μεγάλους) φίλους. Μια σειρά παιδικών βιβλίων σε μοναδικές ηχητικές αφηγήσεις θα δημιουργήσουν μια ψηφιακή βιβλιοθήκη στο κανάλι του Ιδρύματος, στο Spotify.
Το πρώτο βιβλίο είναι το Χρατς της Εύης Γεροκώστα, σε εικονογράφηση του Κώστα Μαρκόπουλου από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Stem School Label: Μια δράση του European Schoolnet για τα σχολεία της Ευρώπης

Ο στόχος του STEM School Label είναι να καθοδηγήσει τα ευρωπαϊκά σχολεία στην αύξηση του ενδιαφέροντος και των δεξιοτήτων των νέων Ευρωπαίων σε μαθήματα STEM και να παράσχει στα σχολεία τα απαραίτητα εργαλεία για να εμπλέξουν τους μαθητές, τους δασκάλους και άλλους φορείς τους σε σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσοντας μια κατάλληλη στρατηγική STEM.

Μεγαλώνοντας ευγενικά παιδιά

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ιδιαίτερα ευγενικό, στοργικό παιδί, μπορεί να αισθανθείτε ένα κύμα ανησυχίας όταν βλέπετε το μικρό σας να έχει άσχημη συμπεριφορά.

Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η σωστή συμπεριφορά δεν αναπτύσσεται μέσα σε ένα βράδυ.

«H υπερβολική έµφαση στα γονίδια μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας»

Τα γονίδια δεν είναι παντοδύναμα. Τα γονίδια δεν κάνουν τίποτε από μόνα τους. Τα γονίδια απλώς εμπλέκονται στην ανάπτυξη χαρακτήρων ή νοσημάτων, αλλά δεν τα καθορίζουν. Αυτές είναι κάποιες απαντήσεις που μπορεί να δώσει ένας αναγνώστης μετρίως καταρτισμένος επί του θέματος, όπως εγώ, διαβάζοντας το «Τι είναι, τελικά, τα γονίδια;» του κ. Κώστα Καμπουράκη, βιολόγου και ερευνητή στο Πανεπιστήµιο της Γενεύης και διευθυντή της εκδοτικής σειράς «Understanding Life» του Cambridge University Press. Επικοινώνησα μαζί του και η συζήτησή μας άρχισε κάπως έτσι, ζητώντας του δηλαδή να μου δώσει μια συνοπτική απάντηση στο ερώτημα του τίτλου. «Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι ότι τα γονίδια δεν αποτελούν την ουσία μας», μου απάντησε. «Δεν καθορίζουν ούτε εξηγούν το ποιοι είμαστε ούτε τι κάνουμε και, κατά συνέπεια, δεν είμαστε δέσμιοι κάποιου γενετικού πεπρωμένου – με την εξαίρεση κάποιων σοβαρών γενετικών νοσημάτων».

Δωρεάν Διαδικτυακό μάθημα Επιστήμη για όλους. Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά

Δωρεάν Διαδικτυακό μάθημα
Επιστήμη για όλους. Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά
Το μάθημα του Mathesis at Crete University Press άνοιξε πάλι σε επαναληψη.
Για εγγραφές μπορείτε εδώ https://mathesis.cup.gr/

Το μάθημα Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στον υπέροχο κόσμο της φυσικής, με αφετηρία την καθημερινή ζωή και τις υπέροχες εκπλήξεις που κρύβει για εκείνον που πειραματίζεται με τους νόμους της Φύσης!

Τα δημοτικά τραγούδια του ’21 – Διαδραστικός Χάρτης – Γυμνάσιο Αμαρουσίου

30 Σεπτεμβρίου 1826.

Κάστρο της Ακρόπολης, Αθήνα.
Ο στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης υπερασπίζεται το κάστρο με νύχια και με δόντια, ενώ οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων καλά κρατούν – με τραγικές για τον αγώνα συνέπειες.

Σε μια ανάπαυλα της μάχης, ο Μακρυγιάννης φιλιώνει με τον Γκούρα και πιάνουν το γλέντι και το τραγούδι.

Βιβλίο: Ο @Παπάκης Ντετέκτιβ!

Θα πίστευες στα μάτια σου αν ερχόσουν πρόσωπο με πρόσωπο με έναν δράκο στο δάσος; Ο @Παπάκης βρίσκει μερικές εκπληκτικές πληροφορίες για τα ζώα του δάσους στο διαδίκτυο, αλλά ξαφνιάζεται όταν ανακαλύπτει ότι ίσως έπρεπε να τις είχε ελέγξει καλύτερα. Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι πάντα τόσο απλή υπόθεση, έτσι εμφανίζεται η Σοφή_Κουκουβάγια με ένα σχέδιο για να τα βάλει όλα στη θέση τους.
Διαβάστε στα παιδιά σας το νέο μας εκπαιδευτικό βιβλίο για μικρά παιδιά “Ο @Παπάκης Ντετέκτιβ”. Πραγματεύεται τις ψεύτικες πληροφορίες στο διαδίκτυο και προάγει την κριτική σκέψη των παιδιών.
Κατεβάστε το από εδώ.

Η Οδύσσεια θεωρείται το πιο επιδραστικό βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μετά από μια τεράστια και ενδελεχή έρευνα και ψηφοφορία που διενήργησε το BBC, όπου συγγραφείς, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και βιβλιοκριτικοίεπέλεξαν τα κορυφαία βιβλία που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη σκέψη, πρώτο στη λίστα κατετάγη το ανεπανάληπτο έργο του Ομήρου, η «Οδύσσεια».

Stellantis : Τα Παιδιά Σχεδιάζουν Τα Αυτοκίνητα Των Ονείρων Τους

Με ευφάνταστα ονόματα, όπως “SunRocker”, “Alfa Sport Aurelia”, “Luna, the dream car”, “Fiat Rainbow”, “Ecostella” και “WALF H2O”, τα παιδιά των εργαζόμενων στη Stellantis, σχεδίασαν τα αυτοκίνητα των ονείρων τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, αναπτύχθηκαν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας, ένας εκ των οποίων ήταν μεταξύ του κέντρου σχεδιασμού (Centro Stile) της Stellantis στο Τορίνο και των παιδιών των εργαζομένων του Ομίλου. Στόχος τα παιδιά να ταξιδέψουν νοερά και να σχεδιάσουν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Άποψη: Μ. Λιαλιούτη - Πίσω από την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια»

Για πολύ καιρό, πάνω από την πεζογέφυρα του περιφερειακού στην Κατεχάκη, υπήρχε κρεμασμένο ένα χειρόγραφο πανό με το οποίο ένας πατέρας διεκδικούσε τη συνεπιμέλεια του παιδιού του. Κάποια στιγμή, το πανό κατέβηκε –η απουσία του ήταν τόσο εμφανής, ώστε οι κάτοικοι στον Καρέα, που είχαν συνηθίσει να το βλέπουν κάθε μέρα στον δρόμο από και προς το σπίτι τους, απόρησαν. Μωρέ μήπως τελικά κέρδισε το δικαστήριο; Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και το πανό αντικαταστάθηκε από ένα πολύ καλύτερο: τυπωμένο, καθαρό, με ευδιάκριτο σύνθημα για «υποχρεωτική συνεπιμέλεια». Δεν ήταν τελικά μόνο ένας χωρισμένος πατέρας, ήταν πολλοί. Και πανό αντίστοιχα με εκείνο της λεωφόρου Κατεχάκη ξεφύτρωσαν σε πολλές γωνιές της πόλης –εξαφανίζονται και εμφανίζονται ακόμα κατά καιρούς σε διάφορες γειτονιές. 

Η Pfizer ζήτησε από τον FDA την έγκριση χρήσης του εμβολίου σε παιδιά 12-15 ετών

Αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, κατέθεσε η Pfizer, σύμφωνα με ενημέρωση της ίδιας της εταιρείας.