Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Κατασκευή: Ιστοί αράχνης

Φτιάξτε  τους ιστούς της φωτογραφίας (οδηγίες εδώ) και δημιουργήστε στην τάξη σας το κατάλληλο περιβάλλον για μία βόλτα σε "αραχνιασμένα" δωμάτια ιστορίας, σε απάτητα μονοπάτια της ζούγκλας, απλές γωνιές αγροκτήματος με συμπαθητικές αραχνούλες ή ό,τι άλλο εμπνευστείτε από την κατασκευή. Περιμένουμε φωτογραφίες σας!!!

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Τέχνη πέρα από την όραση

Ο μήνας ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση, μια πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Art Education for the Blind (AEB) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη σε μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Γιατί οι ήρωες της Disney δεν έχουν μαμάδες;

Εάν αναρωτιέστε γιατί οι περισσότεροι ήρωες της Disney δεν είχαν ποτέ μαμά ή οι ίδιες έκαναν μόνο επιλεκτικές εμφανίσεις, υπάρχουν κάποιες λογικές εξηγήσεις που ίσως, λύσουν τις απορίες των παιδιών, όταν κλείνουν το βιβλίο με το αγαπημένο τους παραμύθι το βράδυ.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο παραγωγός κλασικών ταινιών της Disney, Don Hahn, δίνει δύο εξηγήσεις γύρω από την μυστηριακή απουσία του μητρικού στοιχείου στα κινούμενα σχέδια. Παρόλο που δεν μιλάει ποτέ, όπως ο ίδιος περιγράφει, γι' αυτό αναλύει τους δύο επικρατέστερους λόγους που συμβαίνει. Ο ένας λόγος είναι πρακτικός επειδή οι ταινίες κινουμένων σχεδίων διαρκούν 80 ή 90 λεπτά και οι περισσότερες στέκονται έντονα στο μήνυμα της ενηλικίωσης. “Αναφέρονται σε εκείνη την ημέρα της ζωής σου που πρέπει να αναλάβεις υποχρεώσεις και να γίνει υπεύθυνος του εαυτού σου”. 

Τα Hydrobots έρχονται και φέτος στα σχολεία!

Η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), φέρνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα τα Hydrobots, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής σχεδιασμένο για μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο σύλλογος που νίκησε τα ταμπού για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Κορωπί

Είναι τραγικό ακόμη και να το σκέφτεται κανείς. Κι όμως, πριν το 2006, στη μικρή κοινωνία του Κορωπίου, οι οικογένειες που είχαν παιδί με ειδικές ανάγκες, ένιωθαν την ανάγκη να το κρύβουν, να το αντιμετωπίζουν ως ένα κοινωνικό στίγμα, καταδικάζοντας, πολλές φορές, τα παιδιά σε μια ζωή κλεισμένη στους 4 τοίχους. Τότε, κάποιοι γονείς είπαν το μεγάλο ΟΧΙ και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, δημιουργώντας τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κορωπίου "Αγάπη και Ελπίδα". Όπως μαρτυρούν στο TheTOC, τα μέλη του συλλόγου, οι πρώτες απόπειρες να κυκλοφορήσουν με τα παιδιά τους στο κέντρο της πόλης ήταν για κάποιους σοκαριστική. Ήταν, όμως, και η αφετηρία ανατροπών που οδήγησαν σε μια απίστευτη αλλαγή στη νοοτροποία, ακόμη και των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Δωρεάν εξετάσεις για γυναίκες και παιδιά σε δημόσια νοσοκομεία

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες σε δημόσιες δομές Υγγείας τον μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που εκπονείται από το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιατρικούς ελέγχους και για παιδιά.

Ιδιωτικά σχολεία: Μάχη για την «πίτα» των 304 εκατ. ευρώ

«Aνθεκτικός» στις τρέχουσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αποδεικνύεται ο κλάδος της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Eλλάδα, ενώ η εικόνα από τις εγγραφές των μαθητών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2014-2015) δείχνει πως τείνει προς ανάκαμψη.