Τρίτη 14 Ιουνίου 2016
Ο εμπρηστικός λόγος του Τραμπ βρίσκει απήχηση στα σχολεία των ΗΠΑ
Καθηγητές και αρκετοί γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα φαινόμενο που μάλλον ήταν θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνισή του. Μαθητές σε σχολεία των ΗΠΑ υιοθετούν την επιθετική και ξενοφοβική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, βάζοντας στο στόχαστρό τους λατίνους ή μουσουλμάνους μαθητές. Λένε πράγματα όπως «θα απελαθείς», «δεν γεννήθηκες σε αυτή τη χώρα» λέει στη βρετανική εφημερίδα Guardian η 49χρονη καθηγήτρια σε σχολείο της Καλιφόρνια Τρέισι Ίνγκλχαρτ. Η εφημερίδα επικαλείται online έρευνα σε δείγμα 2.000 δασκάλων σε παιδιά 12 ετών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016. Παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται ότι η έρευνα δεν έγινε με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να είναι αντιπροσωπευτική, ωστόσο, δείχνει μια τάση. «Τα ίδια είδαμε παντού» δήλωσε η Μορίν Κοστέλο που ασχολήθηκε με τα ευρήματα της έρευνας. «Μεξικανικής προέλευσης μαθητές ή μουσουλμάνοι νιώθουν φόβο» συνεχίζει. Πάνω από 2/3 των δασκάλων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο σημείωσαν ότι οι μαθητές τους -ιδιαίτερα οι παραπάνω κατηγορίες-φοβούνται για το μέλλον τους, σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος.
Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε 125 βιβλιοθήκες της Ελλάδας
Αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου».
Δάσκαλοι στα «θρανία» του CERN
O μαθηματικός Ντίκραν Τάχτα έφυγε από τη ζωή το 2006. Αρμενικής καταγωγής, σπούδασε Μαθηματικά, αλλά ως φιλομαθής νέος του ‘60 διάβαζε μανιωδώς λογοτεχνία, φιλοσοφία και Ιστορία. Ηταν ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, μεταδοτικός και αγαπητός μεταξύ των μαθητών του, οι οποίοι στο μάθημά του έφτασαν να δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους και να μαγειρεύουν. Υπήρξε ένας «μαγικός» δάσκαλος, έγραψε η εφημερίδα «Γκάρντιαν» στη νεκρολογία του. Και αν το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στις λίστες με τους φημισμένους ανά τον κόσμο μαθηματικούς, ίσως δεν είναι παράλειψη, καθώς η αποστολή του Ντίκραν Τάχτα ήταν διαφορετική. Χάρη στη «μαγεία» της διδασκαλίας του, η Θεωρητική Φυσική «απέκτησε» τον Στίβεν Χόκινγκ. Ο δάσκαλος Τάχτα ενέπνευσε τον τότε νεαρό μαθητή για «μαθηματικά, πιο πολλά μαθηματικά και φυσική».
Οταν παιδιά δολοφονούν παιδιά - Εγκλήματα μεταξύ ανηλίκων
Ανήλικοι δολοφόνοι με αφορμή εφηβικά «απωθημένα» και παιδικά «πείσματα». Παιδιά και έφηβοι που σκοτώνουν συνομηλίκους τους με χαρακτηριστική ευκολία ζητώντας κυρίως τη δική τους ιδιόμορφη «εκδίκηση». Η διπλή τραγωδία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο χωριό Γέφυρα, με τη δολοφονία του 14χρονου αγοριού από συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του επειδή «κομπορρημονούσε για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς του και τον ειρωνευόταν γιατί οι δικοί του γονείς είχαν παλιά τρακτέρ και ήταν φτωχότεροι», αποτελεί το τελευταίο περιστατικό μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κύριο θέμα της συζήτησης είναι το πώς μπορεί να αποφευχθούν αυτές οι δολοφονικές ενέργειες, τι ακριβώς οπλίζει το χέρι των «άγουρων» δολοφόνων αλλά και ποια θα μπορούσε να είναι η τιμωρία και η διαδικασία σωφρονισμού τους. Οπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, ο 14χρονος με τις δικές του ανώριμες θεωρήσεις απέδωσε στο θύμα του ότι του συμπεριφερόταν υποτιμητικά και αισθανόταν απόκληρος της παρέας των συμμαθητών του. Στον μικρόκοσμο των 14χρονων επικρατούσαν οι «φιγούρες» για καινούργια τρακτέρ και άλλα αυτοκίνητα, και τα «ταπεινωτικά» σχόλια και τα πειράγματα για τον μετέπειτα δράστη. Οι οικογένειες των παιδιών μάλιστα δεν είχαν οποιαδήποτε ιδέα, ούτε τροφοδοτούσαν αυτόν τον παιδιάστικο «ανταγωνισμό» και χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν τη δραματική συνέχεια από ένα... τίποτα!
Επικίνδυνες για τα παιδιά φουσκωτές πισίνες
Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να είναι ασφαλή τα παιδιά τους όταν χρησιμοποιούν τις φουσκωτές πισίνες, δίνει στους καταναλωτές η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Παιδί στη φύση: απειλούμενο είδος;
Το τελευταίο παιδί στο δάσος. Προστατεύοντας τα παιδιά μας από τη διαταραχή έλλειψης της φύσης
είναι ο τίτλος τους αμετάφραστου ακόμη στη χώρα μας βιβλίου του Richard
Louv που έγινε best seller στις ΗΠΑ ήδη από το 2009, όταν
πρωτοεκδόθηκε, και διαμόρφωσε ολόκληρο κίνημα υπό το όνομα «παιδί και
φύση». Ειδικά προγράμματα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της διαταραγμένης σχέσης του παιδιού με τη φύση, όπως το «Κανένα παιδί να μη μείνει μέσα» (No Child Left Indoors) εξαπλώνονται πλέον από τις ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη και δίνουν το μέτρο της επιρροής που άσκησε το συγκεκριμένο βιβλίο. Το οποίο συνεχίζει να επανεκδίδεται επικαιροποιημένο και εμπλουτισμένο με ιδέες για ανάληψη δράσης από γονείς, εκπαιδευτικούς, τοπικούς άρχοντες και επιχειρήσεις.
Ημικρανίες σε παιδιά και νέους: Ποιες οι «ένοχες» βιταμίνες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το 50% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή κεφαλαλγίας. Ποσοστό έως και 75% των ατόμων ηλικίας 18-65 ετών έχει εκδηλώσει πονοκέφαλο κατά το τελευταίο έτος και εξ αυτών τουλάχιστον ένας στους τρεις έχει εκδηλώσει ημικρανία. Η Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών του 2013 υποδεικνύει ότι η ημικρανία αποτελεί την έκτη κυριότερη αιτία χαμένων ετών ζωής λόγω ανικανότητας/αναπηρίας (YLD). Παρά το γεγονός ότι η ημικρανία είναι μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιβαρυντική διαταραχή, τα ακριβή αίτιά της παραμένουν μέχρι και σήμερα ασαφή. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι η ημικρανία οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως οι ορμονικές μεταβολές, οι διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση καφέ/αλκοόλ και το στρες.
Η γυμναστική που ταιριάζει στα παιδιά
Σε λίγες ημέρες η σχολική χρονιά τελειώνει και έρχεται το γνωστό ερώτημα για όσους έχουν παιδιά: «Και τώρα τι θα κάνουν;». Ο φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος, εξηγεί ποια αθλήματα κάνουν καλό στη μυοσκελετική υγεία των παιδιών. Ο τρόπος ζωής κατά τη σχολική περίοδο, με την παρατεταμένη καθιστική ζωή, τις συνήθως υπερφορτωμένες σχολικές τσάντες και την υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας (tv, pc, κινητό, tablet), αυξάνει σοβαρά τα επίπεδα διαφόρων προβλημάτων υγείας στους μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, ανησυχητικά είναι τα επίπεδα της παχυσαρκίας και του αυξημένου σωματικού λίπους στους Έλληνες μαθητές, αλλά και τα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Εξάλλου, υψηλά ποσοστά μυοσκελετικών προβλημάτων, κυρίως της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση ή η κύφωση, παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών και άνω, με ποσοστό εμφάνισης 4 κορίτσια προς 1 αγόρι.
Απουσία business plan στην ελληνική εκπαίδευση - ο στρεβλός σχεδιασμός
Το να κατευθύνεις το μυαλό και την καρδιά ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλοι το κάνουν εύκολα, άλλοι αλλοπρόσαλλα. Στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο αναγκάζονται να διδάξουν νέες δεξιότητες με νέους τρόπους, πάντα όμως βάσει στόχων. Υπάρχει άραγε business plan, επιχειρησιακό σχέδιο, στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά πρόσφατα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης κ. Γιώργος Προβόπουλος σε ομιλία του για την πορεία της χώρας; Και ποιο είναι αυτό;
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)