Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

6 κακές πρακτικές που δυσκολεύουν την πρόσβαση των ατόμων με δυσλεξία στο διαδίκτυο

Η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο δεν αφορά μόνο τα τυφλά άτομα ή όσους χρήστες έχουν αχρωματοψία. Αφορά και τα άτομα με δυσλεξία. 

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής. Σαν σχεδιαστές ιστοσελίδων μπορούμε να βοηθήσουμε τους χρήστες με δυσλεξία, αποφεύγοντας κάποιες κακές τεχνικές που τους δυσκολεύουν. Βλέποντας τα πράγματα από την δική τους οπτική γωνία μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί ο σχεδιασμός προσβάσιμων ιστοσελίδων είναι σημαντικός. 

Το καρότο σου και βουρ στη φιλαρμονική


Εάν θελετε να δείτε και άλλες πρωτότυπες δημιουργίες του Linsey Pollak, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του. Το βίντεο που παρακολουθήσατε είναι από το TEDxSydney (Carrot clarinet-Linsey Pollak).

Ψηφιακοί ψαράδες: Citizen Science Project

Διαβάστε  την πολύ χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Παναγιώτη Στασινάκη για τους Ψηφιακούς Ψαράδες:Citizen Science Project, προγράμματα που "ο βασικός τους στόχος είναι να εμπλέξουν πολίτες σε επιστημονικές δράσεις κι εργασίες", όπως δημοσιεύεται  στο ιστολόγιο "Η Βιολογία στο Σχολείο".

Με απομάκρυνση από τους γονείς τους απειλεί το Χονγκ Κονγκ έφηβους διαδηλωτές

Δύο έφηβοι στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, που κατέκλυσαν την πόλη για περίπου δύο μήνες. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα της αστυνομίας να αφαιρέσει την επιμέλεια από τους γονείς δύο 14χρονων, ενός αγοριού και μιας κοπέλας. 

«Αντιεμβολιαστικό κίνημα» απειλεί τη δημόσια υγεία

Σε επικίνδυνη «μόδα» εξελίσσεται το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» που έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας και το οποίο εξαπλώνεται ανησυχητικά, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα μάλιστα με παιδίατρους, οι πρώτες... παρενέργειες είναι πλέον ορατές: ολοένα και περισσότεροι γονείς «βομβαρδισμένοι» από αμφιβόλου προέλευσης έρευνες αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τρεις γονείς εμφανίζεται επιφυλακτικός σε σχέση με τον εμβολιασμό σε σχετική έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει κατακόρυφη αύξηση μέσα σε μία πενταετία των «καχύποπτων» γονέων: από 20% το 2006 σε πάνω από 30% το 2012.

Κύμα φυγής από τα δημοτικά

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει την τελευταία τετραετία η μαθητική διαρροή από τα σχολεία, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των μαθητών που μεταναστεύει σε σχολεία του εξωτερικού και κυρίως προς Γερμανία, Αγγλία, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Στις 8 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία

Σχολική εορτή από φέτος η γιορτή των Τριών Ιεραρχών και για τη Δευτεροβάθμια
Οι διακοπές των Χριστουγέννων οδεύουν προς το τέλος τους και σε λίγες μέρες οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολικά θρανία. Τα σχολεία θα ανοίξουν για το νέο έτος στις 8 Ιανουαρίου ημέρα Πέμπτη. Άλλωστε το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για τις γιορτές των Χριστουγέννων όριζε ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν μέχρι και 7 Ιανουαρίου ενώ και σε ιστοσελίδες σχολείων υπάρχει και σχετική ανακοίνωση.

Γιατί λείπει από τους σχολικούς χάρτες το Καστελόριζο

Σε τεχνικές δυσκολίες στην απεικόνιση ενός πολύ μικρής έκτασης στοιχείου σε χάρτες χαμηλής ανάλυσης και συχνά περιορισμένων διαστάσεων οφείλεται , σύμφωνα με το Υπουργείο, η μη απεικόνιση του Καστελόριζου σε χάρτες του βιβλίου Γεωγραφίας της Ε τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

«Έλα να μας πεις μια ιστορία» 2ος ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος

Μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2015 θα παραμείνουν ανοιχτές οι φόρμες υποβολής συμμετοχών του 2ου Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού Διηγήματος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία, μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2015, να καταθέσουν το διήγημά τους, το οποίο θα τεθεί στην κρίση της 7μελούς Κριτικής Επιτροπής.

Πού μπορείτε να μάθετε τη γραφή Braille

του Νικόλα Γεωργιακώδη στο in2life

Καθηγητές, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, αλλά και «κοινοί θνητοί» ανεξαρτήτως επαγγέλματος κάθονται ξανά στα θρανία, για να μάθουν των κώδικα γραφής των τυφλών, το σύστημα Braille. Τι είναι ακριβώς αυτό το σύστημα και πού μπορούμε να το μάθουμε;