Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολικά γεύματα: Πότε ξεκινά η διανομή τους σε 1.227 σχολεία της χώρας

Από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους θα ξεκινήσει φέτος η διανομή ζεστών γευμάτων σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε 1.227 σχολεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Κύριος στόχος του Προγράμματος, είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Ας παρασύρουμε τα παιδιά στη μέθη

«Φυσικά τους ανθολογημένους αυτούς στίχους μου τους χάρισε η μητέρα μου και της χρωστάω άπειρη ευγνωμοσύνη, γιατί διέσωσε τις λέξεις αυτών των ποιημάτων και της αφιερώνω αυτό το μικρό απάνθισμα», γράφει στην εισαγωγή της η ποιήτρια και φιλόλογος Μαριγώ Αλεξοπούλου. Η χειρονομία της ανθολόγου προς τους ενήλικες είναι εν προκειμένω εύγλωττη και την προσυπογράφω: δύσκολα θα βρεθεί αναγνώστης ή εργάτης της ποίησης, άνδρας ή γυναίκα, που δεν ακούει διαρκώς με τα αυτιά της μνήμης μια φωνή παλαιά, από τα παιδικά χρόνια, να διασώζει μέσα του/της την ποίηση, και να την παραδίδει. Μάνα; Πατέρας; Παππούς; Γιαγιά; Παραμάνα; Δασκάλα; Δάσκαλος; Την ποίηση στη ζωή μας, σε κάποιον τη χρωστάμε. Ξεκίνησα κάπως απότομα ώστε να τιθασεύσω τη συγκίνηση που το υπό συζήτηση βιβλίο μου προκαλεί. Γιατί διαβάζοντας πολλούς από τους στίχους που η Αλεξοπούλου συγκεντρώνει στην καλαίσθητα εικονογραφημένη έκδοση, προτείνοντας σε μας, τους ενήλικες, να τους διαβάσουμε στα παιδιά, γεμίζω η ίδια από ήχους παλαιών φωνών, που συνοδεύονται από παλαμάκια, από κίνηση σωμάτων: «Το παιδί θέλει χορό,/τα βιολιά δεν είν’ εδώ». 

Καθηγητής στα Χανιά: «Είπα στο παιδί να φορέσει τη μάσκα του και μου ήρθε κουτουλιά»

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε από πατέρα παιδιού που δεν φορούσε μάσκα στο προαύλιο του σχολείου που διδάσκει ο καθηγητής στα Χανιά, προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ αλλά και να επανέλθει στην κανονικότητα μετά και τη σύλληψη του πατέρα του παιδιού, ο οποίος παραδέχθηκε ότι χτύπησε τον καθηγητή. Μετά τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο των Χανίων, όπου του έγιναν ράμματα πάνω από το φρύδι και διαπιστώθηκε εγκεφαλική διάσειση και κακώσεις, ο 54χρονος Χανιώτης καθηγητής μίλησε στο ethnos.gr για την επίθεση που έκανε και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να επικοινωνήσει μαζί του και να του διαβεβαιώσει πως θα κατατεθεί σχετική αναφορά στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες. «Ήδη ζήτησα από την Υπηρεσία να καταθέσει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις περαιτέρω ενέργειες. Στο πρόσωπο του εν λόγω εκπαιδευτικού αντικατοπτρίζεται όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό, το οποίο υπερβάλλει εαυτόν για να στηρίξει τα παιδιά μας, τις οικογένειές τους και την κοινωνία εν συνόλω στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο. Τέτοιες ενέργειες είναι αδιανόητες και δεν θα γίνουν ανεκτές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας. 

Σχολεία-κοροναϊός: 5+1 χρήσιμες συμβουλές από λοιμωξιολόγους για γονείς και παιδιά

Oδηγίες στα παιδιά για το άνοιγμα των σχολείων έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Παιδείας απαντώντας για ακόμη μία φορά με επιστημονικά δεδομένα στους αρνητές της μάσκας.

Άλλωστε όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα με το πρώτο κουδούνι, καθώς υπήρξαν και γονείς που αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα, λέγοντας πως δεν τους νοιάζει ακόμη κι αν χάσουν μία σχολική χρονιά.

Λάρισα: Εγκαινιάστηκε το πιο σύγχρονο ειδικό σχολείο στην Ελλάδα

Λάρισα: Εγκαινιάστηκε το πιο σύγχρονο ειδικό σχολείο στην Ελλάδα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων παιδιών με αναπηρίες – Κ. Αγοραστός: «Διαγενεακό έργο αγάπης και συνεργασίας, γιατί όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στη γνώση»

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στη γνώση» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εγκαινιάζοντας χθες το κτίριο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) για άτομα με αναπηρίες, στη Νεάπολη της Λάρισας. Πρόκειται για τη μοναδική στη χώρα ανάλογη εκπαιδευτική υποδομή, ένα ειδικό σχολείο με πλήρως λειτουργικούς και εξοπλισμένους χώρους που δίνει τη δυνατότητα στους 44 πρώτους μαθητές, και στους εκατοντάδες που θα ακολουθήσουν, να αποκτήσουν εφόδια για την αυτόνομη διαβίωση και να αναπτύξουν κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιτέλους να μεταδώσει η ΕΡΤ ειδήσεις και για τους κωφούς!

Δικαίως διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας και μαζί της η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας καθώς από τις 29 Ιουλίου 2019 και μέχρι σήμερα, η μετάδοση του ωριαίου κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ με ταυτόχρονη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα διεκόπη.

Εγκαταλείπει την πλαστική συσκευασία η LEGO

Σε ανακυκλώσιμο χαρτί, αντί πλαστικού, θα συσκευάζει εφεξής τα προϊόντα της η Lego, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της. Η εταιρεία παιχνιδιών, με έδρα τη Δανία, ανέφερε ότι οι νέες συσκευασίες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται το 2021, στο πλαίσιο επένδυσης 400 εκατ. δολαρίων σε περιβαλλοντικά βιώσιμες παραγωγικές μεθόδους.

Άποψη: Λίνα Γιάνναρου "Οι μεν και οι ... δεν"

Από όλα όσα έχω ακούσει και διαβάσει όλες αυτές τις μέρες, με αφορμή την έναρξη των σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, αν κάτι θα τύπωνα σε μπλουζάκι ήταν όσα μας είχε πει σε σχετικό ρεπορτάζ η εκπαιδευτικός Τίνα Νάντσου. «Είναι ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά έναν άλλο τρόπο να βλέπουν τα πράγματα, έναν τρόπο που κανείς μας δεν έχει συνηθίσει», έλεγε («Καθημερινή», 30/8/20). «Είναι λάθος να συγκρίνουμε τη μάσκα με τη ζώνη ασφαλείας. Τη ζώνη τη φοράμε για να μην τραυματιστούμε εμείς. Τη μάσκα τη φοράμε για να σώσουμε τον άλλο. Είναι ευκαιρία για τα παιδιά να καταλάβουν ότι η δική τους συνειδητή δράση μπορεί να σώσει άλλους. Οτι έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον παππού και τη γιαγιά την αγάπη που εκείνοι τους χαρίζουν απλόχερα».