Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μικρά μπουφάν, μεγάλα προβλήματα…

Αν είστε γονιός ή εκπαιδευτικός, σίγουρα η εικόνα 25 στριμωγμένων μπουφάν σε μια μικρή κρεμάστρα θα σας είναι οικεία. Συνήθως, όσο πιο μικρό είναι ένα μπουφάν, τόσο περισσότερο χώρο πιάνει και τόσο μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί. Πώς;

Κάθε μέρα δίνονται πολύ μεγάλες μάχες δίπλα στις κρεμάστρες λίγο πριν το διάλειμμα. Γιατί μπορεί στο σχόλασμα το μπουφάν να εντοπίζεται από τον παππού/γιαγιά/ μαμά/ μπαμπά του μικρού μαθητή, στο διάλειμμα όμως το κάθε παιδί πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις – υπερδυνάμεις μνήμης και παρατηρητικότητας για να εντοπίσει μπουφάν του ανάμεσα σε άλλα 12 τουλάχιστον που του φαίνονται ίδια. 

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Βίντεο: Human Population Growth

Η Πληθυσμιακή Εκπαίδευση (Population Education) είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ, που εστιάζει σε θέματα του ανθρώπινου πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτού, διεξάγεται ο διαγωνισμός "Human Population Growth: Student Video Contest, 2017" που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλου του κόσμου.

«Χάιντι»: Η νέα σειρά 3D κινουμένων σχεδίων έρχεται στην ΕΡΤ (από 4/11)

Η οικογενειακή σειρά 3D κινούμενων σχεδίων «Χάιντι» που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Γιοχάνα Σπίρι έρχεται σε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 08:00.

«Μάστερ» τα πτυχία 5ετούς φοίτησης

Επανέρχεται η διάταξη για τους τίτλους «Μάστερ» στα πτυχία των 5ετών σπουδών Πολυτεχνείων και στις Γεωπονικές σχολές της χώρας με το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που κατατέθηκε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή από το υπουργείο Παιδείας στην Βουλή.

Ενα διαφορετικό βλέμμα στην Ιστορία από τους «hιστορισταί»

Να θέτεις ερωτήματα και να προκαλείς δημόσιο διάλογο για την Ιστορία με ένα τρόπο πλάγιο, όχι αναμενόμενο και οπωσδήποτε όχι συνηθισμένο στην ελληνική πραγματικότητα, είναι ένας από τους στόχους μιας «άτυπης, πολιτιστικής» ομάδας νέων ανθρώπων με τον τίτλο «hιστορισταί». Πρακτικά, εισάγουν τον όρο «Public History», ενεργοποιούν χώρους και συνδέονται με σκεπτόμενους πολίτες. Δεν είχα παραστεί στην καλοκαιρινή εκδήλωση που είχαν διοργανώσει στο Δρομοκαΐτειο (όπου εγκαινίασαν τον κύκλο «Weird History Days») και το αναφέρω γιατί οι αφηγήσεις που ακούστηκαν εκεί καταγράφηκαν ως κάτι αξιοσημείωτο. Αλλά βρέθηκα πρόσφατα στην Οικία Κατακουζηνού στη λεωφόρο Αμαλίας, σε μια άλλη δράση τους, που είχε τον δελεαστικό τίτλο «ΕΑΜ και Αστοί».

Τίνος... είναι τα παιδιά των χωρισμένων γονιών

Είναι ίσως ο πιο αόρατος μετακινούμενος πληθυσμός της πόλης. Με τα λιλιπούτεια βαλιτσάκια τους μετακινούνται ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε δύο κόσμους, σε δύο ενήλικες θεούς που αποφασίζουν εξ ονόματός τους για όλα.

Εγκρίθηκε πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία του Δ. Θεσσαλονίκης

Να διαπιστώσουν οι μαθητές το ρόλο και την αναγκαιότητα του ΚΟΚ, να γνωρίσουν τα βασικά σήματα που καθορίζουν την κυκλοφορία, να διερευνήσουν πως λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες ως ρυθμιστές τηςκυκλοφορίας και α κατανοήσουν σε τί χρησιμεύει η διάβαση πεζών και πώς πρέπει να διασχίζουν το δρόμο, είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής.

Προληπτικοί έλεγχοι από οδοντιάτρους στα σχολεία

Τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία της περιοχής ευθύνης τους (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια) αποφασίστηκε να πραγματοποιούν στο εξής οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών, σε συνάντηση εκπροσώπων Οδοντιατρικής Φροντίδας των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, και με αντικείμενο την αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών. 

Καμπάνια του ΠΙΣ υπέρ του εμβολιασμού

«Εμβολιάσου τώρα. Προστατεύεις την υγεία τη δική σου και των γύρω σου». Αυτό είναι το μήνυμα προς τους πολίτες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογου (ΠΙΣ), που ξεκινάει καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η φετινή επιδημία της εποχικής γρίπης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα ότι πέρυσι καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα της γρίπης, 408 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 197 κατέληξαν. Παράλληλα, ο ΠΙΣ καλεί το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού για τις ΜΕΘ, η ζήτηση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης.

Χείρα βοηθείας για παιδιά με σύνδρομο διάσπασης προσοχής

Χείρα βοηθείας σε παιδιά με το σύνδρομο Αsperger (διάσπαση προσοχής) και στις οικογένειές τους τείνει ο Σύλλογος “Asperger Χανιά” που συστάθηκε πρόσφατα. Την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Συλλόγου πήραν δραστήριοι πολίτες με μοναδικό μέλημα και φροντίδα να φέρουν κοντά όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συνεργαστούν και να τα αντιμετωπίσουν.

ΕΣΑμεΑ.: Χρειάζονται διακριτές στρατηγικές για την αναπηρία

Τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής και άλλες διατάξεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη» απέστειλε στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θ. Φωτίου η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου



Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και το Νοέμβριο τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική. 

Φοιτήτριες του ΑΠΘ χτίζουν σχολεία στη Γκάνα

Μεταξύ 130 συμμετοχών, η σχεδιαστική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που αποτελείται από τις φοιτήτριες Λήδα Λιούπη και Παναγιώτα Στεργιοπούλου, απέσπασε εύφημο μνεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής «Ένα Σχολείο για την Γκάνα (4th Earth Architecture Competition-School for Ghana) που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Nka Foundation».

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο προκαλεί αϋπνία στα παιδιά

Η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πριν τον νυχτερινό ύπνο αυξάνουν τον κίνδυνο αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου στα παιδιά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics

Το DNA που «φτιάχνει»… παιδιά

Διεθνής ομάδα ερευνητών -μεταξύ των οποίων Έλληνες- ανακάλυψαν για πρώτη φορά στους ανθρώπους 12 περιοχές του DNA, οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία που αποκτούμε το πρώτο μας παιδί και με τον συνολικό αριθμό παιδιών που θα κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας.

Το ΙQ του Mozart: μουσικοθεατρικό αναλόγιο για όλη την οικογένεια στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Ποιος δεν έχει ακούσει για το IQ του Μότσαρτ;
Ποιος δεν έχει διερωτηθεί για το μυστήριο της μεγαλοφυίας του;
Ποιος δεν έχει θαυμάσει το τρομερό παιδί;

Μετά την περσινή επιτυχία «Τα παιδιά του Μπαχ», η Μάγδα Μαυρογιάννημαζί με ταλαντούχους σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου αναβιώνουν στηΜουσικής Βιβλιοθήκη τη ζωή τουΜότσαρτ . Τα πιο ταλαντούχα παιδιά συναντούν το πιο ταλαντούχο παιδί, τον W.A. Mozart. Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο βασισμένο στη ζωή, το έργοκαι τον χαρακτήρα του και με ιδιαίτερη έμφαση στο IQ του μεγαλοφυή συνθέτη.