Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Ο χρόνος δεν είναι αυτό που ήταν: Παιδιά και ενήλικες δείχνουν να βιώνουν το χρόνο διαφορετικά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd μελέτησαν εάν η αντίληψη του χρόνου αλλάζει με την ηλικία, και αν ναι, πώς και γιατί αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου διαφορετικά. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Ο χρόνος μπορεί να παίζει παιχνίδια. Πολλοί από εμάς βιώσαμε την ψευδαίσθηση ότι τα μακρά καλοκαίρια της παιδικής μας ηλικίας διαρκούσαν πολύ περισσότερο από ό,τι οι ίδιοι τρεις μήνες που βιώνουμε τώρα ως ενήλικες. Και μπορεί να υποστηρίζουμε γιατί το ένα καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο από το άλλο και πώς ο χρόνος- ή μάλλον η αντίληψη που έχουμε για αυτόν- μπορεί να συμπιεστεί και να διευρυνθεί ανάλογα με διάφορους παράγοντες, αξίζει διερευνηθεί περισσότερο το ζήτημα,  για να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις.

Παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη διαχείριση του φόβου από τον παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη και την εκπαιδευτικό Έλενα Θωίδου

Ο Τόνυ δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Είναι στεναχωρημένος. Με μία πεταλούδα θα βγει από το δωμάτιό του και θα ταξιδέψει στη χώρα του κυρίου Φόβου, όπου θα προσπαθήσει να μάθει το μεγάλο μυστικό. Μέσα από την τρυφερή ιστορία του Τόνυ, ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης και η εκπαιδευτικός Έλενα Θωίδου, με συνοδοιπόρο τις προσωπικές εμπειρίες τους, ανοίγουν ένα ξεχωριστό μονοπάτι και καλούν μικρούς και μεγάλους, να περπατήσουν μαζί και να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον φόβο και τη διαφορετικότητα.

Έρευνα: Τα παιδιά «σερφάρουν» απροστάτευτα

Η υπερχρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά πλέον είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού. Αυτό είναι το πιο συχνό πρόβλημα που διακρίνουν οι εκπαιδευτικοί για τους μαθητές τους, και στην έντασή του έχει συμβάλει η πανδημία. Βέβαια, το Διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους για τους ανηλίκους οι οποίοι δεν έχουν και την απαραίτητη βοήθεια. Οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται οι μαθητές όπως είναι η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση/αποπλάνηση ή κακοποίηση, η υπερβολική ενασχόληση και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Μια κριτική ματιά στην τεχνητή νοημοσύνη

Πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας έχει επιλέξει καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης πληροφορικής σε πρότυπο γυμνάσιο θηλέων του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ζητώντας από τις μαθήτριές της να εξετάσουν τις αδυναμίες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Στο πείραμά της η καθηγήτρια Μαρίζα Σούμαν επέτρεψε σε εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, το τσατμπότ ChatGPT, σχεδιασμένο για να προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήσεις χρηστών, να σχεδιάσει το μάθημα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο αλγόριθμος του ChatGPT θα αποφάσιζε την ύλη της ημέρας και θα δημιουργούσε σχέδιο μαθήματος με θέμα τη φορητότητα στην τεχνολογία.

Αποτελέσματα διαγωνισμού Juvenes Translatores 2022

Ανακοινώθηκαν οι νικήτριες και οι νικητές του του μεταφραστικού διαγωνισμού Juvenes Translatores που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στη σελίδα του διαγωνισμού στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

Chelsea: Η πρώτη Barbie με σκολίωση

Την Chelsea, την πρώτη κούκλα με σκολίωση παρουσίασε η Barbie, συνεχίζοντας -όπως τονίζει- να πρεσβεύει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από το 1959, σκοπός της Barbie είναι να εμπνεύσει κάθε κορίτσι να γίνει ό,τι ονειρεύεται. «Αυτό το μήνυμα είναι και πάλι επίκαιρο, καθώς φέτος παρουσιάζει την πρώτη κούκλα με κηδεμόνα σκολίωσης, εμπνέοντας τα παιδιά να δημιουργούν ιστορίες και να γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, μέσα από το παιχνίδι με κούκλες», σημειώνει.

Μείωση της ύλης, έμφαση στα ουσιώδη – Τα συμπεράσματα από την πρώτη ελληνική PISA

Ανάγκη ενίσχυσης της κριτικής σκέψης των μαθητών. Αυτό προέκυψε από τον πρώτο ελληνικό διαγωνισμό PISA (ονομάζεται έτσι διότι υλοποιείται στα πρότυπα του ομώνυμου διαγωνισμού του ΟΟΣΑ), που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2022 σε 554 σχολεία –δημοτικά (στ΄ τάξη) και γυμνάσια (γ΄ τάξη)– όλων των τύπων της χώρας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών.

Podcast: Πού οφείλεται η διαχρονική ισχύς του «Μικρού Πρίγκιπα»;


Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την παιδαγωγό, συγγραφέα και κριτικό βιβλίων για παιδιά Μαρίζα Ντεκάστρο για το φιλοσοφικό παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ που κλείνει φέτος τα 80 του χρόνια.

Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή - Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης

Νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο : «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία»

Σάντρα Ρούπα: Η τυφλοκώφωση στο σχολικό περιβάλλον

Τη συνέντευξη αυτή, ομολογώ τη χάρηκα ιδιαίτερα. Η συζήτηση ήταν πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα και πραγματικά πέρασα όμορφα με την οξύνοια του πνεύματος, το χιούμορ και το σαρκαστικό ύφος που αντιμετώπισε η κυρία Σάντρα Ρούπα τις ερωτήσεις μου. Τις αρχικές ερωτήσεις μου, γιατί μέσα από τη συζήτηση κατάλαβα πόσες ανόητες τοποθετήσεις γίνονται, πόση αμάθεια επικρατεί ακόμα και σήμερα και πόσοι «ειδήμονες» με πτυχία μιλούν για τους άλλους χωρίς στην ουσία να μπουν στον κόπο να ξέρουν για τί μιλούν. Ευχαριστώ λοιπόν γιατί μέσα από την επικοινωνία αυτή, έμαθα κι άλλα πράγματα, τόσα που δε μπορέσαμε να τα συμπεριλάβουμε σε μια μόνο συνέντευξη.

ΔΟΕ: Απεργούν στην εφαρμογή της αξιολόγησης οι δάσκαλοι στις 15 Φεβρουαρίου

Με απεργιακές κινητοποιήσεις «απαντά» η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στην εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, η ΔΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στις 10:30 στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 11:00 στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.