Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Νοηματική γλώσσα: η τεχνολογία σπάει τους φραγμούς που χωρίζουν κωφά και ακούοντα άτομα.

Όταν ο Laurence Whitworth έβγαινε έξω σαν παιδί να παίξει ή πήγαινε στο σχολείο, η μαμά του δεν μπορούσε να ηρεμήσει ξέροντας ότι ο γιος της μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να τους ειδοποιήσει αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτό θα ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια ευκολία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύριος Whitworth είναι κωφός. « Η μαμά μου έπρεπε να με αφήνει να φεύγω και να προσεύχεται βασικά να μην μου συμβεί κάτι», θυμάται ο κύριος Whitworth σε μια συνέντευξη χρησιμοποιώντας το Google chat. 

Ο κύριος Whitworth δεν βιώνει αυτό το άγχος ως γονιός σήμερα. Αυτός και η γυναίκα του η Elise, η οποία είναι επίσης κωφή, έχουν δύο ακούοντα αγόρια και η επικοινωνία δεν είναι ένα από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Στην πραγματικότητα, για τα δύο αγόρια 11 και 13 ετών, το να μιλούν στο κινητό δεν είναι κάτι οικείο: γράφουν μηνύματα και στέλνουν βιντεομηνύματα για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. 

Μάθε παιδί μου αστρονομία

Τα μυστικά του Σύμπαντος, οι νόμοι της Φυσικής που εφαρμόζονται και στο Διάστημα, το αιώνιο ερώτημα «από πού προερχόμαστε;», οι Γαλαξίες, τα άστρα, οι πλανήτες, το Άγνωστο. 

Έννοιες που μας ιντρίγκαραν ως παιδιά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και μας έκαναν να ρωτάμε τους γονείς μας πράγματα όπως «μπαμπά, η Γη γυρίζει ή μένει ακίνητη;» ή «γιατί πέφτει ο Ήλιος»; 

Γιατί ξεχάσαμε τη λέξη έλεος;

Ε​​νας μαθητής 12 χρόνων πήγε φέτος σε καινούργιο σχολείο επειδή υπέστη bullying. Ο μαθητής, έξυπνος και ικανός, έχει μια δυσκολία στη βάδιση. Αυτό τον κάνει διαφορετικό. Στο νέο του σχολείο δεν υφίσταται bullying. Δημιουργεί όμως φασαρίες, με τον συνεχή φόβο ότι θα τον κοροϊδέψουν.

Αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών με μεταμόσχευση εμβρυικών νευρώνων

Επιστήμονες στη Γερμανία - μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα - κατάφεραν να αποκαταστήσουν βλάβες στον εγκέφαλο ποντικιών, μεταμοσχεύοντας σε αυτά εμβρυικούς νευρώνες.

Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της μεταμόσχευσης εγκεφαλικών κυττάρων. Οι σχετικές προσπάθειες αποσκοπούν στην αξιοποίηση «αναπληρωματικών» κυττάρων για την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυμάτων και εγκεφαλικών παθήσεων σε ασθενείς.

Άρνηση στα παιδιά

Άρνηση είναι η στάση ή η συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από συστηματική αδιαφορία ή αντίδραση ή απόρριψη ή μη αποδοχή εξωτερικών απαιτήσεων, θέσεων, υποχρεώσεων. Παρατηρείται συχνά στα παιδιά, γι’ αυτό στο παρόν κείμενο θα γίνει προσπάθεια να καταγραφούν οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισής της.

Αφγανιστάν: Πάνω από 300 σχολεία έχουν κάνει στάχτη οι Ταλιμπάν

Οι μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικών δυνάμεων καλά κρατούν στο βόρειο Αφγανιστάν. Σε νέες επιθέσεις ένοπλοι πυρπόλησαν σχολείο θηλέων, καταστρέφοντας όλα τα έπιπλα και τα βιβλία.

Ευτυχώς δεν καταγράφηκαν θύματα κατά την επίθεση στη Σεμπαργάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζοζτζάν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Ρεζά Γαφούρι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εθελοντική Δραστηριότητα στην Αναπηρία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εθελοντική Δραστηριότητα στην Αναπηρία

Πρόσκληση
για εθελοντική συμμετοχή και υποστήριξη
προγραμμάτων «κοινωνικής ένταξης στη γειτονιά»
που υλοποιούνται από ειδικά δημοτικά σχολεία, ΕΕΕΕΚ, ΤΕΕ ειδικής αγωγής
της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας, του Κιλκίς
μαζί με το περιοδικό «Η Ζωή Πλαγίως»
στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016 - 2017

Ακρωτηριασμένοι απέκτησαν ξανά αίσθηση αφής μέσα από τεχνητό χέρι

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αποκαταστήσουν μια φυσική αίσθηση αφής στα προσθετικά άκρα δύο ακρωτηριασμένων ανθρώπων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σικάγο και του Case Western Reserve, με επικεφαλής τους Σλίμαν Μπενσμάγια (αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας) και Ντάστιν Τάϊλερ (καθηγητή εμβιομηχανικής μηχανικής) αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", χρησιμοποίησαν νευροπροσθετικά μέλη για να αναδημιουργήσουν την αίσθηση της αφής χάρη σε μια «βιομιμητική» τεχνική.

«Πειραγμένη» λέσχη ανάγνωσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, μια «πειραγμένη» Λέσχη ανάγνωσης, ξεκινά για τρίτη φορά, φέτος, στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στο πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού, μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους συνεργάζονται για να γίνουν αυτόνομοι χρήστες της βιβλιοθήκης, να αποκτήσουν νέες, ενδιαφέρουσες αναγνωστικές συνήθειες, να εξοικειωθούν με λογοτεχνικά κείμενα και να ανακαλύψουν τη σχέση τους με τις θετικές επιστήμες. 

Άγνοια για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία των παιδιών

Πολλοί καπνιστές αγνοούν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστό χώρο εκθέτει τα παιδιά στη νικοτίνη και αφήνει υπολείμματά της στις επιφάνειες, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Σαν Φρανσίσκο, το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Προληπτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και ενημερώσεις σε μαθητές

Τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία θα πραγματοποιούν οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών, με στόχο τον προσανατολισμό παιδιών και εφήβων στην οδοντιατρική φροντίδα. Στις περιπτώσεις που κάποια παιδιά χρήζουν περεταίρω παρακολούθησης, θα παραπέμπονται στις δημόσιες οδοντιατρικές μονάδες, ενώ σε όλους τους μαθητές θα χορηγείται ιατρική βεβαίωση. 

Υπό έλεγχο πρόγραμμα υποτροφιών σε φροντιστήρια

Ανώνυμη καταγγελία που έγινε πρόσφατα σε βάρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) ελέγχεται από το υπουργείο Παιδείας για παραπλάνηση της κοινής γνώμης μέσω μεγάλου προγράμματος υποτροφιών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία τη Δευτέρα. Η υπόθεση αφορά τις 5.000 υποτροφίες που, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΦΕ, δόθηκαν πρόσφατα για άλλη μία χρονιά σε μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' και στη Β' Λυκείου έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που έλαβε χώρα στις 7 και 12 Σεπτεμβρίου και αφού ελήφθησαν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Βοτανολόγοι, μαντζούνια και κίνημα κατά εμβολίων

«Είναι τώρα να μην το δείξω αυτό; Μου έφεραν αυτό το μωράκι με διάγνωση έρπητα. Αυτά που βλέπετε τα άσπρα μέσα στο στόμα δεν είναι δόντια, είναι φούσκες με πύον... όπως και τα χειλάκια του, που είναι εμφανώς πρησμένα και έχει και εξάνθημα εξωτερικά. Ρώτησα πότε το έπαθε και μου είπε η μαμά του λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο. Εψαξα συστατικά και το εμβόλιο περιείχε υδράργυρο.

Λος Άντζελες: Κρατούσε φυλακισμένο τον γιο της σε μια ντουλάπα επί τρία χρόνια μέχρι που τελικά πέθανε

Μια 39χρονη μητέρα από το Λος Άντζελες κατηγορείται ότι κρατούσε τον αυτιστικό γιο της κλειδωμένο σε μια ντουλάπα επί τρία χρόνια, μέχρι που εκείνος τελικά πέθανε.

Ο Γιονατάν Ντανιέλ Αγκιλάρ ήταν 11 χρονών όταν έφυγε από την ζωή. Ζύγιζε μόλις 34 κιλά και είχε χάσει αρκετά από τα μαλλιά του. Το νεκρό σώμα του ήταν καλυμμένο με μελανιές και περιτριγυρισμένο με ηρεμιστικά σιρόπια όταν το εντόπισαν οι αρχές κρυμμένο σε μια ντουλάπα.

Αντώνης Τσαπατάκης: Το να πιεις έναν καφέ είναι απλό να το σκεφτείς, αλλά τόσο δύσκολο να το πράξεις

Δυσκολίες μετακίνησης και πρόσβασης ακόμη και για να πιουν έναν καφέ ή να χρησιμοποιήσουν κάποια υπηρεσία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες 'Ελληνες με αναπηρία. 

«Το να πάμε να πιούμε έναν καφέ είναι τόσο απλό να το σκεφτείς, αλλά τόσο δύσκολο να το πράξεις» σχολιάζει ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα ακόμη και για μια απλή δραστηριότητα στην Ελλάδα του 2016.