Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πανελλαδικές: Τα μυστικά της καλής βαθμολογίας

Η βαθμολόγηση των γραπτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι η διαδικασία από την οποία θα κριθεί όχι μόνο η είσοδος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και το πανεπιστήμιο και το τμήμα στο οποίο θα εισαχθεί ο υποψήφιος: διαφορά ακόμα και λίγων μορίων αποβαίνει συχνά καθοριστική, ειδικά στα τμήματα αιχμής.

Ο κίνδυνος ωφελεί τα παιδιά

Θυμάμαι την ιστορία που μου είχε διηγηθεί ένας αγαπημένος φίλος (και αγαπημένος συγγραφέας) από την πρώιμη εφηβεία του. Τότε που με τρεις κολλητούς εξερευνούσε εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Κηφισιά. Μεταξύ αυτών και ένας ωραίος πύργος, με ένα παράσπιτο από δίπλα. Το πάτωμα ήταν γεμάτο χαρτούρα: ανοιγμένα γράμματα, βιβλία, ακτινογραφίες, χάρτες, οδηγοί, ακόμη και μια απόδειξη από καθαριστήριο. Μοίρασαν τα λάφυρά τους διά του τρία. 

Τα ελληνικά βιβλία «ταξιδεύουν» στα παιδιά του κόσμου

Το «Καπλάνι της βιτρίνας» έχει πάρει φόρα... 
Τα βιβλία της Άλκης Ζέη όχι μόνο έχουν ταξιδέψει στα μήκη και τα πλάτη της Γης, αλλά και έχουν βραβευτεί πολλές φορές στο εξωτερικό. Τα βιβλία της «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και «Κοντά στις ράγιες» με το βραβείο Mildred Batchelder στην Αμερική, το βιβλίο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» με το Acerbi στην Ιταλία, «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» με το Βραβείο βιβλιοφάγων στη Γαλλία (για το οποίο ψηφίζουν τα ίδια τα παιδιά). Πάνω απ’ όλα, «Το καπλάνι της βιτρίνας» έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο. Περιλαμβάνεται σε διεθνείς καταλόγους προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση και μελέτη στο σχολείο, ενώ το 2007 διακρίθηκε με ακόμη ένα βραβείο στην Ιταλία.

Οι τραυματικές εμπειρίες κληροδοτούνται από τους γονείς στα παιδιά

Κληρονομικό φαίνεται ότι είναι το ψυχικό στρες επηρεάζοντας ολόκληρες γενιές ανθρώπων, χωρίς μάλιστα να έχουν μεσολαβήσει γενετικές αλλαγές, υποστηρίζουν ελβετοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience

Πανελλαδικές: Αρχή με Νεοελληνική Γλώσσα την Τετάρτη 28 Μαΐου

Την Τετάρτη 28 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας ξεκινούν εφέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εξεταζομένων, τους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων θα τελειώσουν στις 12 Ιουνίου.

Τα παιχνίδια των παιδιών: Περισσότερο έμφυλα από ποτέ

της Δήμητρας Κογκίδου

Η ανάγκη διαφοροποίησης του ανδρισμού από τη θηλυκότητα αντικατοπτρίζεται σε μια ποικιλία προϊόντων για παιδιά. Η αγορά κατακλύζεται με προϊόντα για παιδιά που έχουν έμφυλα χαρακτηριστικά, μεταξύ αυτών και τα παιχνίδια. Μια βόλτα στα παιχνιδάδικα ή σε πολυκαταστήματα ή μια περιδιάβαση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι πολύ συχνά τα παιχνίδια παρουσιάζονται ως κατάλληλα για αγόρια ή για κορίτσια, πωλούνται σε διαφορετικά τμήματα ή διαδρόμους, έχουν διαφορετικό περιτύλιγμα και χρώμα, διαφορετικές απεικονίσεις και λεζάντες. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι μερικά παιχνίδια είναι κυρίως για αγόρια, μερικά κυρίως για κορίτσια και μερικά τελείως απαγορευμένα για κάποιο φύλο.

Λίγα κιλά στην εγκυμοσύνη, πολλά κιλά στο παιδί

Οι γυναίκες που παίρνουν πολύ λίγα ή πάρα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά που θα γίνουν παχύσαρκα παιδιά, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Ορφάνεψε ο Αντριαν Μολ

Ο Αντριαν Μολ, από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων κι από τους πλέον διάσημους μέχρι να εμφανιστεί στον ορίζοντα ο Χάρι Πότερ, έμεινε ορφανός.

Ταλαιπωρημένη εδώ και δεκαετίες από σοβαρά προβλήματα υγείας, η Αγγλίδα συγγραφέας και δημιουργός του, Σου Τάουνσεντ, πέθανε την περασμένη Πέμπτη στο Λέστερ, στα 68 της, έχοντας προικίσει με την ουμανιστική, γενναιόδωρη, αλλά και γεμάτη καυστικό χιούμορ ματιά της γενιές και γενιές αναγνωστών.

Δεν κατάλαβε ότι... ήταν παιχνίδι

«Εγώ πλήρωσα για να έρθω σε αυτή την κατασκήνωση και με αφήνετε νηστικό;» είπε εκνευρισμένος ένας 12χρονος στον αρχηγό της ομάδας του. Πράγματι είχε μείνει μια ημέρα χωρίς -σχεδόν καθόλου- φαγητό, όπως ορίζουν οι κανόνες της δράσης «Πλούσιοι και Φτωχοί».