Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Μπορούν τα παιδιά χωρις λεκτική επικοινωνία στο Φάσμα του Αυτισμού να μάθουν να διαβάζουν;

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι τα παιδιά που δεν μιλάνε δεν μπορούν να μάθουν να διαβάζουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει!

Δύο χρόνια πριν δημοσίευσα τα αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας για την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος ανάγνωσης προσαρμοσμένο για παιδιά 5-6 ετών που είχαν ελάχιστο προφορικό λόγο. Όλοι οι μαθητές έδειξαν αυξημένη κατανόηση των ιστοριών και ενεργή συμμετοχή. Δυστυχώς έχουμε λίγες έρευνες σχετικά με την ικανότητα εκμάθησης της ανάγνωσης από παιδιά με Αυτισμό που έχουν περιορισμένο λόγο. Συνεπώς, πραγματικά δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού χωρίς (ή με ελάχιστο) προφορικό λόγο μπορούν να διαβάσουν ή έχουν την ικανότητα να μάθουν να διαβάζουν.

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: Πρώτο μετάλλιο στον πρώτο τελικό με τον Παναγιώτη Χιώνη στο 1000άρι της ποδηλασίας

Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε η αυλαία για την ελληνική αποστολή στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη μακρινή και βροχερή Βραζιλία.

Σ’ έναν αγώνα που κράτησε σχεδόν μια ημέρα, που στο μεγαλύτερο του διάστημα διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή, με συνεχείς ενστάσεις από τους Πολωνούς και τα λάθη των διοργανωτών, ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στο πρώτο αγώνισμα της ποδηλασίας το 100άρι, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ατόμων με Οπτική Αναπηρία

Στα πλαίσια της ενημέρωσης και της οικοδόμησης δεσμών μεταξύ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών με τους ωφελούμενους του, αλλά και των ατόμων με οπτική αναπηρία εν γένει, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας και η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Εργασία, Επαγγέλματα και Οπτική Αναπηρία».

Πώς ανοίγουν τα σχολεία – Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ανοίξουν σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ και κολλέγια από σήμερα Τρίτη.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που θα ισχύουν.

Πανελλαδικές 2022: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Οδηγία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έδωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, προκειμένου φέτος, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων να ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Κι αυτό διότι φέτος οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές άλλων υπουργείων (Στρατιωτικές, Αστυνομικές κλπ) γίνονται, νωρίτερα , το δίμηνο Μάρτιο- Απρίλιο.

Πότε κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Τις ημερομηνίες στις οποίες θα κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας κ.Μακρή, ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων στα σχολεία του διδακτικού έτους 2021?2022.

Το σχολείο στο Κορδελιό που είναι παράδειγμα προς μίμηση

Το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Κορδελιού είναι ένα σχολείο που θα ήθελες σίγουρα να έχεις περάσει τα μαθητικά σου χρόνια. Όσοι έχουν περάσει από εκεί μόνο θετικά έχουν να θυμούνται, γι' αυτό άλλωστε μέχρι σήμερα σταματάνε στον δρόμο τον διευθυντή του σχολείου, κ. Στέργιο Παπαδόπουλο και πάνω στη κουβέντα του υπενθυμίζουν όλες τις όμορφες δράσεις που υλοποίησαν.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη συμπεριληπτικότητα και ορατότητα των αναπήρων

Στην εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (29.04.2022) μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Σταμάτης. Στη συζήτηση αυτή, που συμμετέχει και ο Αντώνης Παπαγιαννίδης αναφέρθηκαν - μεταξύ άλλων σε θέματα της συμπεριληπτικότητας και της ορατότητας των αναπήρων, καθώς και το  έργο του προσωπικού βοηθού των ΑΜΕΑ.

H Unilever σταματά τη διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά

Την επικαιροποίηση των παγκόσμιων δεσμεύσεών της για το marketing που απευθύνεται σε παιδιά ανακοίνωσε η Unilever. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα σταματήσει την προώθηση και τη διαφήμιση τροφίμων και αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας τα πρότυπα για τον διαρκώς αναπτυσσόμενο ψηφιακό κόσμο. Οι δεσμεύσεις θα ισχύουν σε όλο το χαρτοφυλάκιο τροφίμων και αναψυκτικών της Unilever και η εφαρμογή τους θα καθοδηγείται από την ομάδα παγωτού.

Τα παιδιά ως διαμεσολαβητές: Πώς η διαμεσολάβηση μπορεί να αμβλύνει τη βία

Το ενδιαφέρον της Ελένης, του Σταύρου και της Ιωάννας κινητοποίησε η ερώτηση που απευθύνθηκε πριν από λίγο καιρό σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου στο οποίο φοιτούν και το οποίο εντάχθηκε στον θεσμό της σχολικής διαμεσολάβησης. «Ποιος ή ποια θέλει να εκπαιδευτεί για να γίνει διαμεσολαβητής;» ήταν το χαρακτηριστικό ερώτημα, που έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να αναλάβουν δράση σε περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ νέων εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, εκπαιδεύτηκαν από τους δασκάλους τους αλλά και από ειδικούς διαμεσολαβητές σε τεχνικές όπως η ενεργητική ακρόαση, η αναγνώριση, αποδοχή και διαχείριση συναισθημάτων, η ενσυναίσθηση, η επικοινωνία, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου.

Σοκάρουν τα στατιστικά: Πάνω από 120 ανήλικοι έφυγαν από το σπίτι τους το 2021 – Δεκάδες οι εξαφανίσεις παιδιών

Το περιστατικό με την εξαφάνιση της 15χρονης Φωτεινής από το Περιστέρι, η οποία εγκατέλειψε το σπίτι της αφότου πείστηκε από έναν 22χρονο που γνώρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είχε αίσιο τέλος, καθώς οι αρχές εντόπισαν την ανήλικη μετά από 48 ώρες και ο 22χρονος συνελήφθη μαζί με δύο ακόμα άτομα για αρπαγή ανηλίκου, ωστόσο, αναδεικνύει τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τους εφήβους.

Tα ανθρώπινα δικαιώματα στην καθημερινή ζωή: Στην Ελλάδα δεν τα γνωρίζουν όλοι, μια πλατφόρμα έχει τις απαντήσεις

«Η αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, πολλές φορές, γίνεται σε ένα αόριστο και γενικό επίπεδο, ενώ η ουσία τους αφορά την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Επιπλέον, συχνά συναντούμε άτομα που είτε δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα ή δεν ξέρουν τους τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Μπογέας, υπεύθυνος της υπηρεσίας ένταξης της οργάνωσης HumanRights360.

Ηπατίτιδα: Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να προστατευθούμε – Τι λέει καθηγητής του ΕΚΠΑ

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το αίτιο» της οξείας ηπατίτιδας λέει καθηγητής στο ΕΚΠΑ

Το θέμα της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά έχει θορυβήσει τους πάντες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κι’ αυτό διότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία.

ΗΠΑ: Άφησαν την κόρη τους να πεθάνει «βυθισμένη» στον καναπέ -Έπασχε από σύνδρομο εγκλεισμού

Η 36χρονη γυναίκα έπασχε από το σύνδρομο εγκλεισμού, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πλήρη παράλυση των εκούσιων μυών, εκτός από εκείνους που ελέγχουν τα μάτια.

Ο αποτροπιασμός και η φρίκη είναι λίγο μπροστά σε αυτό που αντίκρισαν οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ.

Νέα Ζηλανδία: Δεν επιτρέπει να εγκατασταθεί στη χώρα κόρη μεταναστών με αυτισμό

Οι αρχές της Νέα Ζηλανδία δεν επιτρέπει να εγκατασταθεί στη χώρα ένα κοριτσάκι με αυτισμό, από τις Φιλιππίνες, λόγω των μεταναστευτικών πολιτικών που απορρίπτουν ανθρώπους ΑμεΑ ή με προβλήματα υγείας, που μπορεί να έχουν υψηλό κόστος για το σύστημα υγείας.