Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Αρχαιολογικό Μουσείο: Δωρεάν καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά

Τρία διαφορετικά καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά και νέους διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών του Εξερευνήσεων.

Δύο από αυτά βασίζονται στην περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Η Ευρώπη της Ελλάδος: Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank». Τα «Θαλασσινά ταξίδια στα αρχαία χρόνια», ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τα ταξίδια των αρχαίων αποίκων και τις περιπέτειές τους απευθύνονται σε παιδιά 5-7 ετών και θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 15 έως και τις 29 Ιουλίου, από τις 10.00 έως τις 11.00 (προσέλευση στο μουσείο 9.50).

Έφηβοι στους σκοτεινούς δρόμους του Internet

Εντυπωσιακά στοιχεία για την ασφάλεια παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στην ημερίδα με θέμα «Παιδί και Διαδίκτυο. Ευκαιρίες, προκλήσεις, κίνδυνοι» την οποία διοργάνωσαν το Μέγαρο Μουσικής - με ελεύθερη είσοδο - και ο τηλεοπτικός σταθμός Nickelodeon. Με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στα ποσοστά διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά τζόγου στο Διαδίκτυο και στον πραγματικό κόσμο, στις ηλικίες 14-17 ετών, το θέμα αυτό γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Ειδικά μπαίνοντας στην περίοδο των διακοπών, οπότε τα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά σε υπολογιστές, λάπτοπ και τάμπλετ.

Αιτήσεις για εισαγωγή μαθητών στις σχολές του ΟΑΕΔ



Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοίνωσε , ότι κατά το σχολικό έτος 2014-15 θα εισαχθούν :
α) στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ 4.675 μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε 24 ειδικότητες, με ζήτηση στην Αγορά Εργασίας.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α΄Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1991-1998.
Αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από 4-7-2014 έως 18-7-2014 στις Γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Για τα τμήματα στα οποία δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών η υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας θα συνεχιστεί από 25/8/2014 έως τη συμπλήρωσή τους, μέχρι και 19/09/2014.

Άποψη: Οταν η βία πάει... σχολείο

Γράφει η Μίνα Χαρδαλούπα, παιδαγωγός

*Από πολύ νωρίς, μόλις τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους, απ' τα πρώτα δειλά βήματά τους, στέκονται συνήθως απόμακρα σε κάποια γωνία σχολικού διαδρόμου, σαν να δείχνουν έτοιμα προς κάθε αποδοκιμασία.

Και ναι, χωρίς να το θέλουν, αλλά με φυσικότητα, μαγνητίζουν περίεργα γέλια και βλέμματα.

Οι αρχικοί πίνακες για τις προσλήψεις καθηγητών στα Πρότυπα Σχολεία

Τους αρχικούς πίνακες των υποψηφίων εκπαιδευτικών για 5ετή πρόσληψη στα νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία ανακοίνωσε η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) του υπουργείου Παιδείας.

Το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία δηλώνει παρόν

Γνωστό για την δράση του σχετική με διοργανώσεις σεμιναρίων και εργαστηρίων κινηματογράφου, το Story Doc οργάνωσε πέρσι εργαστήριο με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τους νέους στο ντοκιμαντέρ» στο οποίο συμμετείχαν νέοι από την Ελλάδα, την Αλγερία, τη Μάλτα, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη. Αφού εξοικειώθηκαν με το είδος του ντοκιμαντέρ και την γραφή σεναρίου οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την δημιουργία του φιλόδοξου και πολυσχιδούς σχεδίου «Η άγνωστη ζωή των άλλων», μια δουλειά από νέους της Ελλάδας και της Γερμανίας που αφορά την άγνωστη ζωή εθνικών, κοινωνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων στην Νότια Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική. Οι ταινίες παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε πέντε από αυτές τις χώρες και θα ταξιδέψουν μελλοντικά σε άλλα 47 κράτη.

Ένα παιδί δεν ξεχνά ποτέ τον βιαστή του

Μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο βίντεο της UNICEF στο πλαίσιο της εκστρατείας «Σταματήστε τη βία». Μια συγκλονιστική δουλειά της δημιουργικής κολεκτίβας NAMUH σε συνεργασία με τον πρωτοπόρο Γερμανό μουσικό Hauschka. Το σενάριο βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας δεκάχρονης μικρής από τη Λιβερία, η οποία ήταν θύμα βιασμού κατά συρροή από φιλικό πρόσωπο της οικογένειάς της. Με τη βοήθεια των δασκάλων της και της οικογένειάς της, ο βιαστής ξεσκεπάστηκε και συνελήφθη.

Πρόγραμμα Εθελοντισμού - «Πεδίο Δράσης Κόδρα»

Πρόγραμμα Εθελοντισμού
ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 2014

Δήλωσε συμμετοχή και εσύ συμπληρώνοντας τη φόρμα εθελοντή.

Γίνε και εσύ εθελοντής στη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση σύγχρονης τέχνης στη Βόρεια Ελλάδα και βίωσε μία μοναδική εμπειρία, που μόνο η ομαδική εθελοντική εργασία μπορεί να σου προσφέρει!

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο από τον Δήμο Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παρά θιν` αλός, στις εγκαταστάσεις και τους ανοιχτούς χώρους του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. 

Αφήγηση και παραμύθι: από τον Όμηρο στην ψηφιακή εποχή


Μου λέει πριν από μερικές μέρες η εγγονή μου (4 ετών), παππού διάβασέ μου αυτό το παραμύθι, και μου τείνει ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο. Της το διαβάζω. Η ιστορία για τα ζώα του δάσους που είχαν εκλέξει την κουκουβάγια αρχηγό τους (επειδή ήταν έξυπνη και μορφωμένη…) και την οποία οι ελέφαντες (που είχαν περίσσεια δύναμης) την αμφισβήτησαν. Καθώς το διάβαζα, η Μελίνα άκουγε προσεκτικά, και πήγαινε το δαχτυλάκι της πάνω στις εικόνες, σχεδόν τις χάιδευε. Όταν τελείωσα, μου λέει, «πάλι». Τη ρωτάω πάλι το ίδιο παραμύθι, ναι μου λέει. Το ξαναδιαβάζω. Στο τέλος μου ξαναλέει, «πάλι»!!! Μετά την τρίτη ανάγνωση, ήρθε η ώρα του φαγητού.