Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ζώντας με ένα σύντροφο με Δυσλεξία

Υπάρχει η διαδεδομένη λανθασμένη αντίληψη ότι η Δυσλεξία επηρεάζει μόνο την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής. Στην πραγματικότητα η Δυσλεξία επηρεάζει τη μνήμη, την οργάνωση, την αντίληψη του χρόνου, τη συγκέντρωση, την επικοινωνία και την ικανότητα να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Και όλα αυτά επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Το να είσαι σε σχέση με κάποιον που το μυαλό του λειτουργεί διαφορετικά από το δικό σου μπορεί να σου προκαλεί σύγχυση και ένταση. Ιδίως αν είσαι εσύ υπεύθυνος για το νοικοκυριό και τη φροντίδα της οικογένειας. 

Δείτε μερικές στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν. 

Εκδόσεις Μικρογραφίες: Παρουσίαση Εκδοτικού Οίκου και Βιβλίου

Οι εκδόσεις Μικρογραφίες είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος που φιλοδοξεί να εκδίδει παιδικά βιβλία γραμμένα από παιδιά. Η παρουσίαση του εκδοτικού οίκου και του πρώτου βιβλίου με τίτλο "Ο Ήλιος και το Φεγγάρι" θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εμείς να ευχηθούμε τα καλύτερα!

Οι παππούδες παχαίνουν τα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά συχνά επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο το σωματικό βάρος των εγγονιών τους.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που μεγαλώνουν με τους ηλικιωμένους συγγενείς τους έχουν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα σημαντικότερα μαθήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων

Κάθε τέσσερα χρόνια, δύο εβδομάδες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια εξίσου – αν όχι περισσότερο – σημαντική διοργάνωση. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, όπως και κάθε αγώνας σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αποτελούν ένα μάθημα για τις δυνατότητες που ανοίγει η ανθρώπινη θέληση, για την χαρά του ευ αγωνίζεσθαι και για την αξία της προσπάθειας και της επιμονής. Εκτός αυτών, είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία για να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την αναπηρία χωρίς προκαταλήψεις, αλλά με μια διάθεση συμπερίληψης. Επομένως, έχει τεράστια σημασία η υποστήριξή μας τόσο προς τη διοργάνωση όσο και προς τους αθλητές που συμμετέχουν σε αυτή.

Μεγαλώνοντας παιδιά χωρίς κινητά

Η φίλη μου η Κ. ξέρει ότι κάνει λάθος ακόμη κι αυτές τις λίγες φορές που της δίνει το κινητό τηλέφωνο για να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια. Είναι η ύστατη λύση όταν η μικρή αρνείται πεισματικά να φάει και αρχίζει και χτυπάει τα χέρια της στο τραπέζι. Είναι τόσο δύσκολη στο φαγητό... Και καλά να είναι στο σπίτι, αλλά όταν βρίσκονται σε εστιατόριο και η Κ. νιώθει όλα τα βλέμματα καρφωμένα πάνω της, επείγεται να βρει λύση! Ετσι, όταν αποτύχουν όλα τα άλλα, επιστρατεύεται η τεχνολογία και τότε η μικρή καρφώνει το βλέμμα της στην «Πέππα το γουρουνάκι» ή στους «Ηρωες με πιτζάμες» και ανοιγοκλείνει το στόμα τρώγοντας μηχανικά το φαγητό της.

Γιατί κλέβουν τα παιδιά;

Εάν έχετε προσπαθήσει να θέσετε κάποιους βασικούς κανόνες όπως και όρια στο μικρό σας, τότε πιθανότατα να έχετε ήδη διαπιστώσει ότι τα περισσότερα «προβλήματα συμπεριφοράς» που ενδέχεται να εμφανίσουν τα παιδιά, σχετίζονται περισσότερο με το ζήτημα της ωριμότητας και όχι τόσο της ηθικής. Πολλά είναι τα παιδιά, συγκεκριμένα, που ενδέχεται να συμπεριφερθούν με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή, ειδικά αν αισθάνονται ότι οι ενήλικες γύρω του είναι πολυάσχολοι και δεν του δίνουν αρκετή.

Άποψη: Στρ. Στρατηγάκη "Πώς να το εξηγήσεις σ’ ένα παιδί;"

Πώς να εξηγήσεις σ’ ένα παιδί ότι είχε τα μόρια για να εισαχθεί στη σχολή που ήθελε, αλλά δεν εισάγεται γιατί υπήρχαν πολλοί που είχαν τα ίδια μόρια μ’ αυτό και προηγήθηκαν οι άλλοι; Το να έχεις φτάσει στην πηγή και να μην πιείς νερό είναι οδυνηρό. Το παράπονο του παιδιού που θα πει διάβασα, προσπάθησα, κουράστηκα για να πετύχω στη σχολή των ονείρων μου, έπιασα τη βάση, αλλά υπήρχαν πολλοί ισοβαθμήσαντες και δεν μπήκα εγώ αλλά οι άλλοι που είχαν ακριβώς τα ίδια μόρια με εμένα, δηλαδή τις ίδιες επιδόσεις. Το παράπονο θα είναι μεγάλο και η αίσθηση αδικίας αφόρητη.

Παιδιά ενός κατώτερου θεού στην ελληνική κοινωνία

Κάποτε ήταν τα παιδιά του «τρίτου κόσμου». Μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων απάλλασσε τότε τις συνειδήσεις μας από τις εικόνες εκείνων των ανηλίκων που αγωνίζονταν να επιβιώσουν δίνοντας μάχη με την πείνα, μάχη με τις αρρώστιες, μάχη για τα αυτονόητα.

Πλέον, είναι τα παιδιά του «δικού μας κόσμου». Και η συνείδησή μας δεν έχει την πολυτέλεια της «απαλλαγής». Η τραγική ιστορία της Βαλεντίν, του επτάχρονου κοριτσιού που χάθηκε ξαφνικά, παραμονές Χριστουγέννων από το κέντρο της Αθήνας, και που όπως όλα δείχνουν κατάφερε να φυγαδευτεί από τη χώρα με πλαστά στοιχεία, ήταν απλώς μια αφορμή.

Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη βαλβίδα καρδιάς που μεγαλώνει μαζί με το παιδί

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέου τύπου τεχνητή βαλβίδα καρδιάς, της οποίας το μέγεθος δεν είναι σταθερό αλλά προσαρμοζόμενο. Ο καινοτόμος σχεδιασμός καθιστά περιττή την αντικατάσταση της βαλβίδας, όταν ένα παιδί μεγαλώνει, καθώς η βαλβίδα μεγαλώνει και αυτή. Από την καινοτομία αναμένεται να επωφεληθούν και οι ενήλικοι με βαλβίδα.

Έμπειροι νηπιαγωγοί εκτός μόνιμου διορισμού για ένα προαιρετικό χαρτί

Ενώ δούλευαν για πάνω από μια δεκαετία ως αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, περιμένοντας μια ευκαιρία για μόνιμο διορισμό, σήμερα πολλοί απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών διαπιστώνουν πως μένουν εκτός διαγωνισμού, γιατί τους λείπει το «πτυχίο εξομοίωσης» που ποτέ δεν χρειαζόταν να έχουν.

Νηπιαγωγοί των διετούς φοίτησης Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών, που επί περισσότερα από δέκα χρόνια εργάζονται ως αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μένουν εκτός μόνιμων διορισμών, καθώς η πρόσφατη προκήρυξη για τις προσλήψεις θέτει ως προαπαιτούμενο την παρακολούθηση ενός προαιρετικού προγράμματος εξομοίωσης των πτυχίων τους με τα παιδαγωγικά πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύθηκαν εν συνεχεία, αντικαθιστώντας τις Ακαδημίες και τις Σχολές Νηπιαγωγών.

Β. Βαμβακάς: Η βία των ενήλικων παιδιών

Τις τελευταίες εβδομάδες την επικαιρότητα απασχολούν ειδήσεις που έρχονται από το σχολικό περιβάλλον και αφορούν ακραία περιστατικά βίας. Σε δημοτικό σχολείο μαθήτρια υποχρεώνεται από συμμαθητές της να γλείψει την τουαλέτα. Μαθητής ΕΠΑΛ τραμπουκίζει λεκτικά και απειλεί τη δασκάλα του. Μια αγέλη 17 μαθητών γυμνασιακής ηλικίας ασκεί βία σε 17χρονο μαθητή που προσπάθησε να προστατεύσει την αδελφή του από bullying. 

Φλώρινα: Πέθανε το «κοριτσάκι με τις ξύστρες» - Είχε μπει στο Ρεκόρ Γκίνες

Είχε μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες το 2004, επειδή κατάφερε να συγκεντρώσει 8.514 ξύστρες από όλο το κόσμο. Τότε, τα ΜΜΕ είχαν φιλοξενήσει εκτενώς θέματα για το «κοριτσάκι με τις ξύστρες», όπως είχε καθιερωθεί να την αποκαλούν. Ωστόσο, η Δήμητρα Κουτσουρίδου πέθανε πολύ νέα, σε ηλικία 46 ετών, σκορπώντας θλίψη στους συντοπίτες της.