Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Μαθαίνοντας τα άρθρα!

Πολλά κωφά παιδιά δυσκολεύονται πολύ με τα άρθρα των λέξεων που μαθαίνουν στον γραπτό λόγο. Ένας ευχάριστος τρόπος για να τα κάνουν συχνά επανάληψη και να μην τα ξεχνάνε είναι το παιχνίδι με το τσιμπιδάκι!

Θα χρειαστούμε:

- ένα τάπερ ή ένα ταψί
- ρύζι
- ένα τσιμπιδάκι
- μικρά καρτελάκια με τις λέξεις – στόχους
- 3 μεγάλες καρτέλες που η κάθε μια θα έχει επάνω γραμμένο ένα από τα 3 άρθρα (ο,η,το).

Παιδιά με αναπηρία: Διευκρινίσεις για τον έλεγχο επαρκούς σχολικής φοίτησης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης

Τι ισχύει στις περιπτώσεις νοικοκυριών με παιδιά με αναπηρία, που αιτούνται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το Επίδομα Στέγασης και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επαρκούς φοίτησης

Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο της επαρκούς σχολικής φοίτησης παιδιών με αναπηρία στα Προγράμματα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και «Επίδομα Στέγασης» εξέδωσε με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας.

«Βασίλισσα», «ευτυχισμένος», «χάος»: Τι μας λένε οι λέξεις της χρονιάς για τα παιδιά στη Βρετανία

Κάθε χρόνο το Λεξικό της Οξφόρδης ανακοινώνει τη «λέξη της χρονιάς» για το έτος που μόλις έχει ολοκληρωθεί. Εκτός από το τι πιστεύει το ενήλικο κοινό που σφυγμομετρεί ο βρετανικός θεσμός, το ίδιο γίνεται και με τα παιδιά. Για το 2022, η λέξη της χρονιάς για τα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα του Oxford University Press (OUP), του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου, ήταν «Queen», Βασίλισσα.

Βιβλίο: Κοίτα ψηλά!

Γνωρίστε τη Ρόκετ – μια τολμηρή, ενθουσιώδη αστρονόμο, με ένα μεγάλο όνειρο: να γίνει αστροναύτης! Και σήμερα είναι αποφασισμένη να κάνει τους πάντες –γνωστούς, αγνώστους, μεγάλους και μικρούς– να κοιτάξουν ψηλά για να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα.

Θα καταφέρει όμως να τους πείσει να σηκώσουν τα μάτια ψηλά και να κοιτάξουν στα αστέρια, για να δουν μαζί της τη μαγευτική βροχή μετεωριτών ΦΟΙΝΙΞ, που θα είναι ορατή μόνο για μία νύχτα; Θα μπορέσει να πείσει ακόμα και τον αδελφό της, τον Τζαμάλ, που τα μάτια του είναι μόνιμα κολλημένα στο κινητό του;

Eπικίνδυνα χημικά στα ελληνικά σχολεία

Το σχολείο είναι το αναντικατάστατο εκείνο μέρος στο οποίο τα παιδιά μας «ρουφούν» γνώση, χαρά, κοινωνικοποίηση και προετοιμάζονται «αγγίζοντας» τα χαρακτηριστικά ενός κόσμου που αποτελεί μικρογραφία του μεγάλου κόσμου μας για τη μεγάλη πρόκληση της ζωής.

Κάθε μέρα όμως τα παιδιά στο σχολείο εκτός από γνώση «ρουφούν» αναπόφευκτα και τη σκόνη που υπάρχει στην τάξη τους, η οποία είναι «εμπλουτισμένη» με πλήθος εν δυνάμει επικίνδυνων για την υγεία τους οργανικών χημικών.

Υπουργείο Παιδείας: Δημοσιεύθηκε ο νόμος 5014/2023 με τις διατάξεις για διαδικασία αξιολόγησης, στελέχη εκπαίδευσης, πρότυπα σχολεία (ΦΕΚ)

Πήρε ΦΕΚ ο νόμος 5014/2023 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τα άρθρα-διατάξεις της πολυτροπολογίας της Υπουργού Παιδείας για τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης προτίμησης στην αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις για εισαγωγή σε Πρότυπο Σχολείο, την έναρξη και τη διαδικασία της αξιολόγησης, τις μεταβατικές διατάξεις για τις δομές και τα στελέχη της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τα θέματα της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Κύπρος: Καταγγελίες για εξαναγκαστικές στειρώσεις σε γυναίκες με αναπηρία

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες σχετικά με εξαναγκαστικές στειρώσεις σε γυναίκες που οι ίδιες οι σύζυγοι τους έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Σύμφωνα μα τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της συναδέλφου Δέσποινας Ψύλλου στον «Φ» που φιλοξενεί δηλώσεις του πρόεδρου της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκη Νικολαΐδη, υπάρχουν καταγγελίες για απάνθρωπες πρακτικές ακόμη και σε ιδρύματα που φτάνουν μέχρι και τους τερματισμούς εγκυμοσύνης.

Μικρότερος ο κίνδυνος κρυολογήματος και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων για τα παιδιά που ασκούνται περισσότερο

Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης και γενικότερα δραστηριότητας στα παιδιά συνδέονται με μειωμένη ευαισθησία τους για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα, δείχνει μια νέα πολωνική επιστημονική μελέτη. Όσο πιο πολύ κινητικό και αθλητικό είναι ένα παιδί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να αρρωστήσει.

Θεσσαλονίκη: Στοιβαγμένοι μαθητές σε kibo και ακατάλληλα σχολεία

Σχολεία με υπεράριθμους μαθητές, αίθουσες προκάτ που δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, καταστήματα που κακήν κακώς έγιναν διδακτήρια και συντηρήσεις που γίνονται και δεν γίνονται, αντικατοπτρίζουν ως επί το πλείστον την εικόνα του χρόνιου προβλήματος της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη εβδομάδα μαθητές τριών σχολείων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Αμπελοκήπων προχώρησαν σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τις σχολικές υποδομές.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας βάζει τέλος στα αντί-τρανς σχόλια με μια μόλις δήλωση

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φύλου, που ψηφίστηκε μετά από έξι χρόνια έντονης συζήτησης και δύο δημόσιες διαβουλεύσεις, θα είχε αφαιρέσει την ανάγκη ιατρικής διάγνωσης της δυσφορίας φύλου για την απόκτηση GRC και θα μείωνε το ελάχιστο όριο ηλικίας αίτησης από τα 16 στα 18.

«Μπελ: Ο Δράκος και η Πριγκίπισσα»: Η Πεντάμορφη και το Τέρας στην εποχή των κοινωνικών δικτύων

Από τον υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη Μαμόρου Χοσόντα και το Studio Chizu, δημιουργούς του «Mirai», έρχεται η πρώτη μεταγλωττισμένη ταινία άνιμε στο σινεμά μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Στον ψηφιακό κόσμο του «U», ένα ντροπαλό κορίτσι και ένας μυστηριώδης Δράκος αναπτύσσουν έναν δεσμό, ο οποίος γεννά μια περιπέτεια που αγγίζει ακόμα και τις πραγματικές τους ζωές.

ΠΟΥ: Εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εταιριών που παράγουν τα δολοφονικά σιρόπια για τον βήχα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ερευνά αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, τα αντιβηχικά σιρόπια των οποίων φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών σε τρεις χώρες, όπως δήλωσε πρόσωπο που έχει γνώση της υπόθεσης στο Reuters.

O Λιούις Χάμιλτον δεχόταν bullying στο σχολείο: «Μου πετούσαν μπανάνες, με έβριζαν»

Σε συνέντευξή του στο podcast On Purpose, o επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα ανέφερε πως, παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Στέβενέιτζ της Βρετανίας, στο σχολείο τα παιδιά τού πετούσαν μπανάνες, αποκαλώντας τον επανειλημμένως n***r.

«Για μένα το σχολείο ήταν το πιο τραυματικό και δύσκολο μέρος της ζωής μου. Μου έκαναν bullying από την ηλικία των έξι χρόνων. Στο συγκεκριμένο σχολείο ήμουν το ένα από τα μόλις τρία μαύρα παιδιά και τα μεγαλύτερα, πιο δυνατά, τραμπούκικα παιδιά μού έκαναν επανειλημμένως μπούλινγκ» περιέγραψε ο 38χρονος που ετοιμάζεται για τη 17η σεζόν στην F1.
«Το σχολείο η πιο δύσκολη φάση της ζωής μου»