Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Μήπως είστε τοξικός γονέας;

Είστε τοξικός γονέας;
Διαβάστε τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι ίσως έχετε ξεπεράσει τα όρια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε τα μοτίβα της λανθασμένης συμπεριφοράς σας. 

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη υπόθεση. Όλοι το ξέρουμε και το αποδεχόμαστε. Αλλά κάποια στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες, αρχίσαμε επίσης να αποδεχόμαστε την ιδέα ότι οι γονείς θα τα κάνουν μαντάρα και τα παιδιά τους θα χρειαστούν μια ολόκληρη ζωή (ψυχο)θεραπεία για να το ξεπεράσουν. Είναι καιρός όμως να γίνουμε η γενιά των γονέων που θα τα αλλάξει όλα αυτά και θα αρχίσει να μεγαλώνει παιδιά που δεν χρειάζεται να «ανακάμψουν» από την παιδική τους ηλικία ως ενήλικες.

«Μικροί Ακτιβιστές – Μικρές Ακτιβίστριες»: Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Τι είναι ο ρατσισμός και τι η ξενοφοβία; Απολαμβάνουμε όλοι οι άνθρωποι το δικαίωμα στην ισότητα; Τι ήταν η πολιτική Απαρτχάιντ; Τι είναι το φύλο και πως συνδέεται με την σεξουαλικότητα; Γιατί με αφορά η περιβαλλοντική καταστροφή; Υπάρχουν άλλα παιδιά ακτιβιστές; Εγώ τι μπορώ να κάνω; Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μικροί Ακτιβιστές – Μικρές Ακτιβίστριες της Openous, τα παιδιά μέσω διαδραστικών/βιωματικών δραστηριοτήτων, διασκεδαστικών κουίζ και δραστηριοτήτων επίλυσης προβλημάτων (problem solving) έρχονται σε επαφή με σημαντικές έννοιες και αξίες παγκόσμιας σημασίας, καλλιεργούν την ψυχική τους ανθεκτικότητα και μετατρέπονται σε μικρούς ακτιβιστές που βρίσκουν λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο.

Πώς τα έμφυλα στερεότυπα επηρεάζουν την παιδική ηλικία – Πόσο μακρινό είναι το όραμα της εξάλειψής τους

Για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς όταν τα παιδιά τους ζητούν κάποιο παιχνίδι ή δραστηριότητα που έρχεται σε αντίθεση με τα «κοινωνικά πρέπει», όπως αυτά καθορίζονται από το φύλο τους μίλησε στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» η δημοσιογράφος Λίνα Γιάνναρου. Με αφορμή μια καταγγελία που έγινε στο Παρατηρητήριο Έμφυλων Στερεοτύπων που της αρνήθηκαν να πάρει μέρος σε ποδοσφαικό αγώνα κατά τη διάρκεια σχολικής δραστηριότητας αναφέρθηκε στα έμφυλα στερεότυπα της παιδικής ηλικίας.

Το ταγκό της εφηβείας

Πόσο τρομάζετε, άραγε, στο άκουσμα της λέξης «εφηβεία»; Πώς προετοιμάζεται ένας γονέας για τη λεγόμενη «ζώνη του λυκόφωτος» και πώς προετοιμάζει το παιδί του για χαμηλές πτήσεις και μεγάλες αναταράξεις; Υπάρχουν, τελικά, αυτές οι αναταράξεις ή μήπως απλώς είναι ακόμα ένα στερεότυπο που αυτόχρημα συνοδεύεται από ένα… ωχ; Και πώς μεγαλώνει αυτή η γενιά που τα πιο ευαίσθητα χρόνια της τα πέρασε έγκλειστη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού;

Βιβλίο: Τα παπούτσια της δασκάλας

Οι άνθρωποι βλέπουν μόνο αυτά που είναι προετοιμασμένοι να δουν.
Ralph Waldo Emerson

Η Δέσποινα Ηρακλέους εμπνέεται από την πραγματική ιστορία της Ντόρις Μυριανθέα, που είναι δασκάλα Ειδικής Αγωγής σε σχολείο της Λευκωσίας και ταυτόχρονα διεθνής διαιτητής. Και η ιστορία που φτιάχνει έχει μεγάλη μεγάλη δύναμη και επίπεδα ανάγνωσης.

Ωφέλιμο το παιχνίδι με τρενάκια στην ανάπτυξη των παιδιών

Η Mattel δημοσιεύει τα ευρήματα μιας ολοκληρωμένης μελέτης που διενεργήθηκε με τη συμβολή του Τόμας το Τρενάκι, υπογραμμίζοντας τα αναπτυξιακά οφέλη του παιχνιδιού με τρενάκια στα παιδιά.

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα γνωρίζουν τον κόσμο της Φυσικής συμμετέχοντας σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Η Τζαμίλα και ο Αζίζ αναμειγνύουν πλαστελίνη με σκόνη άνθρακα για να δημιουργήσουν αντίγραφα γραμμικών σχεδίων του Πικάσο. Ένα γυναικείο πρόσωπο, ένα περιστέρι, ένας ταύρος και άλλα διάσημα σχέδια του σπουδαίου ζωγράφου γίνονται στα χέρια των δύο έφηβων μαθητών από τη Λέσβο η αφετηρία για τη σύνδεση της Τέχνης με τη Φυσική και τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος. Την εργασία αυτή παρουσίασαν στους 12ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών.

«TeenSkills»: Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει μαθητές και μαθήτριες σε δυσπρόσιτες περιοχές

Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL για μια κοινωνία ισότιμων ανθρώπων, αναπτύσσει σε συνεργασία με το The Tipping Point τη δράση «TeenSkills» που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που διαμένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art» έρχεται για 5η χρονιά στο ΠΑΜΑΚ

Για 5η χρονιά διοργανώνεται φέτος, από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη - Reflection of disability in art» (iRoDi), ως θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ως μονάδα Υποστήριξης της Κοινωνικής Συμπερίληψης μέσω της Τέχνης του Εργαστηρίου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης Ατόμων με Δυσκολίες Μάθησης και Προσαρμογής (ΕκΚοιΣ).