Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Βίντεο για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΟΗΕ)

Γεννηθήκαμε Ελεύθεροι και Ίσοι

Κυριακές για τα παιδιά στο Τελλόγλειο

Τέσσερις Κυριακές γεμάτες χορό «ξεκινούν» στις 21 Νοεμβρίου για τους μικρούς επισκέπτες του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συκιές: ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ΑΜΕΑ

Ενα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αυτήν τη φορά για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, εξασφάλισε πρόσφατα ο δήμος Συκεών. Το έργο με την επωνυμία «GENTI», 24μηνης διάρκειας, θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2012 και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Leonardo Da Vinci» της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας, η υλοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων και η ανταλλαγή εμπειριών, προκειμένου να υποστηριχτούν άτομα με αναπηρία στο δικαίωμα και την προσπάθειά τους να ενταχθούν δυναμικά στην ιδιαίτερα αφιλόξενη προς το παρόν αγορά εργασίας.

«Έχω έναν άγγελο στο σπίτι μου»

Η μαρτυρία του Χάρη Φλόγα για την 21χρονη τετραπληγική κόρη του Μανταλένα
Ο 56χρονος Χάρης Φλόγας, βετεράνος θα λέγαμε, στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών με ειδικές ανάγκες, απλώνει στο γραφείο φωτογραφίες της τετραπληγικής κόρης του Μανταλένας, για να διαλέξουμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Παρά το ότι η κοπελίτσα είναι 21 χρονών, μας μιλά γι’ αυτήν με τρυφερότητα, όπως θα μιλούσε αν ήταν βρέφος και μας εξηγεί ότι πραγματικά η Μανταλένα, που δεν περπατά και δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της και να επιβιώσει χωρίς τη βοήθεια τρίτων, «έχει την αντίληψη ενός μωρού εννιά μηνών».

Κάλεσμα συμμετοχής σε συνέδριο: "Σταυροδρόμι γλωσσών και πολιτισμών: μαθαίνοντας εκτός σχολείου"

Η Παιδαγωγική Σχολή (Π.Τ.Δ.Ε. & Τ.Ε.Π.Α.Ε.) του Α.Π.Θ., το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ομάδα «Πολύδρομο» και η «PRAKSIS» σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στο διεθνές συνέδριο «Σταυροδρόμι γλωσσών & πολιτισμών: μαθαίνοντας εκτός σχολείου» που διοργανώνουν στις 8-10 Απριλίου 2011 στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Αθλητισμός χωρίς τραυματισμούς

Μπορεί ο αθλητισμός να βοηθά τα παιδιά μας να αποκτήσουν ένα δυνατό και υγιές σώμα, να ενισχύει την κοινωνικότητά τους και να τα διασκεδάζει, πολλές φορές όμως είναι η αιτία για μώλωπες, γρατσουνιές, στραμπουλήγματα, κατάγματα και ράμματα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 1 στα 10 παιδιά έχει ανάγκη από ιατρική φροντίδα λόγω κάποιου τραυματισμού ύστερα από ενασχόληση με το αγαπημένο τους άθλημα, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με την παιδίατρο και Μαριάνα Χατζηπέτρου, μπορεί να μειωθεί αν ακολουθούμε όλοι οι γονείς ορισμένες απλές συμβουλές:

Ποιήμα: Τα δικαιώματά μας

Τα δικαιώματά μας

Όπως τ' άνθη, τα φυτά
του ήλιου θέλουν τα φιλιά
ή μιας βροχούλας τη δροσιά
για να σκορπίσουνε αρώματα,
χρυσόσκονες και χρώματα,
έτσι είναι απαραίτητα
για όλους μας, παιδιά,
κάποια  στοιχειώδη δικαιώματα.

Παράξενα Χριστούγεννα

Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε άλλωστε από τη στιγμή που οι κεραμιδόγατοι μπλέκονται με τους μονόκερους και καταφέρνουν να ταξιδέψουν τα παιδιά σε έναν κόσμο φανταστικό, όπου τα όνειρα πραγματοποιούνται στο λεπτό; Έναν κόσμο που δεν απέχει πολύ από το δικό μας, μιας και βρίσκεται πάντα μέσα στο μυαλό μας! Αυτό λένε οι ήρωες της παιδικής θεατρικής παράστασης "Κεραμιδόγατοι και μονόκεροι ή τα παράδοξα Χριστούγεννα" που παρουσιάζεται στις 18/12 στην Πύρνα από την Ομάδα "Αστροναύτες- θέατρο για παιδιά". Μήπως να ακούγαμε λίγο πιο προσεκτικά κι εμείς οι μεγάλοι;

Ακουσε τα χέρια μου" - Πρόγραμμα του Συλλόγου Κωφών Θεσσαλονίκης

Μιλάνε με τα … χέρια και ακούνε με τα…. μάτια προτρέποντας όλους τους ακούοντες να μπουν στον κόσμο τους και να προσπαθήσουν να τους κατανοήσουν. Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ακουσε τα χέρια μου- Media για όλους» θα παρουσιάσουν σήμερα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου, τα μέλη του Συλλόγου Κωφών Θεσσαλονίκης στα γραφεία του συλλόγου, στην οδό Κωστή Παλαμά 14.

Αιτωλοακαρνανία: Προγράμματα επιμορφωτικής αγωγής ενηλίκων

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) στα πλαίσια του προγραμματισμού της για τη υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων το έτος 2011, γνωστοποιεί το θεματολόγιο των επιμορφωτικών προγραμμάτων που υλοποιεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και τις τοπικές ανάγκες του Νομού. Οι θεματικές ενότητες είναι:

Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με δημοσιεύματα για το μηχανογραφικό δελτίο ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

Σχετικά με  δημοσιεύματα του Τύπου για το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η Κινηματογραφική Παιδεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση