Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΔΕΠΥ και διακοπές

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται αξιόπιστες καθημερινές ρουτίνες – ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Οι καλύτερες διακοπές είναι αυτές στις οποίες υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις νέες περιπέτειες και στα προβλέψιμα προγράμματα/ρουτίνες. Δείτε πώς μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία αυτή. 

Τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών μεγαλώνουν το ίδιο με τα υπόλοιπα

Της Ανθής Αγγελοπούλου στη Ναυτεμπορική

Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από ανύπαντρες γυναίκες αυξάνεται, εν μέρει ως αποτέλεσμα των κοινωνικών και νομοθετικών αλλαγών που δίνουν πλέον περισσότερα δικαιώματα στη μητρότητα. Η τεχνολογία είναι σε θέση να ικανοποιήσει εύκολα αυτή την αυξανόμενη ζήτηση μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης με γονέα/δότη.

81.000 επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Καινούργιο σύστημα στον τρόπο με τον οποίο θα κατανέμονται οι δωρεάν θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς εξήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δοθούν 81.000 voucher (αξίας 3.100 ευρώ με παροχή διατροφής) επιδοτούμενων θέσεων σε δικαιούχους γονείς, οι οποίοι μπορούν να τα αξιοποιήσουν υποβάλλοντας αίτηση σε όποιον παιδικό σταθμό (δημόσιο ή ιδιωτικό) επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση, ο συγκεκριμένος σταθμός να συμμετέχει στο πρόγραμμα έχοντας προσφέρει θέσεις. Πρόκειται για την εφαρμογή του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ με 95 εκατ. ευρώ, ενώ 80 εκατ. ευρώ προβλέπεται να δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συνολική ζήτηση θέσεων σε παιδικούς σταθμούς (με βάση τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την ηλικία) είναι 180.000-200.000 θέσεις.

Μαθήματα graffiti για παιδιά στην Αθήνα

Aπό την ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Το Imaginary Rooms είναι ένα μικρό δημιουργικό studio, που συμμετέχει σε μια πληθώρα διαφορετικών καλλιτεχνικών projects, ακολουθώντας τη φιλοσοφία ότι η "αυθόρμητη έκφραση και η αυτογνωσία χτίζει τη βάση της κοινωνίας". Το τρέχουν ο Μανώλης Ηλιόπουλος (αρχιτέκτονας, ο οποίος ασχολείται με το graffiti και την street art από το 1999) και η Νάντια Στασινού (γραφίστας και character designer). Μετά από χρόνια εμπειρίας με μαθήματα ζωγραφικής, αποφάσισαν να διοργανώσουν graffiti workshops, εργαστήρια, δηλαδή, ζωγραφικής, με βασικό άξονα το graffiti. 

«Ηλεκτροθεραπεία» αναστρέφει μερικώς την τύφλωση

Η απώλεια της όρασης που μπορεί να οφείλεται σε γλαύκωμα ή σε βλάβη του οπτικού νεύρου θεωρείται γενικώς μη αναστρέψιμη. Και όμως τώρα μια τυχαιοποιημένη πολυκεντρική κλινική δοκιμή δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της όρασης σε μερικώς τυφλούς ασθενείς ύστερα από υποβολή τους σε μη παρεμβατική ηλεκτρική διέγερση στην περιοχή των ματιών. Οι ασθενείς ανέφεραν μάλιστα βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους σε ό,τι αφορούσε την οξύτητα της όρασης, το διάβασμα, την κινητικότητα και τον προσανατολισμό.

Το «Μαζί για το Παιδί» έκλεισε 20 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να βοηθά πάνω από 30.000 παιδιά ετησίως

Έχοντας ως οδηγό την φράση «η ισχύς εν τη ενώσει», το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια την δράση του, αγκαλιάζοντας 10 διαφορετικά σωματεία και ενώνοντας ισότιμα τς προσπάθειές τους για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών σε τέσσερις άξονες: την φτώχεια, την κακοποίηση, την αναπηρία και την ασθένεια, να βοηθούν 10.000 παιδιά μέσα από αυτή την «ομπρέλα» που έχουν δημιουργήσει και πάνω από 30.000 παιδιά μέσα από τα προγράμματα που έχει. Η HuffPost Greeceσυνάντησε την Αντιπρόεδρο του «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η οποία μας μίλησε για την φιλοσοφία της Ένωσης κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα προγράμματα που έχουν δημιουργήσει, αλλά και το πως μπορεί να βοηθήσει κανείς την δράση του.

Η καλύτερη εξυπηρέτηση των τυφλών στις μετακινήσεις τους με τα ΜΜΜ είναι προτεραιότητα του ΟΑΣΑ

Θέματα που αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τυφλών κατά τις μετακινήσεις τους με τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, συζητήθηκε σε συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Γιάννη Σκουμπούρη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού.

«Τέλος τα παιδιά των Ουαλών εντός γήπεδου»

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όχι για ένα οικογενειακό πάρτι». Με αυτό το μήνυμα η UEFA έστειλε, όσο πιο κομψά(;) ήθελε, μήνυμα προς τους παίκτες της Ουαλίας, απαγορεύοντας από τούδε και στο εξής να... εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο τα παιδιά τους, μετά το τέλος των αγώνων τους στο Εuro.

«Οταν παντρεύτηκαν τα παιδιά είπα δεν πάω, επιτέλους, στο σχολείο;»

Με βαθμό απολυτηρίου 19.6 η 82χρονη Σουλτάνα Γκέσου από την Κοζάνη αφήνει το γυμνάσιο και με νεανική ορμή ετοιμάζεται να φοιτήσει στο επαγγελματικό λύκειο.

«Ποτέ δεν είναι αργά, ο άνθρωπος είναι δυνατός και τα νικάει όλα» είναι το μήνυμα που στέλνει σε μικρούς και μεγάλους.

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις των δασκάλων

Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 4.056. Από αυτές, ικανοποιήθηκαν οι 356 (ποσοστό 8,78%). Για μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ οι αιτήσεις ανήλθαν σε 149 και ικανοποιήθηκαν 90 (ποσοστό 60,40%). 

Έλεγχος Ιδιωτικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Στον άμεσο έλεγχο των στοιχείων της άδειας ίδρυσης των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να προβούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να ελέγξουν εάν η νομική μορφή λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, ο διακριτικός τους τίτλος, η επωνυμία τους συμπίπτουν με τα στοιχεία που αναφέρονται στην αδειοδότησή τους.

Τα "πράσινα" σχολεία της Πυλαίας και του Πανοράματος

του Νίκου Αβουκάτου

Σημαντική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και των εκπομπών του CO2 και αντίστοιχα μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους, επιτεύχθηκαν από τις πράσινες παρεμβάσεις σε σχολεία στην Πυλαία και το Πανόραμα.

Τεταμένο κλίμα στα γερμανικά σχολεία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα προσφυγόπουλα αλλάζουν τη σύνθεση των τάξεων στη Γερμανία, όπου πολλοί εκπαιδευτικοί εμφανίζονται απροετοίμαστοι να προστατεύσουν τα παιδιά αυτά, όχι μόνο από τα τραύματά τους αλλά και από ρατσιστικές επιθέσεις στα σχολεία.

Πανελλαδικές: Τα στατιστικά στοιχεία για τα ειδικά μαθήματα

Δεν οδηγούν σε καινούργια συμπεράσματα σχετικά με την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.