Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση επηρρεάζει και τα... παιδιά!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΥΛΙΝΑ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ


Μαχαίρι στις θεραπείες και στη βοήθεια σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας βάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία το τελευταίο εξάμηνο. Τα ταμεία εγκρίνουν όλο και λιγότερες δαπάνες για τις αναγκαίες θεραπείες για τα άτομα αυτά, όπως επισημαίνει στον «Α» η Ουρανία Βενετούλια, παιδοψυχίατρος στην Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.

«Το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει πάρα πολλές περικοπές σε όσα εγκρίνουν τα ταμεία. Μέχρι τώρα ένα παιδί ή ένας έφηβος ερχόταν σε εμάς και το ταμείο του ενέκρινε, για παράδειγμα, τις λογοθεραπείες. Πλέον, δεν εγκρίνονται ούτε οι λογοθεραπείες, ούτε η ειδική ψυχική βοήθεια. Και να φανταστείτε ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των παιδιών που ζητούν βοήθεια έχει διπλασιαστεί», τονίζει η ίδια.

Γονείς και διαδίκτυο

Γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία των παιδιών τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μαμάδες που διατηρούν ιστολόγια και γονείς που ανησυχούν για τις ψηφιακές πληροφορίες που ανταλλάσσουν καθημερινά τα παιδιά τους στο facebook και στο Twitter.

Με φωτογραφία στο Ίντερνετ 8 στα 10 παιδιά

Αναρτημένες στο Ίντερνετ είναι οι φωτογραφίες του 81% των παιδιών κάτω των δύο ετών, ενώ πολλά παιδιά έχουν αποκτήσει προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης πριν καν γεννηθούν!

Μαμάδες στην... μπλογκόσφαιρα

Ανεβάζουν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες, βίντεο και τα κατορθώματα των παιδιών τους. Ανοίγουν συζητήσεις για θέματα που τους απασχολούν καθημερινά. Βοηθούν τους νέους γονείς λύνοντας απορίες για μικρά και μεγάλα προβλήματα..


Facebook και Τwitter ανησυχούν 9 στους 10 γονείς
Το 90% των Αμερικανών αγωνιά για τις ψηφιακές πληροφορίες που ανταλλάσσουν καθημερινά τα παιδιά τους
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Καχύποπτοι απέναντι στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ανήσυχοι για την επιρροή που αυτές έχουν στα παιδιά τους δηλώνουν σε συντριπτική πλειονότητα οι αμερικανοί γονείς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ...

Και μην ξεχνάτε την Η Ελληνική ανοικτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο όπου περιέχονται πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για μια ασφαλή περιήγηση παιδιών και ενηλίκων στο διαδίκτυο, για τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας και τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, για την ισχύουσα νομοθεσία, για τη διαδικτυακή παρενόχληση παιδιών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Διατροφή και παιδιά

Διαβάστε δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα του ελληνικού τύπου για την παιδική παχυσαρκία και την αξία των λαχανικών στη διατροφή των παιδιών.

«Βόμβα» η παιδική παχυσαρκία

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Δύο στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, με τα ποσοστά να σημειώνουν έντονα αυξητική τάση. Το 50% έως 80% θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη...

Λαχανικά και παιδιά

Τα παιδιά που στο οικογενειακό γεύμα σερβίρονται λαχανικά ζυγίζουν λιγότερο από τα συνομήλικά τους, λέει νέα ελληνική επιστημονική δημοσίευση στο Journal of Pediatrics...

Ακουστική περιγραφή στο Πρίσμα +


(Το κείμενο προέρχεται από την ιστοσελίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών http://www.eoty.gr/)

Αναλυτικό πρόγραμμα εκπομπών.

Αγαπητοί φίλοι,

Θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ότι το Πρίσμα + θα ξεκινήσει την προβολή σειρών με ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, http://www.ertdigital.gr/από το Σάββατο 9/10 θα ξεκινήσουν να προβάλλονται σειρές με ακουστική περιγραφή. Κατόπιν επικοινωνίας μας με την ΕΡΤ, μάθαμε ότι η ακουστική περιγραφή θα είναι επιλέξιμη μέσω του τηλεχειριστηρίου.
Καθώς είναι η πρώτη φορά που παρέχεται αυτή η υπηρεσία στο ελληνικό κοινό, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα σχόλια των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή τα δικά σας.

Αφού παρακολουθήσετε κάποιο από τα επεισόδια, με χαρά μας θα ακούσουμε τις παρατηρήσεις και υποδείξεις σας.
Σας διευκρινίζουμε ότι η ECI έχει εργαστεί στα προγράμματα που περιλαμβάνονται στη λίστα που ακολουθεί.

Ακολουθούν οι τίτλοι και το είδος της κάθε εκπομπής
• «Ο Παραμυθάς»: Παιδική σειρά
• «Λύσε τη Σιωπή»: Κοινωνική σειρά
• «Ένας μοντέρνος Παυσανίας»: Ντοκιμαντέρ
• «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία»: Ντοκιμαντέρ
• «Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται»: Ντοκιμαντέρ
• «Πρόβα γάμου»: Ντοκιμαντέρ
• «Βαρέα και ανθυγιεινά»: Ντοκιμαντέρ
• «Η Γειτονιά μας τα Βαλκάνια» (η ECI ολοκλήρωσε μέρος μόνο των επεισοδίων): Ντοκιμαντέρ
• «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες»: Ντοκιμαντέρ
• «Ιστορίες πραγμάτων»: Ντοκιμαντέρ
• «Μικρές χορογραφίες για τη ζωή»: Ντοκιμαντέρ
• «Απόντες»: Ντοκιμαντέρ