Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Διδάσκοντας σε μωρό με τύφλωση ή σοβαρά προβλήματα όρασης να παίζει με παιχνίδια

Όλα τα παιδιά περνούν από συγκεκριμένα στάδια καθώς μαθαίνουν να παίζουν. Το πρώτο πράγμα που κάνει συνήθως ένα βρέφος με ένα παιχνίδι είναι να το φέρει στο στόμα του. Έχοντας βιώσει ήδη την ευχάριστη εμπειρία του θηλασμού, ίσως και το παιχνίδι να έχει ωραία γεύση!

Τα βλέποντα παιδιά συχνά πιπιλούν, μασούν και γενικά βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα, επειδή έχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζουν ότι τα αντικείμενα αυτά είναι διαθέσιμα στο περιβάλλον τους και ότι μπορούν να τα φτάσουν, αν τους φαίνονται ελκυστικά. 

Μια γραμματοσειρά.. για τυφλούς και μη στο Τόκιο

Αν βρεθείς ποτέ στο Τόκιο, τότε είναι σίγουρο πως το ταξίδι σου θα εξελιχθεί σε ένα μικρό μαρτύριο εάν δε γνωρίζεις την ιαπωνική γλώσσα. Ο λόγος είναι ότι οι πινακίδες στους δημόσιους χώρους της πόλης αναγράφουν στα ιαπωνικά και μόνο τις πληροφορίες του, και σε καμία άλλη γλώσσα.

Αιτήσεις εισαγωγής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος 2018-2019.

Από την Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δέχονται αιτήσεις εγγραφής για τη νέα σχολική περίοδο 2018 – 2019, από 10 Μαΐου 2018 έως 31 Μαΐου 2018.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δέχονται ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΑ. Επομένως θα φιλοξενήσουν παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως και 4,5 ετών (παιδιά που γεννήθηκαν από 01/ 01/ 2014 έως και 28/ 02/ 2018).

Ξεκίνησε η συσκευασία και διανομή των σχολικών βιβλίων στα δημοτικά

Το αργότερο στα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διανομή των σχολικών βιβλίων για το σύνολο των 4.400 Δημοτικών Σχολείων της χώρας.

Συνολικά στα Δημοτικά Σχολεία διανέμονται για τη νέα σχολική χρονιά περίπου 14 εκατομμύρια σχολικά βιβλία για 112 τίτλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και το νέο βιβλίο των Μαθηματικών της Ε’ Δημοτικού.

Έρευνα: H έλλειψη βιταμίνης D στις εγκύους οδηγεί σε παχύσαρκα παιδιά

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη μπορεί να προγραμματίζει τα μωρά να εξελιχθούν σε παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pediatric Obesity και έγινε στο πλαίσιο της Μελέτης Μητέρας Παιδιού Κρήτης (Μελέτη ΡΕΑ), την πρώτη μελέτη κοορτής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 2007 και παρακολουθεί περίπου 1300 ζεύγη μητέρας-παιδιού από την κύηση έως και σήμερα.

Έτσι ορίζονται οι αναθέσεις των μαθημάτων των ΕΠΑΛ

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η νέα απόφαση που ορίζει τις αναθέσεις μαθημάτων Επαγγελματικού Λυκείου, που θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2018-19.

Λογοκρισία από την Κίνα στην… Πέπα το γουρουνάκι!

Η Κίνα έβαλε στο στόχαστρο της λογοκρισίας την «Πέπα το γουρουνάκι», ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά κόμικ, παγκοσμίως.

Για την ακρίβεια, απαγορεύτηκε στο Douyin, έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να καταγγέλλουν ότι το διάσημο καρτούν χρησιμοποιείται για δόλιους σκοπούς.

"Η Αρμονία του Ρυθμού", δωρεάν μαθήματα με τον Κ. Αναστασιάδη στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς

Ο Διεθνούς φήμης ντράμερ Κώστας Αναστασιάδης ξεκινά να μας ταξιδέψει στην “αρμονία του ρυθμού” σε ένα μουσικό εργαστήρι με δωρεάν μαθήματα κάθε Παρασκευή στις 17:30 έως 19:30 στο 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς.

Ιδιαίτερα μαθήματα πριν 30 χρόνια και σήμερα. Μία σύγκριση

Πριν 30 χρόνια τελείωνα τη Φυσικομαθηματική. Για να εξοικονομώ τα προς το ζην παρέδιδα ιδιαίτερα μαθήματα, κυρίως Μαθηματικά με ολίγην Φυσική και ελάχιστη Χημεία. Την τελευταία χρονιά έπαιρνα δύο χιλιάδες δραχμές την ώρα, ανεβαίνοντας για μαθήματα στα Βόρεια κυρίως Προάστια. Μετά, με κάλεσε η πατρίδα στη διετή τότε θητεία. Έχασα τη συνέχεια των επαφών μου και δεν ξαναέκανα ιδιαίτερα. Ξανάρχισα μετά από 22 χρόνια, εθελοντικά στο Χαμόγελο του Παιδιού, όταν τα παιδιά μου μπήκαν στο Λύκειο και δεν με άντεχαν πλέον ως καθηγητή!