Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Διάβασμα στο σπίτι: Δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται κάποιες φορές με τις ασκήσεις που έχουν για το σπίτι. Αλλά τα παιδιά που μαθαίνουν και σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο δυσκολεύονται περισσότερο από τα άλλα.

Η κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να αποφύγετε τις μάχες.

Αντίληψη της δημοκρατικότητας στη λήψη αποφάσεων στο σχολείο


Μοναξιά, βία και στρες: Η ψυχική υγεία των εφήβων στην Ελλάδα

Στην εποχή των smartphones και των social media, οι έφηβοι της Gen Z βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά τη ψυχική τους υγεία. Από τη μία, η γενιά αυτή συχνά περιγράφεται ως η πιο «ανοιχτή» σε ζητήματα ψυχικής υγείας και θεραπείας. Οι Gen Z είναι εκείνοι που δεν ντρέπονται να πουν ότι ξεκίνησαν ψυχολόγο στο λύκειο ή ότι έπαθαν την πρώτη κρίση πανικού πριν τα 15α γενέθλιά τους. Είναι η γενιά που δείχνει να προσπαθεί να παραμείνει συνδεδεμένη με τον συναισθηματικό της κόσμο αλλά και με τον κόσμο γύρω της, ακροβατώντας επιδέξια μεταξύ ατομικισμού και αλληλεγγύης. Από την άλλη, νέες έρευνες δείχνουν ότι η Gen Z είναι η γενιά με τα χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής υγείας: περισσότερο άγχος, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση. Η πλαστότητα της ψηφιακής ζωής, η πίεση στο σχολείο, το αβέβαιο μέλλον και η αδιάκοπη ροή ειδήσεων που περνά καθημερινά από τις οθόνες τους, συνθέτουν ένα παζλ που επηρεάζει την ψυχολογία τους.

Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών από τα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου παιδείας σχετικά με τις ώρες αποχώρησης των μαθητών – μαθητριών από τα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία για τη σχολική χρονιά 2024- 2025.

«Ρυθμίζουμε για το σχολικό έτος 2024-25, την ώρα αποχώρησης από τις σχολικές μονάδες που εφαρμόζεται το Αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, ως εξής:

Παιδιά: Το σημαντικότερο εφόδιο που χρειάζονται για να πετύχουν

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιο σημαντικό για τα επιτυχημένα παιδιά κι από το IQ.

Οι παιδοψυχολόγοι λένε υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια δεξιότητα που, σύμφωνα με μελέτες, είναι πιο αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης για τη μελλοντική επιτυχία , «πιο πάνω» και από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ): Η επιμονή. Τα παιδιά που έχουν επιμονή δεν τα παρατάνε μπροστά στις αναποδιές.

Μήπως η «υιοθεσία» μιας παραλίας από ένα σχολείο οδηγεί σε μια ενεργή παράκτια κοινωνία αειφορίας;

Η σύνδεση της εύρυθμης λειτουργίας της παράκτιας ζώνης από περιβαλλοντικής πλευράς, είναι ο κεντρικός παράγοντας αειφορίας για την παράκτια κοινωνία. Ο λόγος, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι ότι μια υγιής παράκτια ζώνη υποστηρίζει θετικά τις οικονομικές δραστηριότητες που φιλοξενεί ή γενικά εξυπηρετεί, όμως εξασφαλίζει επίσης την προσβασιμότητα, την ασφάλεια αλλά και την αναψυχή των δραστηριοποιούμενων σε αυτήν, και τότε μπορούμε να μιλάμε για πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη στη περιοχή.

Θεσσαλονίκη: Παραμένει η απόφαση για το λουκέτο στο ΚΔΑΠμεΑ

Στο μέλλον του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία στην οδό Κωλέττη στη δυτική Θεσσαλονίκη το οποίο έκλεισε διότι κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες του 20ου αιώνα – Με ένα χέρι έγραψε Ιστορία!

Στις 3 Μαρτίου του 1961, πεθαίνει ο Πάουλ Βιτγκενστάιν στη Νέα Υόρκη· ήταν ένας διάσημος, από τους σημαντικότερους πιανίστες του 20ου αιώνα, με μια ιδιαιτερότητα που τον καθιστούσε μοναδικό για πιανίστα: είχε μόνο ένα χέρι!

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας - Εγκύκλιος για δραστηριότητες από σήμερα στα σχολεία

Καλούνται οι σχολικές μονάδες να αφιερώσουν χρόνο, από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών) σε δράσεις-συζητήσεις/εκδηλώσεις

Κλοιός σε ενηλίκους από παιδικές ασθένειες

Δυναμική επανεμφάνιση κάνουν… ξεχασμένες ασθένειες, καθώς εκτός από την ιλαρά στη λίστα προστέθηκε και ο κοκίτης, με τον υγειονομικό συναγερμό να ηχεί αντίστοιχα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, προειδοποιώντας για περαιτέρω έξαρση το επόμενο διάστημα.

Η ζωή με μία σπάνια πάθηση: Ταξίδι στον ωκεανό χωρίς χάρτη και πυξίδα

Ο κύριος Βασίλειος Καρατζιάς, Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου για την Αταξία του Φρίντριχ, Αντιπρόεδρος ΕΣΑΕ, Μέλος ΔΣ EUROATAXIA περιγράφει πώς είναι η καθημερινότητα των ασθενών με μια σπάνια πάθηση

Ξεκινώντας το άρθρο αυτό θα ήταν σημαντικό να αναφερθούμε στον λόγο για τον οποίο είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τη ζωή και τις δυσκολίες της ζωής των ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Η σπάνια πάθηση για τον ασθενή και το περιβάλλον του μπορεί να παραλληλιστεί με ένα ταξίδι σε έναν ωκεανό με πολύ δύσκολο καιρό και χωρίς χάρτη ή κάποιο βοηθητικό σύστημα πλοήγησης.