Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Παλιές κάλτσες: τι μπορούμε να τις κάνουμε αντί να τις πετάξουμε

Πολλές φορές στα συρτάρια του παιδικού δωματίου μαζεύονται πολύχρωμες καλτσούλες με υπέροχα σχέδια που δυστυχώς δεν μπορούν να φορεθούν από τα παιδιά, είτε επειδή δεν τους κάνουν, είτε επειδή έχουν φθαρεί πολύ, είτε επειδή είναι μόνες και έρημες (ιδίως στις οικογένειες με σκυλάκια, πολλές κάλτσες πέφτουν θύματα παιχνιδιάρικων επιθέσεων και καταστρέφονται). Τι μπορούμε να τις κάνουμε;

Ο βραχνάς του καλοκαιρινού σχολείου

Στη Νότιο Κορέα οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν πέντε βδομάδες, στη Γερμανία, τη Δανία, τη Βρετανία έξι, στην Ιαπωνία εφτά, στις ΗΠΑ δέκα και στην Κύπρο δεκατρείς.

Κάθε καλοκαίρι, με το που έκλειναν τα σχολεία, εγώ και αδερφή μου δεν χάναμε καιρό. Φορτώναμε τα συμπράγκαλά μας σε μια τσάντα και ανηφορίζαμε για το χωριό της γιαγιάς, για να βρούμε ξαδέλφια και φίλους πολλούς. Ήταν ευλογία εκείνα τα καλοκαίρια. Απέραντη δόση ελευθερίας, παιχνίδι από το πρωί μέχρι το βράδυ, πολλές σκανδαλιές που νομίζαμε ότι κανένας δεν τις έπαιρνε είδηση.

Παιδεία: Τι αλλάζει σε Γυμνάσιο, ολοήμερο σχολείο και αναγνώριση πτυχίων

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία, σχεδόν στο σύνολό της, έρχονται από τον Σεπτέμβριο, με τους μαθητές των Γυμνασίων να... σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Τι θα ισχύσει για τις εγγραφές τα Ολοήμερα σχολεία και πως θα βάλει τέλος το υπουργείο Παιδείας στις καθυστερήσεις που αφορούν την αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Παιδιά με προκλητική συμπεριφορά

Η νηπιακή ηλικία είναι περίοδος ραγδαίων αλλαγών σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης ενός παιδιού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών νέων μορφών συμπεριφοράς. Το ανήμπορο και εξαρτημένο βρέφος πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε ενεργητικό και δραστήριο νήπιο, το οποίο εφοδιασμένο με συνεχώς νέες προσλαμβάνουσες σε γνωστικό, κοινωνικό και γλωσσικό επίπεδο, προσπαθεί να ελέγξει το περιβάλλον του και να επιβάλλει τη θέλησή του. Η προσπάθεια των γονιών να ελέγξουν αυτές τις νέες μορφές συμπεριφοράς και να οριοθετήσουν την αυξανόμενη τάση για ανεξαρτητοποίηση του νηπίου καταλήγει πολλές φορές σε συγκρούσεις.

Πέντε λόγοι να στείλετε τα παιδιά σας κατασκήνωση αυτό το καλοκαίρι

Αμφιταλαντεύεστε αν πρέπει ή όχι να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση αυτό το καλοκαίρι; Πριν πάρετε την απόφασή σας, μάθετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει το παιδί από αυτή την εμπειρία.

Γιατί οι μαθητές στρέφονται στο φροντιστήριο

Οι μαθητές θέλουν λιγότερα μαθήματα, μεγαλύτερα διαλείμματα, μικρότερη διδακτέα ύλη, όπως προωθεί το υπουργείο Παιδείας; Οχι! Δεν είναι αυτοί οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν είναι ικανοποιημένοι από το σχολείο τους. Για τα προβλήματα του σχολείου ως προς το εκπαιδευτικό έργο πρωτίστως στρέφουν το βλέμμα στους καθηγητές τους και τους ζητούν να μην αδιαφορούν για τη δουλειά τους και να μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση.

Παιδιά ζωγράφισαν τους πελαργούς του Εθνικού Πάρκου Μακεδονίας-Θράκης

Για τέταρτη συνεχή χρονιά και με μεγάλη επιτυχία, διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας, Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση απονομής των βραβείων για τον διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.