Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Tι Απέγινε ο Mεγαλύτερος Aλήτης των Μαθητικών μου Χρόνων;

Η πλατεία είναι αυτή που συχνάζαμε όλες σχεδόν τις Παρασκευές μετά το σχολείο κι αυτός που στέκεται απέναντί μου και που μού μιλά για το Δίλημμα του Φυλακισμένου και την Πολιτική Φιλοσοφία του Νικόλο Μακιαβέλλι, θεωρούνταν, τότε, ο μεγαλύτερος «αλήτης» των μαθητικών μου χρόνων. «Χαμένος από χέρι», μου λέει, «όταν σου βάζουν την ταμπέλα του κακού παιδιού, και να μην είσαι, τις περισσότερες φορές γίνεσαι».

Διασχίζουμε το πάρκο όπου κάποτε ήπιαμε τις πρώτες μας μπύρες και τον παρατηρώ προσπαθώντας να βρω σημάδια από το 14χρονο αγόρι που ήξερα και για το οποίο ένοιωθα πάντα συμπάθεια, ενώ κάποιοι τον χλεύαζαν και οι περισσότεροι τον σνόμπαραν, διότι ήταν ο «αντιδραστικός» και ο «απείθαρχος».

Η συνταγή που σώζει ζωές παιδιών

Αυτή η υπέροχη δασκάλα Μαθηματικών έχει τη συνταγή που σώζει ζωές παιδιών.

Πριν από μερικές βδομάδες, πήγα στην τάξη του Τσέις για ενισχυτική διδασκαλία. Είχα στείλει ένα μέιλ στην δασκάλα του Τσέις ένα βράδυ όπου έγραφα «Ο Τσέις επιμένει πως αυτές οι ασκήσεις που έχει για το σπίτι είναι μαθηματικά – αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι τον πιστεύω. Βοήθεια, παρακαλώ». Μου απάντησε αμέσως λέγοντας: «Κανένα πρόβλημα, μπορώ να καθίσω μαζί του μετά το σχολείο οποιαδήποτε στιγμή». Κι εγώ της λέω «Όχι, όχι αυτόν. Αυτός το καταλαβαίνει. Εμένα βοηθήστε». Κι έτσι κάπως κατέληξα μπροστά σ’ έναν μαυροπίνακα σε μια άδεια αίθουσα της πέμπτης δημοτικού κοιτάζοντας επίμονα σειρές σχημάτων που για την δασκάλα του Τσέις ήταν «αριθμοί».

Να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά όχι όλα

του Λύο Καλοβυρνά στο 10percent

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολύ της μόδας τελευταία. Και καλά κάνει, γιατί είναι ένα ζήτημα που μόνο όσες/οι τον έχουμε ζήσει ξέρουμε πόσο κόλαση μπορεί να κάνει τη ζωή ενός παιδιού. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να κάνει τη ζωή ενός παιδιού μόνιμο βασανιστήριο, με καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεσή του και την ψυχική υγεία του. Οπότε είναι πολύ θετικό που διεξάγονται όλο και περισσότερες έρευνες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Ναι, να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά όχι όλα! Όχι και τα… γκέι!

Ηλεκτρονική έκδοση του Αρχείου Καβάφη

Η ηλεκτρονική έκδοση του Αρχείου Καβάφη είναι έργο του Σπουδαστηρίου και ιδιοκτησία του Ιδρύματος Ωνάση. Περιλαμβάνει όλα τα έργα του ποιητή και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, όπως αυτό προκύπτει από την συνεχιζόμενη μελέτη του Αρχείου του. Περιλαμβάνει επίσης γενικές πληροφορίες για τον Καβάφη, αλλά και ειδικότερες για την πρόσληψη και απήχηση της Καβαφικής ποίησης παγκοσμίως.

Άποψη: "Η μόρφωση των γυναικών είναι πιο αποτελεσματική από τις βόμβες" Ν. Κρίστοφ

Καθώς πολεμούμε το Ισλαμικό Κράτος και άλλους εξτρεμιστές, υπάρχει κάτι το οποίο ο Πρόεδρος Ομπάμα και όλοι εμείς μπορούμε να μάθουμε από αυτούς. Επειδή κατά κάποιο τρόπο οι τρομοκράτες πολεμάνε πιο έξυπνα από εμάς.

Οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να μας πολεμήσουν άμεσα στα πεδία μάχης. Αλλά ταυτόχρονα, για να αυξήσουν την επιρροή τους μακροχρόνια, πολεμούν την Δυτική μόρφωση και την χειραφέτηση των γυναικών. Γνωρίζουν ότιη αγραμματοσύνη, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο όπως και η καταπίεση των γυναικών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να ανθίσει ο εξτρεμισμός.

Οικισμός Ρομά Αγ. Σοφίας: Σε πλήρη εγκατάλειψη, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης στα σχολεία εκατοντάδες παιδιά


Ο Γιώργος είναι, 16 χρονών, παντρεμένος ζει στον οικισμό των Ρομά Αγ. Σοφίας στα Διαβατά και δεν έχει πάει ποτέ σχολείο. Προσπαθεί όπως λέει να γίνει καλύτερος στο ποδόσφαιρο. «Θα ήθελα να πάω όμως σχολείο γιατί χρειάζεται κάθε άνθρωπος να μαθαίνει γράμματα, θα με βοηθούσε και στην ομάδα αλλά τώρα αν θα πάω δεν ξέρω καλά καλά να γράφω».

Τρέξε Μάρκο: Ο προγραμματισμός, παιχνίδι για παιδιά 6-12 ετών

H AllCanCode, μια καινοτόμος νεοφυής επιχείρηση που υποστηρίζει με θέρμη πως όλοι μπορούν να μάθουν να γράφουν κώδικα, θα κάνει μια επίδειξη της μυστικής της συνταγής στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014 στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει την πρόκληση να αποδείξει ότι τα παιδιά ακόμα και έξι μόλις ετών, τα οποία μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην εκδήλωση αυτή, μπορούν να συλλαβίσουν την δική της γλώσσα προγραμματισμού, χέρι-χέρι με τον «Μάρκο». 

Η συμμετοχή στην εκδήλωση που θα γίνει στον νεότευκτο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, InnovAthens στην Τεχνόπολη Αθηνών, Πειραιώς 100, είναι δωρεάν.

Άποψη: "Αν υπάρχει Θεός, σίγουρα δεν είναι ανάπηρος!" Η.Βογιατζής

Αν υπάρχει Θεός, σίγουρα δεν είναι ανάπηρος!

Αυτό δείχνει να πιστεύει έστω ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, καθώς στην προσπάθεια του να απαντήσει στο Βρετανό αστροφυσικό Stephen Hawking, τόνιζε την παραπληγία του παρά τις γνώσεις του. Είναι γνωστό ανά τους αιώνες ότι η εκκλησία και η επιστήμη ελάχιστες φορές, τα έχουν ¨βρει¨ και συμφωνήσει. Δε θα λύσουμε το μυστήριο του προβλήματος για το σύμπαν και το πώς δημιουργήθηκε σήμερα.