Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ρομποτικοί τερμίτες χτίζουν κάστρα με τουβλάκια


Μια ιδέα κυριολεκτικά βγαλμένη από την λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας (ο Ουίλιαμ Γκίμπσον έχει γράψει σχετικά) μετουσιώνεται σε πραγματικότητα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν τη συμπεριφορά των τερμιτών όταν αυτοί χτίζουν τις φωλιές τους και δημιούργησαν μικρά ρομπότ που χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μπορούν να φτιάχνουν διάφορες κατασκευές όπως για παράδειγμα, κάστρα με τουβλάκια. 

Δύο χρόνια ουρά στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής

Οι δυσλειτουργίες και οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή δυστυχώς δεν συντελούν νέο πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης από το υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία γενικότερα, αφού εδώ και χρόνια δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα. Στο «Βήμα της Κυριακής» στις 29 Δεκεμβρίου 2013 (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=552750) γινόταν εκτενής αναφορά στις δομές της ειδικής αγωγής, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν φαίνεται να επιλύονται άμεσα.

Ανακοίνωση προγράμματος εκμάθησης Braille

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2014 και με το πέρας των μαθημάτων θα δοθεί η δυνατότητα λήψης της αναγνωρισμένης πιστοποίησης. 

Πανελλήνιος Διαγωνισμός: *Δημιουργήστε ένα blog με θέμα το *Νερό και Ενέργεια.*

Ο Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ στο πλαίσιο της ένταξης του, στο πρόγραμμα της Δεκαετίας του Νερού των Ηνωμένων Εθνών *Water for Life 2005-2015*, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την ελληνική εκπαιδευτική οικογένεια, διεξάγει πανελλήνιο διαγωνισμό στα σχολεία, έχοντας θέμα το, επιλεγόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη και εφαρμοζόμενο από την UNESCO, "Νερό και Ενέργεια" στο πλαίσιο της Διεθνούς ημέρας Νερού 2014.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μην μιλάτε στα μωρά... «μωρουδιακά», για να βγουν πιο έξυπνα

Η χρήση μεγάλων και σύνθετων προτάσεων, αντί της "μωρουδιακής" γλώσσα βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και τους δεσμούς με τους γονείς του, επισημαίνουν Αμερικανοί ψυχολόγοι.

Τα παραμύθια «θρέφουν» τα παιδιά

Μακροπρόθεσμα οφέλη φαίνεται πως έχει η συχνή ομιλία των γονιών στα «βλαστάρια» τους όπως επίσης και η σύντομη αλλά συχνή ανάγνωση παραμυθιών, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Παιδική διατροφή: Συνηθισμένα προβλήματα, έξυπνες λύσεις

Το όμορφο ταξίδι της ανάπτυξης και θρέψης ενός παιδιού συχνά συνοδεύεται από μικρά ή μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν κυρίως τους γονείς. Ακόμη ωστόσο κι αν τα συνηθισμένα αυτά προβλήματα της παιδικής διατροφής φαντάζουν απροσπέλαστα, υπάρχουν λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Σε ποια τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ μειώνονται και σε ποια αυξάνονται οι εισακτέοι

Ευνοημένοι φαίνεται ότι θα είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2ου επιστημονικού πεδίου, καθώς το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε πολλές ομάδες σχολών.

Έφηβες με ξυρισμένη κλειτορίδα


(Διάβαζα και δεν καταλάβαινα. Νόμιζα ότι κάπου αφαιρέθηκα, κάτι μου ξέφυγε. Την τρίτη φορά που ξαναδιάβασα το δημοσίευμα της «Guardian» βεβαιώθηκα ότι η φρίκη που απωθούσε το μυαλό μου, ήταν η ουσία της ανταπόκρισης. Διότι ναι, ακόμη και σήμερα, ακόμη και στην Αγγλία, παρανόμως αλλά σε ευρεία κλίμακα, ευνουχίζονται νέα κορίτσια, ξυρίζεται η κλειτορίδα τους για λόγους θρησκοληπτικής υπακοής).

Η κρίση δεν χτύπησε την ιδιωτική παιδεία-σταθερή η ζήτηση

Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται ετησίως για ιδιωτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στη χώρα μας (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ιδιωτικά σχολεία κ.ά.), κάτι που αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των ελληνικών οικογενειών στο τυπικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Μάλιστα δεν έχουν μειωθεί τα ποσά που πληρώνουν οι οικογένειες για τη μόρφωση των παιδιών τους εν μέσω ύφεσης - αντίθετα, έχουν αυξηθεί. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα μιας ακόμη έρευνας για την... αριθμητική της ιδιωτικής και της δημόσιας εκπαίδευσης που δόθηκε στη δημοσιότητα - από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αυτή τη φορά. Οπως προκύπτει, η ζήτηση για την αγορά υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης παραμένει σταθερή.