Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Προβολή: La Boîte

 

Πανελλαδικές 2022: Αρχίζει η μάχη επιλογής σχολών από υποψηφίους

Επισταμένη μελέτη των περυσινών βάσεων εισαγωγής ανά τμήμα και άγχος ή απλώς μια δήλωση τμημάτων χωρίς πολλή σκέψη από κάθε υποψήφιο των σχολών που προτιμάει; Αυτός είναι φέτος ο κύριος γρίφος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους περίπου 100.000 υποψηφίους που έκαναν αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Λόγω της επιλογής από κάθε τμήμα ΑΕΙ συντελεστών βαρύτητας για καθένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, οι υποψήφιοι μπορεί να «χαθούν» στον λαβύρινθο των βαθμολογιών τους.

Social media και body shaming: Οι ευάλωτοι έφηβοι και το βαρύ τραύμα στον ψυχισμό

Το ότι το σχόλιο της Αφροδίτης Λατινόπουλου για το σώμα της Δανάης Μπάρκα θα προκαλούσε σεισμό αντιδράσεων στα social media ήταν αναμενόμενο, όπως εξίσου αναμενόμενη ήταν μάλλον και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ζούμε πια αμετάκλητα στην εποχή όπου οι μαζικές αντιδράσεις και στη συνέχεια «αποκαθηλώσεις» απέναντι σε σχόλια που ενέχουν ρητορική μίσους, bullying και προσβολές, μέσα από τα social media, είναι πια αστραπιαίες.

Όσον αφορά το body shaming πιο συγκεκριμένα, τα social media είναι και βασικό μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι άνθρωποι στις μέρες μας.

Παιχνίδι - εφαρμογή για το Αδριάνειο Υδραγωγείο: Μηνύματα κάτω από την πόλη

Ξέρεις τι περνά κάτω από τα πόδια μας στην Αθήνα;
Μια αρχαία υπόγεια σήραγγα μήκους 23,5 χιλιομέτρων, η οποία φέρνει νερό από την Πάρνηθα στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι εδώ και 1900 χρόνια.Είναι το Αδριάνειο Υδραγωγείο!

Κι αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι-εφαρμογή που σε ταξιδεύει στο μαγευτικό, υπόγειο κόσμο του!

«Κάθε μετάλλιο είναι μια εσωτερική επιτυχία» – Τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας Κολύμβησης μιλούν στην ΕΡΤ


Με εφτά μετάλλια στις αποσκευές επέστρεψε στην Ελλάδα η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα Κολύμβησης που διακρίθηκε στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας.

Δι-ορατότητα braille / Inter-visibility braille: Η Εικαστική Έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου

Με τη συγκεκριμένη εικαστική έκθεση, στόχος είναι το έργο να καθίσταται “ορατό” για άτομα με οπτική αναπηρία που γνωρίζουν τη γραφή braille και οποιονδήποτε φυσικά είναι γνώστης του κώδικα, ενώ οι υπόλοιποι βλέποντες να μη μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο των επιτοίχιων επιφανειών.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια πλήρης ανατροπή στην έννοια της θέασης όπως την έχουμε συνηθίσει, αφού άτομα που γνωρίζουν το σύστημα braille καταφέρνουν να μας εξηγούν πλέον το περιεχόμενο και τα βαθύτερα μηνύματα του συγκεκριμένου installation.

Γλυφάδα: Το συγκινητικό βίντεο κατά της βίας που έφτιαξαν μαθητές δημοτικού

Σε μια περίοδο που τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης παρουσιάζονται αυξημένα, μαθητές δημοτικού δείχνουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχητικών καταστάσεων.

Μια σπουδαία πρωτοβουλία πάρθηκε στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας απέναντι στη βία. «Η βία μέσα από τα μάτια των παιδιών» είναι ο τίτλος του βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

Μηνύματα για την ανάγκη ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία στέλνουν παιδιά από όλη την Ελλάδα

Ένα κορίτσι τρέχει να ξεφύγει από τις φλόγες του πολέμου. Στα χέρια της κρατάει σφιχτά το σχολικό βιβλίο της και με μάτια γεμάτα ελπίδα φτάνει στο σχολείο της, όπου επικρατεί ειρήνη. Τη σκηνή αυτή φιλοτέχνησε η Γουιτζιά Χουάνγκ, μια μαθήτρια μεταναστευτικής καταγωγής, και για το συγκεκριμένο έργο βραβεύτηκε στον 25ο μαθητικό διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με θέμα «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει!».

Εφαρμογές μετατρέπουν τη διδασκαλία σε παιχνίδι


Φοιτητές ανέπτυξαν δύο εφαρμογές, που κάνουν τη διδασκαλία παιχνίδι. Και όλα αυτά στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, που ενώνει πέντε επιστήμες μαζί και γίνεται εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Αφιερωμένο στην εκπαίδευση το φετινό Thessaloniki Pride

Αφιερωμένο στην εκπαίδευση, με σύνθημα «Μάθημα αποδοχής», είναι το φετινό επετειακό, 10ο Thessaloniki Pride, οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκινούν σήμερα το απόγευμα και θα κορυφωθούν το Σάββατο 25 Ιουνίου, με τη μεγάλη παρέλαση από το Λευκό Πύργο. 

Εμβόλιο κατά του HPV: Οι ειδικοί μιλούν για την αλλαγή στο ηλικιακό όριο και τη χορήγηση στα αγόρια

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν φτάσει να μονοπωλούν τόσο τις ειδήσεις από τον χώρο της υγείας, όσο και το ενδιαφέρον του κοινού. Παρ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή, σημαντικά νέα έρχονται και από άλλους τομείς της ιατρικής.

Ένα από αυτά είναι και οι αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του εμβολίου κατά του HPV στη χώρα μας. Πριν από λίγο καιρό, η συνταγογράφηση του προτεινόμενου 9δύναμου εμβολίου έγινε πλέον εφικτή μέσω ΗΔΙΚΑ για τους επαγγελματίες υγείας, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα για πρώτη φορά στα αγόρια να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο με πλήρη αποζημίωση.

Πρόωρα κινητικά προβλήματα στα νεογνά από κοροναϊό που κόλλησε η έγκυος

Διαταραχές στην κίνηση, αλλά και στην εκφορά του λόγου διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε μωρά που η μητέρα τους είχε προσβληθεί από κοροναϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA και σύμφωνα με την οποία, οι έγκυοι που προσβλήθηκαν από κοροναϊό είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.