Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Καλό μήνα!


Επικίνδυνη ομορφιά: Θέλουν όλες οι έφηβες να γίνουν Κάιλι Τζένερ ή εμείς είμαστε πολύ αρτηριοσκληρωτικές;

Kουζίνα σπιτιού, ώρα 12 τα μεσάνυχτα. Η μανούλα (ποιος άλλος;) μαζεύει τα πιάτα. Η έφηβη κόρη μπαίνει σε έξαλλη κατάσταση και αρχίζει να ωρύεται. «Μου αγόρασες το θερμοπροστατευτικό για τα μαλλιά που σου είχα πει;». Ε, χμ, συγγνώμη, δεν είχα καταλάβει ότι ήταν τόσο επείγον. Θα σου το πάρω την άλλη βδομάδα. «Το προηγούμενο μου τελείωσε και τώρα πώς θα τα ισιώσω με το σίδερο; Θα τα κάψω και θα φταις εσύ». Ας μη σχολιάσουμε εδώ τη λεπτότητα με την οποία μιλούν οι θυγατέρες στις μητερούλες, ας μείνουμε στο περιεχόμενο: πότε έγινε είδος πρώτης ανάγκης το θερμοπροστατευτικό; Εγώ δεν έχω βάλει ποτέ. Α, ναι, ξέρω την απάντηση. Το βλέπουν στο ΤikΤok και το Ιnstagram και μετά ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες με τις συνομήλικες που επίσης το βλέπουν στο ΤikΤok και το Ιnstagram.

Κ.Ε.Α.Τ.: Πρόσκληση συμμετοχής στα Προγράμματα SCIVIS

Το Κ.Ε.Α.Τ. με χαρά σας ενημερώνει πως σε συνεργασία με τον Φάρο των Τυφλών του St. Louis, το Space Camp for Interested Visually Impaired Students (SCIVIS), καθώς και την Northrup-Grumman Corporation, προσφέρει μια ευκαιρία για υποτροφία σε μαθητές/-τριες προκειμένου να παρακολουθήσουν το Space Camp® for Interested Visually Impaired Students (SCIVIS), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου έως την 5η Οκτωβρίου 2023.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε μαθητές/-τριες, ηλικίας από 10 έως 18 ετών, που ενδιαφέρονται για το Διάστημα, την Επιστήμη, την αεροπορία, τις αποστολές προσομοίωσης σε Διάστημα και αεροπλάνο. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποτελείται από πολλές δραστηριότητες στη φύση και, συνεπώς, οι μαθητές/-τριες θα πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Ποιες απορίες έχουν οι μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου για την Τεχνητή Νοημοσύνη;

«Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας δώσει πιο σωστές απαντήσεις για ένα θέμα που μας αφορά από ό,τι ένας γιατρός ή δικηγόρος;»: Ζωή, μαθήτρια Λυκείου και Γυμνασίου Σκιάθου.

«Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η πληροφορία που λαμβάνουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι αληθινή ή πλαστή; Δεν είναι δύσκολο να μην είμαστε τεχνοφοβικοί;»: Μαθήτρια Λυκείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Καστοριά: Εκπαίδευση με γουνοδέρματα για άτομα με αυτισμό

Μπορεί η χρήση γουνοδερμάτων να συντελέσει στην αισθητηριακή ολοκλήρωση ατόμων με αυτισμό; Μπορεί να προσφέρει αισθητηριακές εμπειρίες που θα συμβάλουν στην οργάνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος των ατόμων με αυτισμό, ώστε να αντιδρούν και να χρησιμοποιούν το σώμα τους με οργανωμένο και προσαρμοστικό τρόπο απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος; Μπορεί αυτή η χρήση των γουνοδερμάτων, να συμβάλει στη θετική εικόνα απέναντι στον κλάδο της εκτροφής και της γουνοποιίας, αναδεικνύοντας μια διαφορετική θεώρηση του προϊόντος της γούνας;

Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού στέλνουν μήνυμα κατά του bullying μέσα από ταινία μικρού μήκους

Μια μικρού μήκους ταινία κατά του bullying, δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης του 100ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και με την οποία θα συμμετάσχουν στο προσεχές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους των βραβείων του για τα έργα έκδοσης 2022

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους των βραβείων του για τη συγγραφή, εικονογράφηση, διασκευή και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους (έργα έκδοσης 2022). Συγχαίρει όλους τους δημιουργούς και πιστεύει ότι οι βραχείς κατάλογοι αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή με τα καλύτερα βιβλία του 2022.

Η Άδα Σταματάτου για τον αγώνα δρόμου race for autism: «Πολύς κόσμος νομίζει ότι οι ανάπηροι θέλουν το δωρεάν - Την ισότιμη συμμετοχή θέλουν»

Η πρόεδρος και ιδρύτρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Race for Autism Gr, Άδα Σταματάτου μίλησε στο Sportal για τον αγώνα δρόμου, που διοργανώνεται για δεύτερη σερί χρονιά την Κυριακή 2 Απριλίου και έδωσε τη συμβουλή της στους γονείς που έχουν αυτιστικό παιδί.

Διεθνές συνέδριο για την υγεία και την ευζωία ατόμων με νοητική αναπηρία και αυτισμό

Υπάρχουν πολλές πρακτικές για την προώθηση της συμπερίληψης και της ευζωϊας των μαθητών με νοητικές αναπηρίες στην γενική εκπαίδευση. Όμως, πολύ μικρός αριθμός μαθητών με νοητικές αναπηρίες έχουν εμπειρία από συμπεριληπτικά περιβάλλοντα μάθησης.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα και στοιχεία που δείχνουν ότι δεν έχουν ωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο όλοι οι μαθητές με αναπηρίες από τις εξελίξεις των τελευταίων 30 χρόνων όσον αφορά τη συμπεριληπτική εκπαίδευση παρουσίασε η καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής-Εκπαιδευτικής Ένταξης του ΕΚΠΑ, Αναστασία Βλάχου στο συνέδριο «Βέλτιστες και αναπτυσσόμενες πρακτικές για την υποστήριξη της υγείας και της ευζωίας των ατόμων με νοητική αναπηρία και αυτισμό» που διοργανώνεται εξ αποστάσεως και διά ζώσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Δραμινοί μαθητές στην ευρωπαϊκή συνάντηση νέων YEYS! 2023

Το θεατρικό έργο που παρακολούθησαν οι δεκάδες μαθητές στο κλείσιμο της διοργάνωσης είχε ως θεματική τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που παρά τη διάχυτη νεανική δροσιά και ενέργειά τους δεν μπορούσαν οι νεαροί και οι νεαρές να ξετινάξουν εντελώς από τις συζητήσεις τους, έστω για 48 ώρες. Μερικά από τα μαθητόπουλα στην μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων προέρχονταν από σχολεία όπου η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φαινόταν να είναι στον πυρήνα του σχολικού curriculum, αλλού όμως, όπως σε μαθητές από σχολείο των Βαλκανιών, οι αναλύσεις των κινήσεων της Ρωσίας ως εισβολέα σε ελεύθερη χώρα προκάλεσαν αμηχανία, αφού στο σχολείο τους η ενημέρωση ήταν διαφορετικού 'ύφους'. Το σίγουρο είναι πως η ευρωπαϊκή νεανική διοργάνωση YEYS! 2023 έδειξε πως όσα συμβαίνουν στην γηραιά ήπειρο έχουν επηρεάσει ακόμη και το πιο ζωντανό τμήμα των κοινωνιών, τα νιάτα της Ευρώπης.

Πτολεμαΐδα: Σε εξέλιξη τα μαθήματα για τα “μυστικά της Υφαντικής” για επιμορφωτές ΑμεΑ, παρουσία της Μαρίας Σγουρού

Η δημιουργία εργαστηρίου υφαντικής με την κ. Μαρία Σγουρού, (επιμορφώτρια επιμορφωτών (στην υφαντική) για ΑμεΑ, πρόεδρο του συλλόγου «ηλακάτη» στην Αθήνα και επιμορφώτρια στο πρόγραμμα crosswραπ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μεταξύ 7 χωρών) έτσι ώστε να επιμορφωθούν επιμορφωτές στην υφαντική τέχνη για ΑμεΑ και αυτοί να επιμορφώσουν μέλη του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρεία Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ήταν ένας από τους άμεσους στόχους που είχε η Πρόεδρός του κ. Όλγα Ντέλλα, όταν πριν από λίγο καιρό ανέλαβε καθήκοντα.

Εγκυμονούν προβλήματα για την υγεία των παιδιών οι καισαρικές;

Επηρεάζει η καισαρική τομή την πορεία της υγείας ενός παιδιού που θα γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο; Το θέμα το οποίο συζητείται συχνά από νεογνολόγους και παιδιάτρους την τελευταία δεκαετία, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο «Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Ιατρικής», το οποίο διοργανώθηκε στην Πορταριά του Πηλίου.

Webinar εκπαιδευτικών για τον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας

Webinar εκπαιδευτικών σχετικά με τον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Απριλίου (16:00-18:00) μέσω zoom meeting.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/.../tZMpde6hpj4vHtA6vfYmo0IQNqsSp...