Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Υποστηρίζοντας μαθητές με Σύνδρομο Prader – Willi (PWS): Πληροφορίες και συμβουλές για εκπαιδευτικούς.

Τι πρέπει να γνωρίζει το σχολείο:
- Τα προγράμματα Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής είναι πολύ σημαντικά για τους μαθητές με Σύνδρομο Prader Willi (PWS). Τους βοηθούν να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος και βελτιώνει το χαμηλό μυϊκό τους τόνο. 
- Τι μπορείτε να κάνετε όταν λαμβάνουν χώρα συμπεριφορικά ξεσπάσματα: α) Δώστε στο μαθητή χρόνο για να ηρεμήσει, β) Περιορίστε τη γλωσσική αλληλεπίδραση σε απλές οδηγίες, γ) Δώστε το χώρο, δ) Αποφύγετε τον περιορισμό και την απομόνωση, δ) Ποτέ μην κοροϊδεύετε ή μιλάτε με υποτιμητικό τρόπο για τον μαθητή που είναι σε κατάσταση έντονης ανησυχίας/θυμού/δυσφορίας. 

Ο μικρός Αλεξ, «φύλακας-άγγελος» των παιδιών

Ηταν 14 Ιουλίου του 2017, όταν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκαζε μια γυναίκα σε 40 χρόνια κάθειρξη και τον σύντροφό της σε 47 χρόνια κάθειρξη, κρίνοντάς τους ενόχους πέραν πάσης αμφιβολίας για τον βασανισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση των δύο ανήλικων παιδιών της πρώτης. Τα δύο αγόρια, 13 και 15 ετών σήμερα, είχαν περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια στους κοινωνικούς λειτουργούς και στους ψυχολόγους το πώς για τουλάχιστον μία τετραετία, από το 2011 έως το 2014, είχαν υποστεί ανείπωτα μαρτύρια από τους κηδεμόνες τους στο σπίτι όπου ζούσαν στην Πέλλα και αλλού: σβήσιμο τσιγάρων στην πλάτη, κάψιμο με καυτό λάδι, κλείσιμο στο υπόγειο για τιμωρία, συστηματική σεξουαλική κακοποίηση... Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό –πώς θα μπορούσε;– στους δύο κατηγορουμένους, οι οποίοι οδηγήθηκαν πίσω στη φυλακή.

Επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα ή Περί εμβολίων και άλλων δαιμονίων

Η επανεμφάνιση νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και, συγκεκριμένα, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα, ακολουθώντας την τάση στον δυτικό κόσμο τα τελευταία λίγα έτη, εμπνέουν ανησυχία στους επιδημιολόγους, τον ιατρικό κόσμο αλλά και μεγάλη μερίδα γονέων, μιας και η ιλαρά αποτελεί μία κατά τα άλλα – εν μέρει – «εξαφανισμένη» παιδική ασθένεια. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως εξηγεί ο ιατρός Δημήτρης Τσιλιγγίρης στο Podcast που ακολουθεί σχεδόν καμία ασθένεια δεν έχει εξαφανιστεί οριστικά.

Αυτό είναι το τελικό Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Πότε σταματούν τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια

Τις ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2018−2019 για τα Γυμνάσια και Λύκεια καθορίζει με απόφασή του το υπουργείο Παιδείας. 

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους ανήλικους θύματα trafficking και στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά θύματα του trafficking σε όλο τον κόσμο, καθώς ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα στοιχεία αμερικανικών μη κυβερνητικών πηγών δείχνουν ότι η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 11 και 14 ετών, ενώ ο μέσος όρος ζωής των θυμάτων του trafficking στις ΗΠΑ είναι 7 έτη, καθώς βρίσκονται νεκρά από επιθέσεις ή χάνουν τη ζωή της από κακοποίηση, HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υποσιτισμό, υπερβολική δόση ουσιών ή αυτοκτονία.

Πώς είναι να είσαι μητέρα στην Υεμένη. Εκεί που «τα παιδιά πέφτουν σαν τα φύλλα» από τον λιμό και τις βόμβες.


Επικίνδυνοι πειραματισμοί με Πειραματικά και Πρότυπα

Τον κίνδυνο υπoβάθμισης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) επισημαίνουν οι γονείς μαθητών, υπενθυμίζοντας ότι τα ΠΠΣ, όταν θεσμοθετήθηκαν το 2011, αποτέλεσαν εγχείρημα για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και αριστεία στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα. Ωστόσο, από το 2015, με την απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του, αρμόδιου για το θέμα, Τάσου Κουράκη, η προσπάθεια ακυρώθηκε, αφού τα περίπου 60 ΠΠΣ με τη μορφή και τη φιλοσοφία που είχαν ιδρυθεί το 2011 καταργήθηκαν. Στη θέση τους ιδρύθηκαν πέντε Πρότυπα Σχολεία (για την εισαγωγή στα οποία απαιτούνται εξετάσεις, πλην του Δημοτικού) και 55 Πειραματικά (η εισαγωγή και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες γίνεται μόνο με κλήρωση). Σήμερα, οι σύλλογοι γονέων και αποφοίτων των ΠΠΣ ανησυχούν μήπως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αποφασίσει τα σχολεία να στελεχωθούν από μη αξιολογημένους εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που την προηγούμενη διετία παρατηρήθηκαν ελλείψεις εκπαιδευτικών, ενώ έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες για την εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα και στα Πειραματικά Σχολεία για το επόμενο σχολικό έτος.

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κορολή, εκπαιδευτικό, μέλος του δικτύου αλληλέγγυων σχολείων


Ποιος ο σκοπός και οι στόχοι του διήμερου των Αλληλέγγυων Σχολείων στη Θεσσαλονίκη;
Πέρυσι το καλοκαίρι κορυφώθηκε μια μεγάλη προσπάθεια που κάναμε ως Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων, προκειμένου να αποτυπώσουμε ό,τι έχουμε κάνει από τότε που συγκροτηθήκαμε, στα μέσα του ’15. Παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των 10 εγχειρημάτων, καθώς το καθένα γεννήθηκε από διαφορετικές ανάγκες και στόχους, έχουμε πολλά κοινά κυρίως σχετικά με το μετασχηματιστικό μας χαρακτήρα, το σκοπό μας, δηλαδή, να αποτελέσουμε ένα εκπαιδευτικό υπόδειγμα μέσα, αλλά και πέρα από την κρίση. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ως κοινό στόχο την επέκταση -όχι υποκατάσταση ή συμπλήρωση- του χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, προασπίζοντας πρωτίστως το δημόσιο σχολείο και αποτελώντας φραγμό στο ενδεχόμενο κοινωνικές ομάδες να μην έχουν τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών, είτε σε ξενόγλωσσες πιστοποιήσεις, είτε στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κτλ.

Χανιά: Πρόγραμμα για τα δικαιώματα των ζώων στα σχολεία

Λίγες μέρες πριν, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε στο Γυμνάσιο Βρυσών Αποκορώνου, το εγκεκριμένο από το Υπουργείο παιδείας πρόγραμμα της ΠΦΠΟ «Ανθρωποι και ζώα: Ίδιο δικαίωμα στη ζωή».
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από την Όλγα Λιάρα, υπεύθυνη για την διεξαγωγή του στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκ μέρους της Π. Φ. Π. Ο και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των ζώων».

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών σε πάγκο (Θεσσαλονίκη, 13/04/2019)

Δεκατέσσερις αθλητές και αθλήτριες θα λάβουν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών σε πάγκο που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Πυλαίας.

Οι αγώνες θα εκκινήσουν στις 11:00 το πρωί, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 14:00 με τις απονομές. Το πρόγραμμα:

Δημιουργία νέας οργανικής θέσης για εκπαιδευτικό πληροφορικής στα δημοτικά σχολεία της Λήμνου

Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Λήμνου:

Όπως φαίνεται από τα οργανικά κενά για τις μεταθέσεις που καθόρισε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Λέσβου, εμφανίζεται ένα πλεόνασμα σε εκπαιδευτικό πληροφορικής, στα δημοτικά σχολεία της Λήμνου.

6o Ανοιξιάτικο Bazaar Φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης (20-21/04/2019)

Το καθιερωμένο ανοιξιάτικο Bazaar των Φίλων της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ένα απλό παζάρι! Είναι μια γιορτή γεμάτη δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, έξυπνα δώρα (βιιβλία, ρούχα, παιχνίδια, λαμπάδες) και απολαυστικές λιχουδιές.

Άλσος Βεΐκου: Ένας παράδεισος για αληθινούς μικρούς ήρωες

12:ΟΟ το μεσημέρι: Το Άλσος Βεΐκου, στην καρδιά του Γαλατσίου σφύζει από ζωή. Μαθητές σχολείων που πραγματοποιούν τον σχολικό τους περίπατο, γονείς και μικρά παιδιά που παίζουν, αθλητές που βρίσκουν ιδανικό το χώρο για να τρέξουν και να ασκηθούν, παρέες που έχουν έρθει να πιουν τον καφέ τους.

Εντός Απριλίου οι προκηρύξεις για διορισμούς σε Ειδική Αγωγή και προσλήψεις σε Υγεία

Εντός του Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τις προσλήψεις στην Υγεία ενώ η αγωνία για χιλιάδες αναπληρωτές θα τελειώσει με την δημοσιοποίηση πολύ πιθανόν πάλι εντός του ίδιου μήνα της προκήρυξης για τους 4500 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

Σχολείο ανάγκαζε αυτιστικό παιδί να φορά φωσφοριζέ γιλέκο για να ξεχωρίζει

Αγωγή εναντίον σχολείου στο οποίο φοιτά ο αυτιστικός γιος της κατέθεσε μια μητέρα από το Λονδίνο καθώς οι δάσκαλοι φαίνεται πως ανάγκαζαν το παιδί να φορά ένα φοσφορίζον γιλέκο προκειμένου να το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα παιδιά.

Σύμφωνα με την Mirror, το εκπαιδευτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου Τσέρι Λέιν στο Δυτικό Ντράιτον του Λονδίνου φαίνεται πως ανάγκασε τον επτάχρονο μαθητή Τσάρλι Λόγκαν να φορά αυτό το γιλέκο, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας καθώς όπως υποστηρίζουν η εν λόγω πράξη είναι «μέτρο προστασίας του ίδιου του αγοριού λόγω του αυτισμού».

Η γυναίκα που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε καν το ίδιο το πρόσωπό της

Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα πρόσωπο. Ούτε καν το δικό της. Η βρετανίδα Boo James πάσχει από προσωποαγνωσία, μια σπάνια νόσο που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων.

Η ρύθμιση των... εκδρομών

Ποιο άρθρο 16 για τα ΑΕΙ; Αν θέλουμε να μιλήσουμε για απελευθέρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τα δεσμά του συγκεντρωτικού κράτους, πρέπει να δούμε τις σχολικές εκδρομές. Ακόμη και οι απλοί περίπατοι έχουν την υπουργική τους απόφαση 13324/Γ2/07-02-2006 (ΦΕΚ 206, τ.Β/13-02-2006): «Ως σχολικός περίπατος ορίζεται η οργανωμένη από το σχολείο ομαδική μετάβαση μαθητών σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη σχολική μονάδα. Γίνεται συνήθως πεζή, εντός του διδακτικού ωραρίου και έχει στόχο κοινωνικοποιητικό, ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό. Σχολικούς περιπάτους είναι δυνατόν να πραγματοποιούν οι μαθητές όλων των τάξεων». Υπεύθυνη, λέει, είναι η Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήμα Γ΄ Μαθητικά Θέματα) του υπουργείου Παιδείας. Στο Μαρούσι...

Ανακοίνωση από Fisher-Price: 10 βρέφη νεκρά - Τι λέει η εταιρία για τους θανάτους από το προϊόν της

Μετά από δέκα θανάτους βρεφών, η Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτικών Προϊόντων ζητά από τους πελάτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ένα ριλάξ της Fisher-Price εάν τα παιδιά είναι πλέον σε θέση πλέον να αλλάζουν πλευρό. 

Η Επιτροπή και η Fisher-Price, εξέδωσαν μια προειδοποιητική ανακοίνωση σχετικά με το προϊόν που φέρει την ονομασία Rock 'n Play, αναφέροντας 10 θανάτους από το 2015. 

Τα βρέφη, που ήταν 3 μηνών ή μεγαλύτερα, έχασαν τη ζωή τους ενώ ήταν ξαπλωμένα ανάσκελα και γύρισαν μπρούμυτα ή στα πλάγια καθώς δεν ήταν δεμένα στο ριλάξ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ. 

Κλειστά σχολεία την Παρασκευή

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 12 Απριλίου και συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας εξήγγειλε η ΟΛΜΕ, ενόψει της δημοσιοποίησης του τελικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη νέα Γ´ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.