Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Ιστορίες αυτισμού: Εκφράσεις προσώπου

Σε ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με την θεωρία του «προβλήματος της διπλής ενσυναίσθησης» (μια θεωρία προσπαθεί να ερμηνεύσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση νευροτυπικών και αυτιστικών ατόμων) αναφέρει ότι οι νευροτυπικοί ενήλικες παρουσιάζουν δυσκολία στο να κατανοήσουν τις εκφράσεις του προσώπου των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

ΥΠΑΙΘ: Ενημέρωση σχετικά με τις μετακινήσεις μαθητών/τριών

Επιτρέπεται η πραγματοποίηση των μονοήμερων σχολικών εκδρομών, σχολικών περιπάτων, διδακτικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων με τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα που ισχύουν ανά δραστηριότητα και τις ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 4187), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Στην περίπτωση της πραγματοποίησης των ως άνω, όπου απαιτείται για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών η χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου εντός της Επικράτειας, ισχύουν τα μέτρα μετακίνησης των μαθητών/τριών του άρθρου 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. 

Ερευνα: Δυσαρεστημένοι από τις εργασιακές συνθήκες στα σχολεία πολλοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Απογοητευμένοι από τις εργασιακές συνθήκες της καθημερινότητας τους είναι οι επτά στους δέκα ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ενώ ένα τεράστιο ποσοστό 80% μεταξύ τους δηλώνουν ότι εργάζονται συχνά υπερωριακά στα σχολεία τους χωρίς να πληρώνονται.

Τα παραπάνω αποτελούν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας του κλαδικού Ινστιτούτου της Ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) που παρουσιάζεται αύριο, η οποία και καταγράφει την εικόνα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα, από την πλευρά των δασκάλων και καθηγητών που εργάζονται σ αυτών.

Θεατροπαίγνιον: Ένα διαδραστικό παιχνίδι για το αρχαίο θέατρο - Πώς λειτουργεί

Μία διαδραστική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα το αρχαίο θέατρο, που απευθύνεται σε μαθητικό κοινό, σχεδίασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ «Από το Μουσείο στο θέατρο».

Η παρουσίασή της θα γίνει στις 7/4/2022, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι και να συζητήσουν με τους σχεδιαστές του, τον σκηνοθέτη και δημιουργό του διαδραστικού, τις αρχαιολόγους και τους ηθοποιούς. Μετά την παρουσίαση, το παιχνίδι θα ανέβει σε διαδικτυακή πλατφόρμα και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό στη διεύθυνση www.theatro-paignio.gr.

Podcast: Ο δρόμος: Γιατί ο Αμίρ δεν θέλει να πει πού μένει;


Μια διεύθυνση είναι ίσως καλύτερα να μη μαθευτεί. Εάν όμως θέλει η Γιασεμή να πάει να τον βρει; Είναι και το πάρτι στη μέση. Πρέπει να αρχίσουν τα καλέσματα...

Πανεπιστήμιο Πατρών: Διαδικτυακό Σεμινάριο - Η Προσβασιμότητα στο Προσκήνιο

Στις 6 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ., η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα “Η Προσβασιμότητα στο προσκήνιο”. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναδειχθεί η σημασία της προσβασιμότητας τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς η προσβασιμότητα είναι ένα θέμα που είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο αφορά όλους μας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική από τη διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Δρ. Ειρήνη Γ. Ανδρικοπούλου.

Then Barbara Met Alan: Μία ταινία αφιερωμένη στους αγώνες για τα δικαιώματα των αναπήρων

Η νέα ταινία Then Barbara Met Alan έρχεται στη μεγάλη οθόνη για να μας συστήσει δύο σπουδαίους ανθρώπους, την Barbara Lisicki και τον Alan Holdsworth. Πρόκειται για την ιστορία δύο ακτιβιστών, που πάλεψαν και διαμαρτυρήθηκαν με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα των αναπήρων στην Αγγλία της δεκαετίας του ’90.

Απίθανο ρεκόρ! Δωδεκάχρονη αγωνίστηκε σε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής Κατηγορίας

Υπάρχει γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Οχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και εντυπωσιακό το θέαμα των ομάδων που αγωνίζονται στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Ομως, ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ένα άλλο γεγονός που συνέβη πριν από μερικές ημέρες. Ενα ιστορικό, απίθανο ρεκόρ που ασφαλώς δεν συναντάται ούτε στο ανδρικό ποδόσφαιρο.

Με 117 καινοτόμες εργασίες και συμμετοχή 85 σχολείων το 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Σχολικά είδη και παιχνίδια από την αρχαιότητα, εκτυπωμένα σε εκτυπωτή 3D. Σύστημα με αισθητήρες που εντοπίζει αλλοιώσεις σε τρόφιμα. Λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες, για τις καλλιέργειες, το κυκλοφοριακό, την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα ευφυές λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης για την εκμάθηση ελληνικής νοηματικής γλώσσας, μια «έξυπνη» ρομποτική σκούπα, οι «CovidAssistant» και «CovidSterilize» και πρωτοποριακές εφαρμογές για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης. Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις συνολικά 117 καινοτόμες εργασίες, που θα παρουσιαστούν στις 12-15 Απριλίου στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά (ζωντανά και διαδικτυακά), στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

Μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και βόλτα στη Λαμία με το «Τρενάκι» του Δήμου

Βιωματικές δράσεις για μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων και την Τροχαία Λαμίας…

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, υλοποιούν πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής για τους μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Φθιώτιδας.

«Πώς μιλώ στα παιδιά για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους πρόσφυγες»: Διαδικτυακή εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς

«Πώς μιλώ στα παιδιά για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους πρόσφυγες»: Διαδικτυακή εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς 
Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συζητάμε για τον τρόπο που μπορεί κανείς να προσεγγίσει ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα όταν απευθύνεται στα παιδιά. 

Τρίτη 5 Απριλίου 2022, στις 6 μ.μ., ζωντανά από την πλατφόρμα ΖΟΟΜ των εκδόσεων Μεταίχμιο  https://bit.ly/3DFtJXG

Νέα ζωή για την 26χρονη με ελεφαντίαση από την Κάλυμνο- Η πρωτοποριακή επέμβαση στο «Παπαγεωργίου»

Μια πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετώπισης ελεφαντίασης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε 26χρονη από την Κάλυμνο, στο ειδικό τμήμα Λεμφοιδήματος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου το οποίο ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα που ανέλαβε την ασθενή.