Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Προβολή: Χορεύοντας στο Washington Square Park

Το σχολείο γυμνό

Το παράδειγμα των αθλητών, των ανέργων και πολλών άλλων γυμνών διαμαρτυρομένων, ακολούθησαν στη Γαλλία 15 καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή πάνω στην απαξίωση και την ...απογύμνωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στο Μανιφέστο που κυκλοφόρησαν, καταγγέλουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία κρύβουν μία κοντόφθαλμη λογιστική και τεχνοκρατική λογική που δυναμιτίζει τις βάσεις της δημοκρατικής εκπαίδευσης. "Δηλώνουμε ότι σήμερα το σχολείο είναι γυμνό, όχι μόνο γιατί του στερούν τα οικονομικά μέσα, αλλά κυρίως γιατί έχει χάσει βαθμηδόν το νοημά του, καθώς και το ανθρωπιστικό του ιδεώδες, που από την εποχή των Ελλήνων του έδωσε το όνομα του "σχολείου".
Δείτε το υπόλοιπο άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στη LIFO

Κηπουρική για παιδιά: φύτευση βολβού

Αν νόμιζες ότι η κηπουρική είναι μόνο για μεγάλους, πλανάσαι πλάνη οικτρά. Όλα τα παιδιά: τα δικά σου, του γείτονα, τα ανίψια σου, τα βαφτιστήρια σου, οι μαθητές σου, τα παιδιά κάτω στον κάμπο, τα παιδιά του Πειραιά και τα παιδιά του Ζεβεδαίου, μπορούν να ασχοληθούν με την κηπουρική και σίγουρα θα τους αρέσει.

Μαθήματα τηλεπισκόπησης ... μέσω Διαδικτύου

Σκεφτείτε την εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει πληθώρα επιστημόνων της ESA που επεξεργάζονται για περισσότερα από είκοσι χρόνια εικόνες από τους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αλλά και τα παιδιά στην Ελλάδα που μαγεύονται από το διάστημα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια, αλλά θα ήθελαν να μάθουν ακόμα περισσότερα για την παρατήρηση της Γης από το διάστημα.

Τα «Βουνά» της Ρούμελης που δίδαξαν δημοτική

Είναι καλοκαίρι και έχουν διακοπές. Μια παρέα 26 εννιάχρονων αγοριών αποφασίζουν να ακολουθήσουν την παρότρυνση του δασκάλου τους και ανεβαίνουν για να ζήσουν έναν-δύο μήνες στα βουνά της Ρούμελης. «Θα μάθετε τόσα πράματα», τους είχε πει εκείνος, «που ούτε το βιβλίο ούτε γω μπορώ να σας πω». Φτάνει να έχουν θάρρος, πειθαρχία, κατοικία, τροφή και την άδεια των γονιών τους.

Άποψη: Ν. Σαραντάκος "Χρειαζόμαστε σχολικές βιβλιοθήκες;"

Χρειαζόμαστε σχολικές βιβλιοθήκες ή μήπως είναι δαπανηρή πολυτέλεια για μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα; Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση, γιατί δεν είμαι αμερόληπτος: τις βιβλιοθήκες τις υπεραγαπώ, έχω περάσει ώρες και ώρες σε δημόσιες βιβλιοθήκες, και η προσωπική μου ιδέα για τον Παράδεισο είναι μια αχανής βιβλιοθήκη φορτωμένη παλιά και καινούργια βιβλία. Αναγνωρίζω όμως ότι αυτό είναι δική μου πετριά, οπότε δεν θα απαντήσω στο ερώτημα που έβαλα στον τίτλο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ιστολόγιο "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία", από όπου και το παραπάνω απόσπασμα.