Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Maya and her friends

Στο βιβλίο της Λαρίσα Ντενισένκο «Η Μάγια και οι φίλοι της» (”Maya and her friends”), η εννιάχρονη Μάγια, μαθήτρια σε ένα ουκρανικό σχολείο, μας συστήνει τους συμμαθητές της. Δεκαεφτά διαφορετικά παιδιά, με αντίστοιχα διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα και βιώματα.

Οι δίδυμες Σοφία και Σολομία είναι “παιδιά του σωλήνα”, όπως συνήθιζαν να τις φωνάζουν, αλλά η δασκάλα τους εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι προέρχονται από ωάριο της θείας τους και σπέρμα άγνωστου δότη, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης.

Στηρίζουμε το νέο πρόγραμμα Science Kits for Roma Kids

Το νέο πρόγραμμα Science Kits for Roma Kids της Science United Project χρειάζεται την υποστήριξή μας! Μάθετε περισσότερα και υποστηρίξτε το με μία δωρεά στο σύνδεσμο giveandfund.


15 εκπαιδευτικοί από 6 σχολεία με 150 Ρομά μαθητές/τριες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα της Science United Project για τη σχολική χρονιά 2022-23.

Η ομάδα Αετοί Θεσσαλονίκης αναζητά εθελοντές για την ομάδα του Boccia

Η ομάδα Αετοί Θεσσαλονίκης αναζητά εθελοντές για την ομάδα του Boccia. Υπάρχουν νέοι αθλητές ,που χρειάζονται δίπλα τους άτομα που αγαπούν την άθληση και θα ήθελαν να γίνουν συναθλητές τους. Δεν απαιτείται καμία γνώση του αθλήματος, παρά μόνο υπευθυνότητα και αγάπη. Εάν κάποιος-οια επιθυμεί να γίνει μέλος της ομάδας, θα χρειαστεί να έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τον κ. Αντώνη-Δημήτρη Παρισιάδη ,μέσω ηχητικού μηνύματος
Πηγή: Facebook

Αυξήθηκαν τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης στη διάρκεια της πανδημίας

Αυξήθηκαν τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα μας, με τη σεξουαλική κακοποίηση στα κορίτσια να είναι σχεδόν διπλάσια από το 2020 μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 2004-2008 εξετάστηκαν 56 περιστατικά που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και 20 που αφορούσαν σωματική κακοποίηση, ενώ από το 2020 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 72 παιδιά με δεδομένες σωματικές βλάβες και 60 ανήλικα αγόρια και 88 ανήλικα κορίτσια για σεξουαλική κακοποίηση. Από τους αριθμούς των εξεταζόμενων παιδιών προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για σεξουαλική κακοποίηση στο 60%, ενώ στο 40% το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Τα αγαπημένα «Λάχανα και Χάχανα» απέκτησαν δική τους εκπομπή στην ΕΡΤ

Όποιος είχε παιδιά που πέρασαν από το δημοτικό σχολείο την τελευταία δεκαετία, σίγουρα έχει νιώσει κάποια στιγμή ευγνωμοσύνη προς τον Τάσο Ιωαννίδη, που δημιούργησε τη σειρά «Λάχανα και Χάχανα». Συνθέτης ο ίδιος, στην προσπάθεια του πριν από χρόνια να μάθει η κόρη του Ερμιόνη τα ποιήματα που τη δυσκόλευαν από το βιβλίο της πρώτης δημοτικού, τα μελοποίησε! Ευτυχώς, δεν σταμάτησε εκεί. Βλέποντας πως το εγχείρημα είχε πετύχει, έκανε το ίδιο και με τα μαθηματικά, κάνοντας το αιώνιο βάσανο της πρώτης σχολικής ηλικίας, την προπαίδεια, να μοιάζει παιχνιδάκι!

Ακολούθησε μια μακρά πορεία από συναυλίες και παραστάσεις, και πλέον ήρθε η ώρα οι αγαπημένοι ήρωες της Λαχανοχαχανοχώρας να αποκτήσουν τη δική τους εκπομπή!

Στον κόσμο των ατόμων με αυτισμό μάς εισάγει προσομοιωτής εικονικής πραγματικότητας

Όταν επισκεπτόμαστε μια καφετέρια, συναντάμε τους θαμώνες να πίνουν καφέ και να συζητούν, απολαμβάνουμε τη μουσική που «ντύνει» ηχητικά τον χώρο και παρατηρούμε τη χρωματική διακόσμηση στους τοίχους. Οι προσλαμβάνουσες, όμως, πιθανόν να μην είναι ίδιες, για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Οι δυνατοί ήχοι ή τα έντονα χρώματα μπορεί να τους προκαλέσουν άγχος.

Η Οff Stream στοχεύει σε μία κοινωνία ουσιαστικής συμπερίληψης

Χθες (σημ. 13/10/2022) ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης), ενώ η αυριανή ημέρα, 15 Οκτώβρη, έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα Εορτασμού του Λευκού Μπαστουνιού. Αν σε ρωτούσαν “πώς φαντάζεσαι μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία;”, τι θέση θα είχε η συμπερίληψη στην απάντησή σου και τι στ’ αλήθεια περιλαμβάνει η έννοια αυτή; Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς είναι να βλέπεις μέσα από τις λέξεις ή με ένα άγγιγμα; Ο πολιτισμός είναι αυτός που “φωτίζει” τον δρόμο μας για ένα καλύτερο μέλλον. Πώς, όμως, μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί, όταν δεν έχουν όλοι πρόσβαση σ’ αυτόν; Ο οργανισμός Off Stream ιδρύθηκε από τις Στέλα Αναστασάκη και Χριστίνα Βλάχου, με σκοπό να θέσει σε νέες βάσεις την έννοια της ουσιαστικής συμπερίληψης, αναδεικνύοντας έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, τόσο του πολιτισμού, όσο και της κοινωνίας. Το αξιοσημείωτο έργο τους έχει ήδη λάβει βραβεύσεις και μας εμπνέει, μέσα στις “σκοτεινές” μέρες που βιώνουμε. Γιατί το φως μπορεί να ιδωθεί με πολλούς τρόπους…

Πέτρος Πέτρου: Παίζει πιάνο και γράφει μουσική με τα χέρια της ψυχής

Την έκφραση «δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω» κάνει πράξη ο Πέτρος Πέτρου, διαψεύδοντας όσους θέλουν να υποστηρίζουν ότι η θέληση δεν είναι η μοναδική κινητήριος δύναμη για να κάνουν τα πράγματα που επιθυμούν πραγματικά στη ζωή τους.

Φαρμακοποιός που διατηρεί κατάστημα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης ο ίδιος έχει εκ γενετής αριστερή παραπληγία που του δημιουργεί κινητικό πρόβλημα και στο χέρι. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να παίζει πιάνο και να γράφει μουσική.

UNICEF: Άλλα τέσσερα εκατ. παιδιά στη φτώχεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους ζωής που επέφερε βύθισαν εκατομμύρια επιπλέον παιδιά στη φτώχεια στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία τους τελευταίους μήνες, προειδοποιεί μελέτη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Καρολίνα Πελενδρίτου: Ανέβηκε στη σκηνή των Madame Figaro Awards με τον σκύλο της

Μια βραδιά στην οποία η Madame Figaro, για ακόμη μια χρονιά, βράβευσε τις γυναίκες που ξεχώρισαν η καθεμία στον τομέα τους, είχαμε την περασμένη Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Η λαμπερή οικοδέσποινα της βραδιάς, έδωσε το σήμα για την έναρξη της 17ης απονομής, και η όλη εκδήλωση επιφύλασσε στους παρευρισκόμενους, όμορφες και συνάμα συγκινητικές στιγμές, καθώς επίσης και εκπλήξεις.

Π. Δαμιανός (Δ/ντής Σχολείου Φυλακών Αυλώνα): Οι μαθητές θέλουν αγάπη, αγάπη και αγάπη

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών σήμερα και ο Πέτρος Δαμιανός, ένας αληθινός δάσκαλος, Διευθυντής από το 2000 στο σχολείο των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με την Χριστίνα Βίδου, περιγράφοντας πώς η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει «για να παράξει κάτι όμορφο».

«Εμείς, εκείνο που κάνουμε σαν σύλλογος αποφασίζουμε από την αρχή, από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους, να βάλουμε πλάτη και να δώσουμε ψυχή από την ψυχή μας σε αυτό που κάνουμε. Να υπάρξει αγάπη, να υπάρξει αγάπη, να υπάρξει αγάπη. Δεν μπορείς να είσαι απέναντι στον μαθητή σου. Δεν πρέπει να τον θίξεις αν κάνει κάτι λάθος, αλλά να του διδάξεις πάντα μέσα από τον διάλογο ποιο είναι το σωστό» εξήγησε ο κ. Δαμιανός.

Πώς λειτουργεί το «σκοτεινό διαδίκτυο» στην παιδεραστία και το σεξ τράφικινγκ ανηλίκων

Η εφιαλτική υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης, στα Σεπόλια, με περισσότερους από 200 παιδεραστές παράλληλα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για να συνευρεθούν με το κορίτσι, σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, δείχνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχουν λάβει η παιδεραστία, αλλά και το σεξ τράφικινγκ ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας (Αθήνα, 11-13/11/2022)

Τα τελευταία χρόνια η πανδημία είναι πρωταγωνιστής τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής μας ζωής. Με φάρο την ελπίδα και την προσδοκία να πάνε όλα καλά, σας καλωσορίζω στο 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας.

Το συνέδριο διεξάγεται στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στις 11-12 & 13 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα, με υβριδικό τρόπο, ακολουθώντας το παρόν νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή συνεδρίων. Ωστόσο, είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για ενδεχόμενες αλλαγές των ισχυόντων μέτρων. Η οργάνωση παρουσίασε και παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες, μιας και κινούμαστε σε πλαίσιο συνεχόμενων κανόνων και αλλαγών, που επί τω πλείστον γίνονται γνωστοί τελευταία στιγμή. Το όπλο της οργανωτικής επιτροπής είναι η αγάπη για την επιστήμη που υπηρετούμε.