Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Περιοδικό: Journal of Special Education Technology

Διαβάστε και μεταφορτώσετε το δεύτερο τεύχος για το 2013 του Journal of Special Education Technology.

Περιεχόμενα

- Clicking Away: Repurposing Student Response Systems to Lessen Off-task Behavior.
Kathryn Szwed and Emily C. Bouck 

Προειδοποίηση προς γονείς και κηδεμόνες: η άγνοια βλάπτει σοβαρά την οικογένεια!

Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο περισσότερες από 40 ώρες το μήνα στο διαδίκτυο (βλ. στο σχετικό άρθρο "Ευρωπαϊκή Μελέτη για τις online συμπεριφορές εξάρτησης"). Είναι σημαντικό για εσάς να γνωρίζετε πώς περνούν το χρόνο τους τα παιδιά στο διαδίκτυο, ώστε να τους προσφέρετε το ίδιο επίπεδο γονικού ελέγχου που τους εξασφαλίζετε στους άλλους τομείς της ζωής τους. Τον Δεκέμβριο 2012 σε σχετικό άρθρο ("Τα καλύτερα και δωρεάν εργαλεία του 2012") είχαμε προτείνει, βάσει επίσημης μελέτης, το Norton Family, ένα εργαλείο το οποίο σάς ενημερώνει ενδελεχώς σχετικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτονται τα παιδιά σας και τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα προστατεύσετε και να τους διδάξετε καλές συνήθειες στο διαδίκτυο. Γιατί όμως να χρησιμοποιήσετε το Norton Family;

Φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους πέφτουν θύματα bulling;

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που πέφτουν θύματα του σχολικού εκφοβισμού έχουν συνήθως είτε υπερπροστατευτικούς είτε υπερβολικά αυστηρούς γονείς!

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής ψυχολογίας Ντίτερ Βόλκε «όταν μιλάμε για bulling όλοι αναζητούμε τις αιτίες στο σχολικό περιβάλλον, όμως στην πραγματικότητα, το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι». 

Tα θέματα υγείας στον κόσμο των media

της Μαρίνας Οικονόμου-Λαλιώτη στο protagon

Τεράστια έκταση πήρε στα διεθνή ΜΜΕ η ανακοίνωση της Ατζελίνα Τζολί ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού που διέτρεχε -αναμφισβήτητα, μια κίνηση μεγάλης συμβολικής σημασίας για τον αποστιγματισμό του καρκίνου και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα υγείας. Ο αντίκτυπος της δημοσιοποίησης του γεγονότος ήταν τέτοιος που σχεδόν διέγραψε από το μηντιακό τοπίο την -επίσης πρόσφατη- αποκάλυψη μιας άλλης γνωστής ηθοποιού του Χόλιγουντ, της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, για τη διπολική διαταραχή από την οποία πάσχει, μια ασθένεια επίσης σοβαρή και, ίσως πολύ περισσότερο από τον καρκίνο, στιγματισμένη.

Διήμερο προβολών ταινιών στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: ΣΑΤΕΑ

7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 2013: Μεθοδολογίες Μάθησης

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΔΑΕ), Ελληνογερμανική Αγωγή, ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – το Περιοδικό για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, οργανώνουν το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση 2013 με θέμα: Μεθοδολογίες Μάθησης. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, 8-10 Νοεμβρίου 2013.

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Αναδημοσίευση από το Περιοδικό Αυτονομία:
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές ταυτότητες, δικαιώματα, υποχρεώσεις, συναλλαγές, πρότυπα, σχέσεις, εξαρτήσεις. Διεθνώς, έχουν αλλάξει πολλά και μεταξύ αυτών είναι και η ταυτότητα των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες.

Κατασκευές από το ουράνιο τόξο



Χρήστος Δημόπουλος
Κατασκευές από το ουράνιο τόξο, εκδόσεις Ψυχογιός

Τετάρτη 12.06.2013 / Ώρα 18:00
ΙΑΝΟΣ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 7) - ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΙΑΝΟΣ

Ο Χρήστος Δημόπουλος παρουσιάζει στους μικρούς του φίλους το βιβλίο του Κατασκευές από το ουράνιο τόξο, εκδόσεις Ψυχογιός. 

"Τα μαγικά υφάσματα", συγγραφική ομάδα "Μικρά Μολύβια"

Κάποτε ο κύριος Γεράσιμος έραβε ρούχα για πλούσιες οικογένειες. Τώρα που οι παραγγελίες του μειώθηκαν βρίσκει παρηγοριά στο χόμπι του, την κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών. Με τη βοήθεια των υφασμάτων του, τα παιχνίδια που κατασκευάζει παίρνουν ζωή. Καθώς διηγούνται την ιστορία τους, μας θυμίζουν πως -πολλές φορές- τα όνειρά μας εκπληρώνονται με τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε αμέσως.

Θέατρο δρόμου στο πάρκο Φωκά

Η θεατρική ομάδα «Παπαλάγκι» θα παρουσιάσει στο Πάρκο του Φωκά την παράσταση με τίτλο «Ντόμπρε Ντεν», με τη συνεργασία της Δημοτικής Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, στις 20.15,

Άποψη: Niko Ago "Καληνύχτα, δασκάλα"

Μοιάζει με «κρύο» αστείο, αλλά δεν είναι. Στην εποχή που πολλά από τα σοβαρά τα παίρνουμε στα αστεία και πολλά που κάποτε τα θεωρούσαμε αστεία, έχουν γίνει επικίνδυνα σοβαρά, αυτό μπαίνει στην αλυσίδα των τελευταίων και μας υπενθυμίζει πως, αν αφήνεις το τέρας να μεγαλώσει, δύσκολα το νικάς. Έπεσε στην αντίληψή μου, από ένα tweet της Ναταλίας Ρασούλη, κόρη του Μανώλη Ρασούλη. Είναι ένα μικρό κείμενο (δια)μαρτυρία, δασκάλας σε Δημοτικό Σχολείο της χώρας. Το παραθέτω αυτούσιο.

Πρόσωπο: Τζακ Αντράκα, επιστήμονας ετών 16

Ο έφηβος που κατάφερε να δημιουργήσει ένα βελτιωμένο τεστ για την πρόγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας, μιλάει για τη γενιά του Internet, για τη μητέρα του και για το παράδοξο του να είσαι επιστήμονας σε τόσο νεαρή ηλικία.

Κάποιες φορές αισθάνεται αρκετα ώριμος για την ηλικία του. Οταν ξυπνάει το πρωί και πρέπει να συζητήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα. Ή όταν πρέπει να βγάλει λόγο στο Royal Society of Medicine, μπροστά σε επιστήμονες με τα τριπλάσια και τετραπλάσια χρόνια του. Αλλες φορές, πάλι, νιώθει σαν παιδί.