Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Όταν το παιδί κάθεται ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση: τι μπορούν να κάνουν οι γονείς.

Γράφει η Ιωάννα Αγγέλου, ειδική παιδαγωγός

Πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται όταν βλέπουν τα παιδιά τους να κάθονται ώρες ατελείωτες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης/ του υπολογιστή ή μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό. 

Η ανησυχία τους δεν είναι αβάσιμη, καθώς έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του παιδιού: παχυσαρκία, κοινωνική απομόνωση, χαμηλή σχολική επίδοση, αδυναμία συγκέντρωσης, παθητικότητα, προβλήματα όρασης, αποτελούν μερικές μόνο από τις αρνητικές όψεις αυτού του φαινομένου που παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις. Τι μπορούν να κάνουν όμως οι γονείς;

Εγγραφείτε στις Τηλεματικές Υπηρεσίες ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης και να συνομιλήσει με το επιστημονικό προσωπικό της σε πραγματικό χρόνο (real-time).

Open House Thessaloniki 2013

Το κτίριο της «ΑΜΥΜΩΝΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» συγκαταλέγεται στα 67 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που συμμετέχουν στο Open House Thessaloniki 2013, ανοίγοντας τις πύλες τους για ξεναγήσεις στο κοινό δωρεάν, με εκθέματα τα ίδια τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.
Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, 10.00 – 14.00, Ροδοπόλεως 5, Καλαμαριά.
Το πρόγραμμα του Open House Thessaloniki υπάρχει και σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα:
Πηγή: Facebook

Ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζουν τα παιδιά των φυλακισμένων

Υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων έχουν τα παιδιά, που ένας ή και οι δύο γονείς τους εκτίουν ποινή φυλάκισης, όπως αποκαλύπτει το τριετές πρόγραμμα COPING που εστίασε σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. 

Μπίζνες με «πάρκινγκ παιδιών»

Η οικονομική κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική οικογένεια, η οποία αναζητεί ευέλικτες και οικονομικές λύσεις στις καθημερινές της ανάγκες. Κάπως έτσι το φαινόμενο του «παρκαρίσματος» παιδιών σε παιδοτόπους και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης εξαπλώνεται. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό για τη σωματική και ψυχική ασφάλεια των ίδιων των νηπίων που περνούν την ημέρα τους σε χώρους ακατάλληλους και σε ορισμένες περιπτώσεις με ανθρώπους που δεν είναι παιδαγωγοί; Ελλείψει επαρκών ελέγχων από τους δήμους, που είναι υπεύθυνοι για την αδειοδότηση και τον συνεχή έλεγχο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, παράνομοι «παιδικοί σταθμοί» ξεφυτρώνουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανοικτή Ημέρα Θεραπευτικής Ιππασίας στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης

Η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. σας προσκαλεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης (Λ. Τατοϊου 107Β, Βαρυμπόμπη), για να γνωρίσετε από κοντά τη δράση της, σε μια ανοικτή μέρα (OPEN DAY), όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους θεραπευτές της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. για τις δραστηριότητες της ομάδας και για τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας γενικότερα.

Ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο!

Τα σχολεία άνοιξαν και έχει ξεκινήσει ακόμα μια όμορφη καινούρια χρονιά για τα παιδιά. Ομολογουμένως, το σχολείο είναι κάτι σαν δεύτερο σπίτι για κάθε παιδί καθώς εκεί βρίσκεται αρκετές ώρες της μέρας. Για το λόγο λοιπόν αυτό, το να φροντίσουμε αυτό που τρώνε να είναι υγιεινό και θρεπτικό είναι μεγάλης σημασίας.

Ντριν, ντριν … διάλειμμα, ώρα για δεκατιανό

«Ντριν, ντριν … διάλειμμα, ώρα για δεκατιανό»
Ένα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διατροφής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Διατροφής, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διατροφολόγο Φανή Μπακαλιού MSc καλεί τους μικρούς φίλους προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας σε ένα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διατροφής, αφιερωμένο στο δεκατιανό (κολατσιό) και την αξία του στην καθημερινή και σχολική ζωή, με τίτλο:

Dialogue in the Dark: δείτε τον κόσμο με «άλλα» μάτια

Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα; Πώς είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πώς είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης; Το Θέατρο Badminton, σας προσκαλεί να το ανακαλύψετε, μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία, που θ’ αλλάξει για πάντα τον τρόπο που «βλέπετε» τα πράγματα.

Αναπηρικό καροτσάκι ή τεχνητό μέλος σε παιδί

"Μην ξεχνάς, το καπάκι να κρατάς" είναι το σύνθημα της ανθρωπιστικής καμπάνιας που ξεκινά ο Αθλητικός Σύλλογος Στίβου Ολυμπιάδα Καλαμάτας. Η Ολυμπιάδα για πρώτη φορά στη Μεσσηνία ξεκινά να συγκεντρώνει πλαστικά καπάκια από αναψυκτικά και μπουκάλια νερού. Στόχος είναι να μαζευτούν 20.000 καπάκια, η ανταλλαγή των οποίων θα προσφέρει ένα καροτσάκι ή ένα τεχνητό μέλος σε ένα παιδί με αναπηρία από το Σύλλογο Σπαστικών Πέλλας! "Ψυχή" της "Ολυμπιάδας είναι η βαλκανιονίκης, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Γιώτα Τσιάλα- Κατσαρέα.

Τα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς λόγω ύπνου

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Yvonne Kelly του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό"Pediatrics", βρήκαν πως όταν τα παιδιά άρχισαν να έχουν πιο συνεπείς ώρες ύπνου παρουσίασαν βελτίωση στη συμπεριφορά τους.

8 τρόποι για να κάνουμε τα παιδιά να μας ακούν

Συχνά τα παιδιά όχι μόνο δεν υπακούν, ούτε καν ακούν τι τους λέμε -είτε από αφηρημάδα, είτε επειδή είναι απορροφημένα με κάποιο παιχνίδι. Όμως υπάρχουν κάποια τρικ που θα μας βοηθήσουν να ακουστούμε!

Παράσταση: Ένα Σπίτι Παραμύθια

3 χρόνια στην Αθήνα – 2ος χρόνος στην Θεσσαλονίκη
«ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»
Παιδική Μουσική Παράσταση
της Λίνας Νικολακοπούλου και του Σταμάτη Κραουνάκη
Από 20 Οκτωβρίου 2013

«Οι καλοί δάσκαλοι παράγουν καλούς μαθητές»

Το αν θα μπει κάποιος στο πανεπιστήμιο στα 19 του και πόσα χρήματα θα βγάζει στα 29 του, μπορεί να προβλεφθεί με βάση το πόσο καλούς δασκάλους είχε στο σχολείο και τους βαθμούς του στα εννιά του.

Οι Κυριακές του Οκτώβρη... με τον Αίσωπο... σε κόμικ!

Ο "Αίσωπος... σε κόμικ" μετά την περσινή επιτυχία συνεχίζεται και φέτος!

Η Κίρκη Ιωσηφίδου, ο Δημήτρης Κοϊδης και η Ιωάννα Τζήκα παρουσιάζoυν
πέντε από τους μύθους που επέζησαν στους αιώνες και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να μας διδάσκουν:

Εγκαίνια νέων προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη

To KEΘΕΑ σάς προσκαλεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στις 12 το μεσημέρι στα εγκαίνια του κτιρίου του επί της οδού Πίνδου 4 στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, όπου θα στεγαστούν νέα προγράμματα και υπηρεσίες του οργανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης την περίοδο της κρίσης. Τα εγκαίνια θα γίνουν από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.