Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

«Ξαφνικά ξύπνησα ένα πρωί με την ”αλεξία”»

Ο ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΕΓΚΕΛ, 80 χρόνων σήμερα, είναι ένας πολύ γνωστός στη χώρα του, στον Καναδά, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ηρωάς του, σε όλη τη σειρά των βιβλίων του, είναι ο επιθεωρητής Μπένι Κούπερμαν. Ο άλλος του εαυτός, όπως συνήθιζε να λέει. Μέγιστο προσόν του ντετέκτιβ, ότι είχε το εκπληκτικό ταλέντο να διαβάζει «μέσα από τις γραμμές». Ενα πρωί, τον Ιούλιο του 2001, ο Εγκελ έκανε το μπάνιο του, ντύθηκε, έφτιαξε το μπρέκφαστ του, και πήγε στο κεφαλόσκαλο να πάρει την αγαπημένη του εφημερίδα «Globe & Mail». Μόλις την κοίταξε, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν μπορούσε να διαβάσει τίποτα!

Νίκος Σαραντάκος: "Παπουδιάζουν τα δικά σας χέρια;"

"Θα με ρωτήσετε, τι μ’ έπιασε και κάνω ανόητες ερωτήσεις, αντί να σχολιάσω την επικαιρότητα. Καταρχάς, την επικαιρότητα δεν μου πολυαρέσει να τη σχολιάζω, και κατά δεύτερο λόγο ίσως η ερώτηση να μην είναι και τόσο ανόητη. Να εξηγηθώ όμως. Είχα ανοίξει το λεξικό μου για να δω αν γράφει τη λέξη “παπουδιάζω” με ένα πι ή με δύο (δηλαδή παππουδιάζω) και, προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα ότι το λεξικό δεν είχε καθόλου τη λέξη, ούτε με π, ούτε με ππ! Άνοιξα άλλο λεξικό, τίποτε, ούτε κι αυτό την είχε -και με έκπληξη που συνεχώς μεγάλωνε διαπίστωσα πως κανένα λεξικό απ’ όσα κοίταξα, πέντε δηλαδή ή ίσως έξι, δεν είχε τη λέξη αυτή, που για μένα είναι κοινότατη, αφού την ξέρω από μικρό-μικρό παιδάκι, τότε που έπαιζα με τα νερά και παπούδιαζαν τα χέρια μου". Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Ιστότοπος: 26ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, για να μάθετε περισσότερα για το σχολείο και τις εκπαιδευτικές δράσεις του. Επίσης, θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις του δημοτικού. Φιλοξενούνται ακόμη ανακοινώσεις του σχολείου και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Όχι μόνο η γενετική αλλά και το περιβάλλον παίζει ρόλο στον αυτισμό

Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν τελικά σημαντικότερο ρόλο στον αυτισμό απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ερευνητές, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.

Επιλέγουν πατέρα αναλόγως με τα… χόμπι και το επάγγελμα

Οι Βρετανίδες που αναζητούν δωρητή σπέρματος, σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να τον επιλέγουν με βάση χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τα ενδιαφέροντά του, ακόμα και το γούστο του στη μόδα!

Δικαίωμα στο επίδομα πολυτέκνου και στους πατέρες

Δικαίωμα στην χορήγηση επιδόματος πολυτέκνου έχουν και οι πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων, ενώ αντίθετα στην περίπτωση αυτή η μητέρα δεν λαμβάνει το επίδομα.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος ο οποίος υποχρέωσε τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) να καταβάλλει το επίδομα σε πατέρα τεσσάρων παιδιών από διαφορετικούς γάμους.

62 παιδιά από τη Βουλγαρία στους δρόμους της πόλης

Εξήντα δύο παιδιά από τη Βουλγαρία κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πουλώντας χαρτομάντιλα, λουλούδια και άλλα αντικείμενα, ζητιανεύοντας και βιώνοντας -ως θύματα εκμετάλλευσης- στο πετσί τους ότι είναι, αυτό που... εύσχημα αποκαλούμε, «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Μοριακό νυστέρι, ελπίδα για τη νόσο Duchenne

Ένα μοριακό νυστέρι χρησιμοποίησαν βρετανοί ερευνητές προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο γονίδιο της δυστροφίνης, της πρωτεΐνης η οποία δυσλειτουργεί στη μυϊκή δυστροφία Duchenne. Το νυστέρι χρησιμοποιήθηκε σε 19 παιδιά που έλαβαν μέρος στην πρώτη κλινική δοκιμή του, τα αποτελέσματα της οποίας κρίνονται ενθαρρυντικά.

Γιορτή Βιβλίου στη Δράμα

Άνοιξε την Παρασκευή (22 Ιουλίου) τις πύλες της στη Δράμα, η 18η Γιορτή Βιβλίου την οποία συνδιοργανώνουν ο δήμος Δράμας, η ΔΕΚΠΟΤΑ και ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών της περιοχής. Κάθε απόγευμα έως τις 29 Ιουλίου, στο δημοτικό κήπο, είναι στη διάθεση των επισκεπτών χιλιάδες τίτλοι βιβλίων που καλύπτουν διάφορους τομείς της εκδοτικής δραστηριότητας στη χώρα.
Πηγή: ΕΡΤ

Σε απογραφή όλων των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων προχωρά η κυβέρνηση

Την απογραφή όλων των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων σχεδιάζει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο «τον εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής τους». Όπως εκτιμάται, κάθε χρόνο συνολικά δίνονται 6 δις ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία λαμβάνουν πάνω από 1.200.000 δικαιούχοι από όλους τους φορείς. Αυτό που θέλει να ελέγξει το κράτος, είναι εάν κάποιοι δικαιούχοι παίρνουν για τον ίδιο λόγο επίδομα από διαφορετικούς φορείς.

Ηρωες και χωρίς πιστοποιητικό αρτιμέλειας

Κόντρα στον παράλογο και «ρατσιστικό» νόμο του υπουργείου Πολιτισμού, μια ομάδα θεάτρου αποτελούμενη από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα επιχειρεί να μας πείσει πως αξίζει να λέγεται επαγγελματική.