Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Βιβλίο: O Τοσοδούλης (μας)

Τι γίνεται όταν ένας συγγραφέας που σιχαίνεται το γράψιμο συναντά έναν εικονογράφο που σιχαίνεται την ανάγνωση; Μα φυσικά μια υπέροχη ιστορία!

Μπορεί ένα παιδί που δεν θέλει να γράφει και ένα παιδί που δεν θέλει να διαβάζει να συνεργαστούν για να γράψουν μια ιστορία; Ναι, αν έχουν κάποιο λόγο. Και αυτός ο λόγος στην περίπτωσή μας ήταν ένα σπασμένο πόδι. 

Όταν ο τρίτος (και βιβλιοφάγος) της παρέας έσπασε το πόδι του, οι άλλοι δύο αποφάσισαν να του γράψουν ένα βιβλίο με ήρωα το αγαπημένο του γατάκι, τον Τοσοδούλη, που θα έκανε μια εβδομάδα να τον δει (λόγω της παραμονής του στο νοσοκομείο). Έτσι, ο Γιώργος που σιχαίνεται το γράψιμο και ο Νίκος που σιχαίνεται το διάβασμα, συμμάχησαν για να κάνουν την πιο όμορφη ιστορία. Και αν υποθέτετε ότι ο Γιώργος το εικονογράφησε ενώ ο Νίκος το έγραψε, κάνετε λάθος. 

Χορήγηση στοιχείων συμμαθητών σε γονέα μαθητή Δημοτικού Σχολείου

"Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση, σε γονέα μαθητή δημοτικού σχολείου, των στοιχείων των συμμαθητών του κατά το τρέχον και το προηγούμενο σχολικό έτος"

Τα παραπάνω αναφέρονται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης πατέρας μαθητή δημοτικού σχολείου ζήτησε με αίτησή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου του παιδιού του την χορήγηση στοιχείων των συμμαθητών του ανηλίκου τέκνου του Κ.Μ., «τόσο για το περασμένο σχολικό έτος, όσο και για το νέο» επειδή, κατά τον αιτούντα, δεν του είχε κοινοποιηθεί κανένα στοιχείο και αυτός δεν γνωρίζει ποιος παραλαμβάνει το τέκνο του, ενώ εκκρεμεί δικαστικώς το θέμα αυτό.

Η ενδοοικογενειακή βία βλάπτει ακόμα και τα έμβρυα

Γράφει η Έλενα Κρητικού στο pathfinder

Τι θα άλλαζε άραγε, εάν οι γονείς γνώριζαν ότι η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τα έμβρυα; Με τον ερχομό τους στον κόσμο, τα παιδιά φέρουν τραύματα που μπορεί να μη θυμούνται πώς προέκυψαν, αλλά τα χαρακτηριστικά τους συμπτώματα επηρεάζουν την συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Η νέα έρευνα είναι ικανή να επιφέρει θετικές αλλαγές;

Ποιοι είναι οι Καινοτόμοι Δάσκαλοι από την Ελλάδα που επέλεξε η Microsoft

Κάθε χρόνο, η Microsoft επιλέγει MIE Experts (παλαιότερα ήταν γνωστοί ως Expert Educators) για να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια και αποκλειστική κοινότητα, η οποία χαράζει το δρόμο στους συναδέλφους τους για να μοιράζονται τις ιδέες τους, να δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Φέτος, η Microsoft επέλεξε 800 ηγετικές προσωπικότητες από το χώρο της καινοτόμας εκπαίδευσης, που κατέχουν την τεχνολογία και επιθυμούν να ενισχύσουν την εμβέλεια και την φωνή τους. 

Πέμπτο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας στις 2-4 Απριλίου

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας για το σχολικό έτος 2014-2015 θα διεξαχθεί την Πέμπτη 02, την Παρασκευή 03 και το Σάββατο 04 Απριλίου 2015 παράλληλα σε Ηράκλειο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Ρόδο, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά, ενώ την Παρασκευή 03 Απριλίου και ώρα 12:30 μ.μ. θα υπάρξει διασύνδεση όλων των πόλεων μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πώς το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά και στα μαθήματα

Μέχρι σήμερα ξέραμε πως το παιχνίδι δεν βοηθά τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο επειδή δεν τα αφήνει να διαβάσουν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία δεκαετιών.