Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Διάλεξη: "1ο Ευρωπαϊκό Κάμπινγκ Κωφών στη Φιλανδία"




Η Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου Κωφών Θεσσαλονίκης (Σ.Κ.Θ.) σε συνεργασία με την Επιτροπή Νεολαίας της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος (ΕΚ.Β.Ε.) διοργανώνουν διάλεξη  με θέμα:

1ο Ευρωπαϊκό Εφηβικό Κάμπινγκ Κωφών στη Φιλανδία

με ομιλήτριες την κ. Αδαμαντία Κανάγια, συνοδό της ελληνικής αποστολής, και την κ. Ευριδίκη Δεληγιάννη, εκπρόσωπο της ελληνικής αποστολής, οι οποίες θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους από το κάμπινγκ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδας (Λεωφόρος Καλλιθέας 3, Θεσσαλονίκη)  στις 7:00μ.μ.

Διάλεξη: Νέοι Κωφοί στις αναπτυσσόμενες χώρες



Πώς φαντάζεστε τους νέους Κωφούς στις αναπτυσσόμενες χώρες; ΠΟιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι νέοι Κωφοί στις αναπτυσσόμενες χώρες; Τι είναι EUDY DC (Υποεπιτροπή Υποστήριξης Αναπτυσσόμενων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νεολαίας Κωφών); Οι δράσεις της; Ποιοι είναι οι στόχοι τους; Θέλετε να μάθετε εμπειρίες από το κάμπινγκ νεολαίας Κωφών στην Αλβανία;

Αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010, η επιτροπή νεολαίας Π.Ε.Κ.διοργανώνει διάλεξη με θέμα

Νέοι Κωφοί στις αναπτυσσόμενες χώρες


πότε; 8μ.μ.
πού; Σαλωνων 6-7-9 Αμπελόκηποι


Τα παιδιά «ντύνονται» ληστές, μακελάρηδες και μαστροποί



Τα παιδιά «ντύνονται» ληστές, μακελάρηδες και μαστροποί
Εξι στα δέκα δώρα την περίοδο των εορτών ήταν ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα μισά από τα οποία κυριαρχούν ακραίες σκηνές με φόνους, βία, ναρκωτικά, σεξ και χυδαία γλώσσα. Ενας προαγωγός διαλέγει μια νεαρή πόρνη και την κυκλοφορεί από μαγαζί σε μαγαζί, προκειμένου να κερδίσει χρήματα και να πολλαπλασιάσει τα... coins του. Κι όταν τον «κλείσουν» τα περιπολικά, τον λόγο έχει η... κοντόκαννη καραμπίνα του.

Η μαγνητοεγκεφαλογραφία χρήσιμη στη διάγνωση του αυτισμού




Η μαγνητοεγκεφαλογραφία, μια τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, στη διάγνωση του αυτισμού σε παιδιά από την προσχολική ηλικία.
Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησαν μαγνητοεγκεφαλογραφία για τον εντοπισμό μεταβολών στα μαγνητικά πεδία του εγκεφάλου ενόσω τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη άκουγαν μια σειρά ηχητικών σημάτων (μπιπ), φωνηέντων και προτάσεων.
Όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης  Timothy Roberts, τα παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος που αντέδρασαν στους ήχους με μια μέση καθυστέρηση 11 χιλιοστών του δευτερολέπτου ήταν περισσότερα σε σύγκριση με τα παιδιά της ίδιας ηλικίας χωρίς αυτισμό (25 έναντι 17 παιδιών, αντίστοιχα).
Οι καθυστερήσεις στην αντίδραση του εγκεφάλου στους ήχους ήταν παρόμοιες στα παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, ανεξάρτητα από το εάν παρουσίαζαν ή όχι διαταραχές του λόγου, προσθέτουν οι ερευνητές.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Autism Research, δείχνει ότι η μέτρηση της καθυστέρησης αντίδρασης του εγκεφάλου σε ήχους θα μπορούσε να καταστεί στο μέλλον μια τυποποιημένη μέθοδος για τη διάγνωση του αυτισμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διάγνωση των αυτιστικών διαταραχών γίνεται συχνά αφού τα παιδιά φθάσουν σε σχολική ηλικία, κατά την οποία εντοπίζονται συνήθως οι βλάβες που προκαλεί η νευροαναπτυξιακή διαταραχή στην προφορική επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Η υψηλή τεχνολογία για τον έλεγχο των σχολείων στην Ν. Κορέα




Στην εγκατάσταση καμερών στα περισσότερα σχολεία της Νότιας Κορέας τα οποία θα εξοπλιστούν με δίκτυο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το Υπουργείο Παιδείας της χώρας σε μία προσπάθεια να ελέγξει τις περιπτώσεις παρενόχλησης στις σχολικές εγκαταστάσεις.
Η παρενόχληση είναι ένα ενδημικό πρόβλημα της χώρας καθώς ένας στους πέντε μαθητές δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα ενώ πολλοί μαθητές κάθε χρόνο αυτοκτονούν.
«Οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε ειδικά σημεία στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση των δασκάλων και θα παρακολουθούνται από το προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου.
Οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε όλες τις εγκαταστάσεις του σχολείου αλλά όχι στις τάξεις, όπου υποτίθεται ότι είναι παρόντες οι δάσκαλοι, ούτε στις τουαλέτες για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας, ανέφερε το Υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα θέματα προστασίας των παιδιών.
Οι ταινίες θα διατηρούνται για ένα μήνα και μετά θα διαγράφονται.
Η χώρα, η οποία είναι γνωστή για τις εφαρμογές στην υψηλή τεχνολογία, σχεδιάζει επίσης να εξοπλίσει όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα σύστημα παρακολούθησης το οποίο θα πληροφορεί τους γονείς με μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα ότι τα παιδιά τους έχουν φτάσει ή έχουν φύγει από τους χώρους του σχολείου.
Τα μηνύματα έχουν ως στόχο να καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονέων για το κατά πόσο τα παιδιά τους έφτασαν με ασφάλεια και να τους ενημερώνει για το πότε έφυγαν.
Το σύστημα θα στηρίζεται σε μία ηλεκτρονική κάρτα την οποία θα έχουν πάνω τους τα παιδιά και την οποία θα εντοπίζουν ειδικοί αισθητήρες στις εισόδους του σχολείων. Μόλις περνά η κάρτα θα στέλνεται το μήνυμα αυτόματα στους γονείς.
Το Υπουργείο σχεδιάζει να χρησιμοποιεί το σύστημα μόνο για τα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων, επειδή πιστεύει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν εύκολα να βρίσκουν τρόπους να αποφεύγουν τον έλεγχο.


Εκθέτει σε γκαλερί τις ζωές των παιδιών της...




Δεν είναι η πρώτη oύτε η τελευταία φορά που καλλιτέχνης επιλέγει να σκηνοθετήσει το ριάλιτι της ζωής του. Εχουμε δει καλλιτέχνες να κοιμούνται σε βιτρίνες καταστημάτων, να... κόβουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουμε σε γκαλερί σκηνές της καθημερινότητας, φωτογράφους να στήνουν καρέ καρέ από μια γέννηση μέχρι μια κηδεία. Τι γίνεται, όμως, όταν μια γυναίκα επιλέγει να εκθέσει, στην κυριολεξία αυτή τη φορά, ολόκληρη την οικογένειά της, δίνοντας έμφαση κυρίως στα παιδιά της;

Η έλλειψη ύπνου στα παιδιά μπορεί να οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου




Τα μικρά παιδιά ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπή στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος -η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη- εάν ο νυκτερινός τους ύπνος διαρκεί λιγότερο από 8 ώρες, αναφέρουν Κινέζοι και Αμερικανοί ερευνητές.

Τα έξυπνα παιδιά ζουν περισσότερο και καλύτερα




Ατομα τα οποία είχαν μεγαλύτερη διανοητική ικανότητα στην παιδική τους ηλικία, πιθανότατα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια όταν φτάσουν στη μέση ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ειδικότερα, διάφορες παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (I.Q.) της παιδικής ηλικίας με καλύτερη υγεία στην ενηλικίωση αλλά και με μακροβιότητα, ωστόσο οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.

Ζητείται στέγη για 40 παιδιά με νοητική καθυστέρηση


Σαράντα και πλέον παιδιά με νοητική υστέρηση και/ή διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, αξιώνουν δικαιωματικά μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή Αγίας Παρασκευής Αττικής. Δυστυχώς, το κάτι παραπάνω από δίκαιο αίτημα/όραμά τους προσκρούει σε αντιλήψεις άκρως κοντόφθαλμες και απειλείται με ματαίωση.

Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες



Παρακολουθήστε στο κανάλι του Συνήγορου του Παιδιού στο youtube το απόσπασμα από την εκπομπή (21 Ιουλίου 2009) "Παρέα στις 7" του καναλιού πρίσμα+, καλεσμένη στην οποία ήταν η κυρία Ιωάννα Κουβαριτάκη.
Θέμα συζήτησης: τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες.
(υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα).