Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ασθενείς υπερήρωες

Στο παιχνίδι «θάρρος ή αλήθεια» φαίνεται πως κάποια παιδιά επιλέγουν και τα δύο. Ο λόγος για το Καναδέζικο Νοσοκομειακό Ίδρυμα SickKids, το οποίο επιχειρεί να ανατρέψει τα κλισέ γύρω από το συναισθηματικό φορτίο που «βαραίνει» τα ασθενή παιδιά και να αναδείξει τη δυναμικότητά τους. Το ίδρυμα μας συστήνει τους ήρωες, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι στο περιθώριο, αλλά συντάσσουν την πρώτη γραμμή στον αγώνα για τη ζωή.


Νέα στοιχεία για τη σκλήρυνση απο μεγάλη διεθνή έρευνα Ελληνα καθηγητή

Περίπου 200 γενετικούς παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, έφερε στο φως μια νέα διεθνής γενετική έρευνα - η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι ήμερα- με επικεφαλής έναν έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Νικόλαο Πατσόπουλο.

Γιατί τα παιδιά ακούνε περισσότερο τον έναν απ’ τους δυο γονείς;

Δεν είναι σπάνιο να ακούνε τα παιδιά πιο πολύ τον έναν απ’ τους δυο γονείς. Πολλές φορές ακούνε εκείνον που περνάει τις περισσότερες ώρες μαζί τους, ενώ άλλες ακούνε εκείνον που φωνάζει πιο δυνατά.

Πώς συμπεριφέρονται τα παιδιά όταν βρίσκονται online;

Σύμφωνα με την έρευνα Growing Up Online – Connected Kids, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8-16 ετών συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά στο Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι απαιτούνται διαφορετικές προσεγγίσεις για να είναι ασφαλή. 

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Μεγαλώνοντας workaholics"

O Κάρολος Ντίκενς θα ήταν πανευτυχής με τόσες πηγές έμπνευσης. Η καθημερινότητα του σύγχρονου, «μικροδιαχειριζόμενου» παιδιού προσομοιάζει σε αυτήν του ανήλικου εργάτη κλωστοϋφαντουργίας στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Ξύπνημα από τα άγρια χαράματα, άπειρες εργατοώρες, εγκλωβισμός σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, ελάχιστη φυσική άσκηση, ελάχιστος ύπνος, μεγάλες προσδοκίες (από εμμονικούς, υπεραπασχολημένους, ενίοτε και «βάναυσους» όταν πρόκειται για υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις ενηλίκους), μια εν γένει βικτωριανού τύπου ανατροφή (πειθαρχία και ανηλεής πίεση για αυξημένη παραγωγικότητα). Και βέβαια, μια χαμένη παιδική ηλικία.

Ανατολική Θεσσαλονίκη: Μόνο τρία στα δέκα παιδιά με αναπηρίες έχουν Παράλληλη Στήριξη

Από τα 225 εγκεκριμένα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη μαθητών με αναπηρίες στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, έχουν εγκριθεί μόλις τα 62 και από αυτά ο ένας εκπαιδευτικός δεν παρουσιάστηκε, οπότε έμειναν 61. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποδεικνύοντας ό,τι το υπουργείο Παιδείας, παρά τις υποσχέσεις, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχει στηρίξει το θεσμό της Παράλληλης Στήριξης και γενικώς της ειδικής αγωγής.

Ανοικτά Σχολεία Δήμου Αθηναίων: Πώς μπορείτε να εγγραφείτε

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα θα λειτουργεί σε 25 σχολικά κτίρια του δήμου Αθηναίων. Τα κτίρια και οι αυλές τους θα παραμένουν ανοιχτά, με φύλακα, μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού, έως τις 9.30 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.