Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων...

 

Η συμπερίληψη ζωντανεύει κόσμους!

Γιατί κλαίει το παιδί;

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να κλαίνε και είναι επίσης φυσιολογικό για τους γονείς να ανησυχούν, ειδικά όταν το παιδί τους κλαίει συχνά κι εκείνοι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία.

Ωστόσο, μερικές φορές το κλάμα μπορεί να είναι ακόμη και καλό για τα παιδιά (και τους μεγάλους), βοηθώντας τα να εκτονώσουν την ένταση και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Το νέο καθεστώς αδειών για γονείς – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νέο καθεστώς αδειών ειδικά για τους γονείς αλλά και μια σειρά δικαιωμάτων που συμβάλουν στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και την άρση αντικινήτρων για την πρόσληψη γυναικών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο βρίσκεται – από την Πέμπτη το βράδυ – σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση opengov.gr .

Παιδί: Πώς επωφελείται παίζοντας με αυτοκόλλητα;

Όσον αφορά τα παιδιά που παίζουν με αυτοκόλλητα, πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι πράγματι τα παιδιά δεν διασκεδάζουν απλώς αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν διαφορετικές πολύτιμες δεξιότητες ταυτόχρονα. Από τη χρήση των αισθήσεών τους έως τις λεπτές και ήπιες κινήσεις, πολλά είναι τα οφέλη από το παιχνίδι με τα αυτοκόλλητα.

Επαναληπτικές πανελλήνιες: Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις - Τα δικαιολογητικά

Προ των πυλών βρίσκονται οι υποψήφιοι της Γ' Λυκείου για τις πανελλήνιες 2021. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κάθε Σεπτέμβριο διενεργούνται οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για όσους δεν λάβουν μέρος σε αυτές του Ιουνίου.

Πανελλαδικές: Εξεταστικά κέντρα και φέτος στην Κρήτη για τα ειδικά μαθήματα

Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα τέσσερα εξεταστικά κέντρα που λειτούργησαν και πέρυσι στο Ρέθυμνο, θα εξεταστούν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Livetalks και τη Σώτια Πεντεδήμου ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Μανώλης Καρτσωνάκης η θετική εξέλιξη έγινε γνωστή το σαββατοκύριακο και ήδη γίνεται η προετοιμασία των χώρων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Τα παραμορφωμένα παιδιά της Θαλιδομίδης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και στις αρχές του ’60 ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακευτικά σκάνδαλα όλων των εποχών. 

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να γεννιούνται στη Ευρώπη παιδιά με σοβαρές δυσπλασίες των άκρων και των εσωτερικών οργάνων. Αρχικά υπαίτια για τις γεννήσεις αυτές κρίθηκε η πυρηνική ενέργεια, έπειτα όμως αποδείχθηκε πως οι σοβαρές αυτές ασθένειες οφείλονταν σε ένα ηρεμιστικό φάρμακο που δινόταν κατά κόρον σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: τη θαλιδομίδη. 

Μαρία Μοντεσσόρι: Φορέας και υπέρμαχος μιας νέας αγωγής

Στις 6 Μαΐου 1952 έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοντεσσόρι (Maria Montessori), η διάσημη ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός που κατόρθωσε να αλλάξει την κουλτούρα της εκπαίδευσης, την αντίληψη της παγκόσμιας κοινότητας για την όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Μοντεσσόρι υπήρξε φορέας πρωτοποριακών εκπαιδευτικών ιδεών, υπέρμαχος μιας νέας αγωγής, που τασσόταν υπέρ της ελευθερίας στην έκφραση, της δυνατότητας του παιδιού να διδάσκεται μόνο του, της ουσιαστικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον διδάσκοντα και τον διδασκόμενο.

Online Παιχνίδι ρόλων αστυνομικού μυστηρίου

Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την Gamecraft creative agency σας προσκαλεί σε έναν συναρπαστικό κύκλο Role Playing Games βασισμένων σε αστυνομικά μυθιστορήματα γνωστών Γερμανών λογοτεχνών. Πάρτε μέρος και αναλάβετε ρόλους φανταστικών χαρακτήρων επηρεάζοντας άμεσα την εξέλιξη και την κατάληξη μιας περιπετειώδους αφήγησης.

Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός και των αγοριών κατά του ιού HPV

Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο καταγράφονται περισσότερα από 500.000 περιστατικά, από τα οποία τα 700, περίπου, στη χώρα μας (στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 2020). Είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, προκαλείται από τον ιό HPV, εξελίσσεται αργά και για να εκδηλωθεί θα πρέπει η λοίμωξη να επιμείνει για αρκετά χρόνια. Ο ιός HPV μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως… 

Γάζα: «Μπαμπά τι κάναμε, γιατί δεν ζούμε σαν τα άλλα παιδιά;»

Καθημερινές εικόνες ανείπωτης βίας. Διαρκής φόβος. Και ένα τεράστιο γιατί που συνοδεύει τα παιδιά κάθε φορά που ακούνε εκρήξεις στην Μέση Ανατολή. Τα παιδιά ζουν σε συνεχή κίνδυνο. Κάθε πύραυλος ή αεροπορική επίθεση, τα σημαδεύει και τα τραυματίζει ψυχικά. Ο 40χρονος Μοχάμεντ, Παλαιστίνιος λογοθεραπευτής και πατέρας 5 παιδιών που ζει στη Λωρίδα της Γάζας μιλάει για τον κίνδυνο , αλλά και τις επιπτώσεις στον ψυχισμό τους.

Ο Μοχάμεντ Όουντα ζει στην πόλη Μπεϊτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Και ακριβώς τη στιγμή που τον βρίσκουμε στο τηλέφωνο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, ακούγεται για μία ακόμη φορά ο εκκωφαντικός ήχος από τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα.