Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ντροπαλά παιδιά… θορυβημένοι γονείς!

Πολλά παιδιά χαρακτηρίζονται ως ντροπαλά. Αν κατανοήσουμε όμως τι σημαίνει πραγματικά «ντροπαλότητα» μπορεί να δούμε ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του παιδιού και όχι ένα ελάττωμα.
Τα παιδιά μπορεί να είναι ντροπαλά με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Το να καταλάβουμε το γιατί, το δικό μας παιδί προσωπικά είναι ντροπαλό, είναι μια καλή αρχή για να το βοηθήσουμε να ξεπεράσει σε κάποιες καταστάσεις την ατολμία του χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη δική του μοναδική προσωπικότητα.
 

Ακουστικό σε δόντια

Ένα νέο ακουστικό βαρηκοΐας εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγκεκριμένο ακουστικό δεν τοποθετείται στο αυτί, αλλά στο... δόντι.
Η συσκευή, που ονομάζεται Sound Bite, μεταδίδει τον ήχο στον έσω ου (αυτί) δια μέσω της γνάθου. Τοποθετείται στον άνω δεξιό ή αριστερό φρονιμίτη και το μέγεθος και σχήμα δημιουργείται ώστε να ταιριάζει στον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Εντούτοις, το Βασιλικό Ίδρυμα Κωφών της Βρετανίας επισημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε όλους όσους έχουν προβλήματα ακοής.

Επίκαιρα

Δρ Στέλιος Πελασγός: Πώς αφηγούμαστε παραμύθια

Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Τα παραμύθια παραδοσιακά ξεκινούν με το υποσχόμενο «Μια φορά και έναν καιρό» και τελειώνουν με το αισιόδοξο «Έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Ανάμεσα στα δυο υπάρχει ένα πλήθος από νοήματα, μηνύματα και οφέλη για τον μικρό αναγνώστη.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

«Ταξίδι στον Κόσμο της Τέχνης»

Το «Ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και νέους 2-18 ετών και φιλοδοξεί να τους μυήσει στον υπέροχο κόσμο της Τέχνης.
Το πρόγραμμα προσφέρει στα παιδιά και τους νέους όραμα και έμπνευση για ένα πιο ευοίωνο μέλλον και φέτος επιδοτεί 60 θέσεις για παιδιά οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτύξουν την αισθητική τους αντίληψη, μέσα από την ένταξή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος, με θέμα τις πλαστικές τέχνες, τη μουσική και τη φιλοσοφία. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε 50 τάξεις σχολείων από υποβαθμισμένες περιοχές, να συμμετέχουν στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος.
Η έναρξη του χορηγικού προγράμματος ανακοινώθηκε επίσημα την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 και υλοποιείται από τη Rolex με τη συνεργασία του Ιδρύματος στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη
Πηγή: Ναυτεμπορική

Έρευνα ESPAD

Το Μάρτιο - Απρίλιο του 2011 επαναλαμβάνεται σε 40 χώρες και στην Ελλάδα η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο σχολικό πληθυσμό. Στη χώρα μας την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας έχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Διαβάστε περισσότερα εδώ. (από τον ιστότοπο του Δήμου Καλαμαριάς)

25η Μαθητική Θεατρική Συνάντηση

Ένα τέταρτο του αιώνα μετρά η Μαθητική Θεατρική Συνάντηση, η οποία αποτελεί κορυφαίο θεσμό με στόχο την προσέλκυση του νεανικού ενδιαφέροντος για τον Πολιτισμό, το Θέατρο, τις Τέχνες. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών επιμένουν στην προαγωγή της μαθητικής δημιουργικότητας και διοργανώνουν από  το Σάββατο 19 Μαρτίου έως και τις 14 Απριλίου, την 25η Μαθητική Θεατρική Συνάντηση.

Έρευνα: Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν κι άλλο τις ψηφιακές τους ικανότητες

Παρόλο που οι νέοι χρησιμοποιούν σήμερα πια το Ίντερνετ σε όλο και μικρότερες ηλικίες, η νέα πανευρωπαϊκή μελέτη EU Kids Online, που πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα, δείχνει ότι τα μικρότερα παιδιά παρουσιάζουν έλλειψη σε βασικές δεξιότητες.

Παγκόσμια ημέρα Κουκλοθέατρου στη Θεσσαλονικη με ελευθερη εισοδο..

Την Κυριακή 20 Μαρτιού με αφορμη την Παγκόσμια ημέρα Κουκλοθέατρου, θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονικη, στο Ινστιτουτο Γκαίτε εορταστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά. Θα διοργανωθουν παραστάσεις κουκλοθέατρου και εργαστήρια στα οποία όσα παιδια θελουν να συμμετέχουν, θα πρέπει να φέρουν μαζί κάλτσες και πλαστικά ποτηράκια για κατασκευές.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από 11:00 μέχρι 14:00 με είσοδο ελεύθερη

Αγώνας επίδειξης βόλεϊ καθιστών

Έρευνα: Ο θηλασμός αντίδοτο στην παιδική επιληψία;

Μια μεγάλη έρευνα διενεργήθηκε στη Δανία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν έναν πληθυσμό 69.750 παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία το χρονικό διάστημα 1997 με 2003. Αυτόν τον Εθνικό Πληθυσμό Γεννήσεων στη Δανία τον παρακολούθησαν μέχρι το 2008, για 5 με 11 χρόνια από τη γέννηση. Ελαβαν πληροφορίες για το θηλασμό ή όχι αυτών των παιδιών μέσα από τηλεφωνικές συνεντεύξεις των γονιών στην ηλικία των 6 και των 18 μηνών. Παράλληλα συνέλεξαν πληροφορίες για τα παιδιά που εμφάνισαν επιληψία από το Εθνικό Νοσοκομειακό Αρχείο της Δανίας.

Διημερίδα: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» - ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ή ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ, ΤΙ;

Διημερίδα για την αναπηρία με θέμα «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» - ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ή ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ, ΤΙ;Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου στις 2-3 Απριλίου 2011, ώρες 11:00 – 14:00.

Ένα νέο φάρμακο καθυστερεί την εξέλιξη της σπάνιας νόσου Niemann - Pick τύπου C

Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τη θεραπευτική αγωγή, δίνει ελπίδα ζωής στους ασθενείς, που πάσχουν από Niemann-Pick τύπου C (NP-C), μία σπάνια ανίατη πάθηση. Πρόκειται για σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σοβαρά, εξελικτικά, νευρολογικά κυρίως, συμπτώματα και μπορεί να προσβάλει βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Ημερίδα: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Στις 3 Απριλίου 2011 πραγματοποιείται στην Κοζάνη, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Αμφιθέατρο Καραμανλή & Λυγερής) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ημερίδα με θέμα «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» που διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διοργάνωση θα βρείτε στο ΑναπηρίαΤώρα (αρχική πηγή ενημέρωσης).