Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Το μέτρημα με τα δάχτυλα βοηθάει στα μαθηματικά.

Οι Ilaria Berteletti και James R. Booth στη μελέτη τους Perceiving fingers in single-digit arithmetic problems, διαπίστωσαν ότι όταν δίνονταν σε παιδιά 8-13 ετών σύνθετα προβλήματα αφαίρεσης, η σωματοαισθητηριακή περιοχή των δαχτύλων φωτιζόταν, ακόμα και όταν οι μαθητές δεν χρησιμοποιούσαν τα δάχτυλά τους. Αυτή η περιοχή που αντιστοιχεί στα δάχτυλα, σύμφωνα με την έρευνα, ενεργοποιούνταν, επίσης, σε μεγαλύτερο βαθμό σε πιο σύνθετα προβλήματα που περιλάμβαναν μεγαλύτερους αριθμούς και πιο πολλές πράξεις. 

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Ιστορίας στις Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις Δημοτικού Σχολείου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας στις Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2021-2022.
Πηγή: esos

Η εφαρμογή Cboard με υποστήριξη και στα ελληνικά.

Με χαρά διαβάσαμε την ανάρτηση του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διομήδη Σπινέλλη για τη δυνατότητα υποστήριξης της εφαρμογής Cboard σε ελληνικά κείμενα και ομιλία.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση που έκανε στο λογαριασμό του στο facebook:

Βραβείο δημιουργικής διδασκαλίας «Εύρηκα, Εύρηκα»

Εδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική εκπαίδευση (science education) στη χώρα μας φαίνεται να έχει χάσει το στόχο της. Μαθητές και εκπαιδευτικοί του ελληνικού λυκείου αισθάνονται αμοιβαία εγκλωβισμένοι σ’ ένα στείρο σύστημα εξετασιοκεντρικής μάθησης με φόντο και τελικό κριτή των προσπαθειών τους τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ανήσυχο πνεύμα της επιστήμης και το κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό της να διεγείρει την περιέργεια για το φυσικό κόσμο και να καλλιεργεί την ικανότητα να θέτουμε ερωτήματα και να αναζητούμε τις απαντήσεις τους, δύσκολα βρίσκει θέση.

Ο σκοπός του βραβείου είναι να ασκήσει μια μικρή αντίστροφη επίδραση σ’ αυτή τη μακροχρόνια τάση ποιοτικής υποβάθμισης της επιστημονικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Πρόγραμμα αυτόματης συνεννόησης με το γιατρό στη νοηματική γλώσσα

Νέα έρευνα για τα συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά

Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορονοϊό δεν εμφανίζουν μόνο τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, αλλά ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι αν και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, συνήθως έχουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και χαμηλότερη θνητότητα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.

"Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών - ACT - ACTive citizenship"-17 έως και 21/05/2021

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σας προσκαλεί στη «Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών: ACT – ACTive citizenship» στο πλαίσιο των πολλαπλασιαστικών εκδηλώσεων προβολής και διάδοσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ3 2017-2020 - Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής - “ACT – ACTive citizenship projects to enhance pupils΄ social and civic competences”.

Λιγότερα τμήματα ΑΕΙ στο μηχανογραφικό

Για πρώτη φορά φέτος, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο αριθμός των τμημάτων ΑΕΙ ακολουθούσε –με απόφαση της εκάστοτε κυβερνήσεως που ικανοποιούσε και μικροπολιτικούς σκοπούς– ετησίως αυξητική τάση ή τουλάχιστον παρέμενε ο ίδιος, ο αριθμός των τμημάτων στα πανεπιστήμια θα είναι μειωμένος. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κάνει το πρώτο βήμα αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μείωση των τμημάτων. Στο επίκεντρο των συγχωνεύσεων θα βρεθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, το σχέδιο αναδιάταξης του οποίου, που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, έγινε δεκτό από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Ηδη, την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε σύσκεψη με βουλευτές της Ν.Δ. στην Ηλεία, περιοχή που «χάνει» δύο τμήματα, και φυσικά αντιδρά σε αυτό.

ΗΠΑ: O εμβολιασμός εφήβων άρχισε, τα διλήμματα πληθαίνουν

Περίπου οι μισοί γονείς ανηλίκων, ηλικίας 12-15 ετών, στις ΗΠΑ, δηλώνουν διστακτικοί ή κάθετα αντίθετοι στον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά του κοροναϊού. Το 18% δηλώνει ότι θα το επιτρέψει, εάν καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο για την επιστροφή στο σχολείο. Αρκετά αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια ήδη το επιβάλλουν

Κοροναϊός: Τα CDC συνιστούν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται η μάσκα στα σχολεία των ΗΠΑ φέτος

Οι μάσκες στα σχολεία των ΗΠΑ πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 όλοι οι μαθητές, ανακοίνωσαν χθες, Σάββατο, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες των CDC, οι μαθητές από το νηπιαγωγείο έως την τρίτη Λυκείου «πρέπει να εφαρμόζουν στρατηγικές πρόληψης και να δίνουν προτεραιότητα στη γενικευμένη και σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Η βία στην Ιερουσαλήμ ξεκίνησε από παιδιά. Κι έπειτα οι σειρήνες άρχισαν να ουρλιάζουν.

Η μέρα του εορτασμού της νίκης του Ισραήλ στον πόλεμο των 'Εξι Ημερών και η "πορεία της σημαίας" στο σημείο που κορυφώθηκε η ένταση τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα, αλλά λίγοι ανέφεραν ότι σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στις τότε εκδηλώσεις ήταν έφηβοι. Ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονταν από θρησκευτικές σιωνιστικές σχολές, οι οποίοι ταξίδεψαν όλοι εκείνη την ημέρα στην Ιερουσαλήμ για να πάρουν μέρος στις εορταστικές προσευχές στο Δυτικό Τείχος, στις ξεναγήσεις και στην πορεία.

"Δεν είμαι αγοράκι, ούτε κοριτσάκι. Είμαι απλά ο εαυτός μου"

Να σας ζήσει! Αγοράκι ή κοριτσάκι;” Αυτή είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι όταν γεννιέται ένα παιδί. Οι περισσότεροι γονείς θα απαντήσουν με ευκολία. Για κάποιους πάλι, η απάντηση είναι πιο περίπλοκη. Ο λόγος για τα ίντερσεξ ή διαφυλικά άτομα, τα οποία γεννιούνται με ένα ευρύ φάσμα φυσικών σωματικών παραλλαγών των χαρακτηριστικών φύλου.

Τα ίντερσεξ άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά, είτε όχι απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά. Γεννιούνται δηλαδή με χρωμοσώματα φύλου ή ορμονικά προφίλ ή εσωτερική/εξωτερική γενετήσια ανατομία που δεν είναι η τυπική για τα αρσενικά και θηλυκά σώματα.

Έρευνα: Πόσο έχει αλλάξει το Παιδικό Βιβλίο; 5 εκδότες απαντούν

Η Αγγελική Βασιλάκου και το monopoli.gr ρώτησαν πέντε διαφορετικούς εκδότες που η δουλειά τους πραγματικά διαφέρει… Με τον τρόπο τους ο κάθε ένας απ’ αυτούς μας ξεναγεί στις πολύχρωμες σελίδες των βιβλίων τους που περιμένουν με ανυπομονησία να τα ξεφυλλίσουμε… Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ.


«Η φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, με την Κατίνα Παξινού.


Μάκης Τσιγάντες: Η ζωή μας σαν μια special οικογένεια

Ήταν το 2011 όταν μπήκαν στη ζωή του Νικόλα τα Special Olympics Hellas μέσω του καγιάκ. Μέχρι τότε, κατά τη διάρκεια της μαθητικής του πορείας, η καθημερινότητά του ήταν μία τυπική καθημερινότητα των οικογενειών με παιδί στο φάσμα του αυτισμού: με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που χρειαζόταν καθημερινά να υπερπηδήσει. Μια καθημερινότητα, όπου καλούνται να δίνουν ανά πάσα στιγμή διαπιστευτήρια για τα αυτονόητα, ερχόμενα συχνά ενάντια στη φύση τους, σε μια κοινωνία που έχει ακόμα πολλά χιλιόμετρα να διανύσει, για να χαρακτηριστεί ανεκτική στη διαφορετικότητα.

Χάρισε τον παλιό σου υπολογιστή σε ένα παιδί πρόσφυγα

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), σε συνεργασία με την κολεκτίβα «Στην Πρίζα» αναλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλία για την συγκέντρωση παλαιών φορητών υπολογιστών, τελευταίας 8ετίας, οι οποίοι θα διανεμηθούν σε παιδιά προσφύγων ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά μαθήματα.

ΗΠΑ: βλαβερά χημικά στο μητρικό γάλα γυναικών

ΣΙΑΤΛ. Την τοξική χημική ουσία PFAS, που δεν διασπάται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες στο μητρικό γάλα του συνόλου των 50 γυναικών, που συμμετείχαν σε ιατρική μελέτη. Τα επίπεδα της τοξικής ουσίας στο μητρικό γάλα βρίσκονταν μάλιστα σε συγκέντρωση 2.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που συστήνουν ειδικοί ως ασφαλή για το πόσιμο νερό.