Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

5 στρατηγικές για να διδάξουμε τους μαθητές να χρησιμοποιούν τη μεταγνώση.

Ως εκπαιδευτικοί ερευνητές έχουμε διαπιστώσει πόσο σημαντική είναι η ενδυνάμωση όλων των μαθητών με μεταγνωστικές και γνωστικές δεξιότητες που είναι αναγκαίες για να επιτύχουν στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, έχουμε εμπνευστεί από τα θετικά αποτελέσματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν θέσει τα πλαίσια για την διδασκαλία μεταγνωστικών δεξιοτήτων στις τάξεις και τα σχολεία τους. 

Κώδικας ενδεδειγμένης συμπεριφοράς από παιδιά, γονείς και προπονητές

Μέσω της συμμετοχής τους στα Παιδικά Πρωταθλήματα Grassroots, τα μικρά παιδιά δεν μαθαίνουν μόνο να παίζουν ποδοσφαίρο αλλά μαθαίνουν να σέβονται τον αντίπαλο και τους κανόνες του παιχνιδιού. 

Πολύ σημαντική στους αγώνες αυτών των ηλικιών είναι επίσης η συμπεριφορά των γονιών αλλά και των προπονητών.

Εντός ημερών οι προσλήψεις αναπληρωτών για την ειδική αγωγή

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών στην παράλληλα στήριξη σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

To υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 775 προσλήψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για τις ειδικότητες των νηπιαγωγών και δασκάλων ειδικής αγωγής. Ο αριθμός των προσλήψεων είναι 109 για τους νηπιαγωγούς και 666 για τους δασκάλους.

15χρονος με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναμένεται να φτάσει, την Τετάρτη το μεσημέρι, ο 15χρονος Ανδρόνικος Κόρακας – Κοντός ολοκληρώνοντας τον περίπλου της Λέσβου, με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος (τύπου optimist). 

Η πρωτοβουλία του, όπως λέει ο ίδιος, έχει στόχο «να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, διακηρύσσοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί μας. Είναι συνάνθρωποί μας, κυνηγημένοι από την πείνα και τον πόλεμο και χρειάζονται και αξίζουν την αλληλεγγύη μας».

Υποτροφίες για προσφυγόπουλα από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία

Μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα συγκροτήματα των Αρσάκειων σχολείων, το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η «αλυσίδα» των Ελληνογαλλικών σχολείων, θα δώσουν υποτροφίες σε προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας, σε μια συμβολική κίνηση αποδοχής και «εκπαιδευτικής φιλοξενίας».

Προωρότητα και ελλιπές βάρος αιτίες της καθυστερημένης ανάπτυξης των παιδιών

Πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, εμφανίζουν καθυστερημένη ανάπτυξη και έχουν μικρότερο ύψος για την ηλικία τους, σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο. Διεθνής μελέτη εκτιμά ότι το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και η προωρότητα αποτελούν βασικές αιτίες της ανεπαρκούς ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine

Οι βρεφικές λοιμώξεις, η στέρηση ύπνου και οι διακοπές παχαίνουν τα παιδιά

Tα παραπανίσια κιλά ενός παιδιού, αλλά και ενός ενήλικα, δεν είναι μόνο θέμα υπερβολικού φαγητού, έλλειψης σωματικής άσκησης ή κακού μεταβολισμού. Τρεις νέες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν τρεις άλλους παράγοντες κινδύνου: τις λοιμώξεις όταν κανείς ήταν ακόμη βρέφος, την έλλειψη επαρκούς ύπνου και τις...αμαρτίες στις σχολικές διακοπές.

Δωρεάν είσοδο για τη "Μαύρη Κωμωδία" στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Ποιός είπε πως κάποιος που δεν βλέπει δεν μπορεί να ανέβει στη σκηνή; Η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις! Το θέατρο είναι από εκείνες τις διεξόδους που μας προσφέρει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως όλοι είμαστε ικανοί να συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα, αρκεί να μας δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Ο εξομοιωτής μαγνητικού τομογράφου στο Παίδων «Αγ. Σοφία» εξοικειώνει τα παιδιά με τη διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας

Ακόμη κι ένα παιδί χωρίς αναισθησία κατά τη διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας είναι πάρα πολύ σημαντικό, δήλωσαν με μια φωνή όλοι οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία. Κάτι τέτοιο μπορεί τώρα να γίνει πραγματικότητα χάρη στον εξομοιωτή μαγνητικού τομογράφου που παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» και τη στήριξη της Bayer Ελλάς.

NOESIS Ρομποτική: Νέα τμήματα από προνήπια μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού

Από 12 Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

- Προνήπια και νήπια "Martians"
- Α΄ και Β΄ Δημοτικού "Builders"
- Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού "Little Einsteins"
- Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού "Pathfinders"