Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Δες το, μάθε το: Ζωντανέψτε το μάθημα για τα παιδιά που είναι οπτικοί τύποι.

Οι οπτικοί τύποι πρέπει να σωματικά ενεργοί, να δημιουργούν γνωστικούς χάρτες, να κρατούν σημειώσεις και γενικά να μεταφράζουν τη μάθηση μέσα από το δικό τους δημιουργικό φακό/ πρίσμα. Διαβάστε μερικές – οπτικού τύπου- στρατηγικές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει όσα έμαθε στην τάξη. 

Οι ώρες μετά το σχολείο είναι μία ανάπαυλα για τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ/ ΔΕΠ). Μετά από ένα πρωινό μέσα στην τάξη όπου αισθάνονται άβολα, αγχωμένα και νιώθουν ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει, οι ώρες μετά το σχολείο τούς δίνουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν και να είναι ο εαυτός τους. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της μάθησης που «μπήκε» στο μυαλό του παιδιού σας στο σχολείο, μπορεί να χαθεί αν δεν ενισχυθεί στο σπίτι αποκτώντας οπτική μορφή, μια μορφή που τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορούν εύκολα να «πιάσουν».

Πώς θα μεγαλώσετε εφήβους που αγαπούν το σώμα τους

Όποιος ισχυρίζεται πως τα μαθητικά χρόνια ήταν τα καλύτερα της ζωής του, μάλλον έχει πολύ ανεπτυγμένους τους μηχανισμούς της απώθησης. Με τις ορμόνες που έχουν πάρει φωτιά, την πίεση για άψογες σχολικές επιδόσεις και την πλήρη αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων να πρωτοστατούν, οι περισσότεροι θα θέλαμε να ξεχάσουμε πολλά πράγματα από αυτή την περίοδο της ζωής μας. Ταυτόχρονα, σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια ακόμη και τα πιο εμφανίσιμα παιδιά βιώνουν πολύ έντονες ανασφάλειες. Το σώμα τους αλλάζει. Και μέχρι να πάρει την… τελική του μορφή, θα περάσει από διάφορα – μάλλον άχαρα – στάδια. Παράλληλα, το δέρμα τους δεν θυμίζει και πολύ τα βελούδινα πρόσωπα που βλέπουν καθημερινά στα social media, ενώ και η τριχοφυΐα τους μπορεί να αποτελέσει πηγή ξαφνικού πανικού. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα βοηθήσουμε να περάσουν αυτή τη φάση της ζωής τους πιο ανώδυνα από εμάς;

Χάνεται το 10% του εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου

Συνεχή είναι τα διαβήματα των γονιών μαθητών Πειραματικών σχολείων για τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών. Οι γονείς μιλούν για συνεχή υποβάθμιση των σχολείων στην πράξη, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης για επανίδρυση των Πρότυπων - Πειραματικών σε νέα βάση, μετά την κατάργησή τους επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη το 2015. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Βαρβακείου Γυμνασίου έστειλε τη Δεύτερα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως (η αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανήκει στην υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη) επιστολή, στην οποία παρουσιάζονται τα λειτουργικά κενά του σχολείου. Συνολικά κάθε εβδομάδα χάνονται 30 ώρες μαθημάτων, εκ των οποίων από έξι σε Αγγλικά, Θρησκευτικά και Φυσική Αγωγή και από τέσσερις ώρες σε φιλολογικά μαθήματα, σε Μαθηματικά και σε Βιολογία. Με τα δεδομένα αυτά υπολογίζεται ότι χάνεται το 10% του εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου.

Πιλοτικά στα Ιόνια το πρόγραμμα «at the school of open cohesion»

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται μεταξύ των τριών ελληνικών περιφερειών (μαζί με την Θεσσαλία και την Πελοπόννησο) που υπέβαλαν υποψηφιότητα και εγκρίθηκαν από την DG Regio για να «τρέξουν» πιλοτικά κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 τη δράση επικοινωνίας στα σχολεία με τον τίτλο «At School of Open Cohesion-ASOC».

Εξερευνώντας τον μαγικό κόσμο της φυσικής μέσα από το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis

Το νέο ταξίδι του Mathesis είναι αυτήν τη φορά μια διαδρομή εξερεύνησης στον υπέροχο κόσμο της φυσικής, με αφετηρία την καθημερινή ζωή και τις υπέροχες εκπλήξεις που κρύβει για εκείνον που πειραματίζεται με τους νόμους της φύσης. 

Πρόσκληση στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξιδεύοντας την Τέχνη». Συμμετέχουν 25 καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία.

H ARTOGETHER-Τέχνη Ατόμων με Αναπηρία (πρώην VSA Hellas), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάζει την περιοδεύουσα έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 (ώρα 20:00), στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14).

Ο κόσμος με τα μάτια των παιδιών

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είναι η μοναδική έφηβη που απασχολεί τον πλανήτη. Ισως είναι η μοναδική που επέλεξε την οδό της απευθείας συνάντησης με τα ΜΜΕ χωρίς να υπάρχει σχέδιο, πρόγραμμα και ίσως και βέβαιος στόχος. Το μήνυμα φυσικά είναι πάντα μήνυμα. Και όπως και εκείνη που έχει πάρει στις πλάτες της τη σωτηρία του πλανήτη, έτσι δεκάδες άλλα παιδιά γίνονται οι φωνές αυτού του πλανήτη μέσα από τα ντοκιμαντέρ στα οποία πρωταγωνιστούν. Παιδική εργασία, προσφυγικό, διαφορετικότητα, μπούλινγκ, απώλεια, διαζύγιο αλλά και αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου μέσα από τη γνώση είναι μερικά από τα θέματα.

Το ‘πε και το ‘κανε! Ο 15χρονος Τέλης που έπεσε θύμα bullying ξεκινά εκστρατεία για να βοηθήσει παιδιά που βρέθηκαν στη θέση του

Πριν λίγες μέρες αναδημοσιεύσαμε στην ιστορία του 15χρονου Τέλη Αθανασακόπουλου, του μαθητή από την Πάτρα, που αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του εξαιτίας του bullying που βίωνε στο σχολείο από συμμαθητές του.

Ο 15χρονος μαθητής που πλέον έχει θέσει ως στόχο ζωής να καταπολεμήσει κάθε μορφή bullying είχε δώσει υπόσχεση στη δημοσιογράφο Ρομίνα Ξυδά να φτιάξει μια ομάδα στο Facebook όπου θα μπορούν να μπαίνουν όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα bullying, να λένε τις ιστορίες τους, τους προβληματισμούς τους, τους φόβους τους, τις ιδέες τους για το πώς μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά-θύματα bullying αλλά και οι θύτες.

Άποψη: Κ. Μπογδανίδης "Ποιος τα λέει αυτά; Φυσικά και τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός!"

Ακούγεται αδιανόητο, σήμερα , να είναι υπόλογοι κάποιοι δάσκαλοι που προσπάθησαν να μιλήσουν στα παιδιά για το σώμα τους, να τους εξηγήσουν τον πραγματικό κόσμο, με όρους επιστημονικούς...

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

Η είδηση θα περνούσε στα ψιλά, θα ήταν στα αζήτητα εάν δεν υπήρχε η αντίδραση της Μαργαρίτας Γερούκη και το ρεπορτάζ της Άννας Κωνσταντουλάκη στην εφημερίδα «Πατρίς»:Τέσσερις νηπιαγωγοί που διδάσκουν στην Κρήτη κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 22 Οκτωβρίου γιατί στο πλαίσιο εγκεκριμένου μαθήματος αγωγής υγείας, μίλησαν στα παιδιά για την επιστημονική ονομασία των γεννητικών οργάνων. Τους μίλησαν δηλαδή για το πέος και το αιδοίο. Κι αυτό ήταν το έγκλημά τους. Έγκλημα καθοσιώσεως δηλαδή!

Διαγωνισμός Ορθογραφίας

Το Δημοτικό Σχολείο «ΔΕΛΑΣΑΛ» προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ορθογραφίας για τους/τις μαθητές/τριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων της χώρας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε τρεις (3) φάσεις, με τελική δοκιμασία την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 (Γ΄ φάση).

Οι μαθητές, που θα συμμετάσχουν, θα διαγωνιστούν προφορικά στην ορθογραφία, τον συλλαβισμό και την αναγνώριση της γραμματικής λειτουργίας λέξεων, οι οποίες θα επιλεγούν με κλήρωση από τράπεζα λέξεων του Σχολείου μας. Ενδεικτικά θέματα για τη διενέργεια της Α΄ και της Β΄ φάσης θα αποσταλούν στα σχολεία των διαγωνιζόμενων από το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ».

Στα Τρίκαλα το πρόγραμμα Βiocanteens για υγιεινή διατροφή στα σχολεία

Πρόκειται για πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί από ένα κυλικείο (στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων), όπου πωλούνται τρόφιμα και βιολογικής πιστοποίησης. Το πρόγραμμα μέσω του Δήμου Τρικκαίων εισήγε στην Ελλάδα την προσπάθεια αλλαγής του τρόπου διατροφής των μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων, και έχοντας ενταχθεί σε αυτό ήδη από τις αρχές του 2019, ξεκίνησε η προσπάθεια ενσωμάτωσης βέλτιστων πρακτικών των άλλων έξι πόλεων της ΕΕ που μετέχουν.

Αφιέρωμα "Ταξίδια Οικογενειακώς": Πώς πας με τα παιδιά στη Σρι Λάνκα

Επιλέξτε προορισμό, προετοιμαστείτε κατάλληλα και ταξιδέψτε με τα παιδιά σας. Κάνει καλό!

«Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι εύκολο να ταξιδεύεις με παιδιά; Αφού, όταν είναι πολύ μικρά, δεν θυμούνται τίποτα, και έχεις να κουβαλήσεις και ένα σωρό πράγματα μαζί σου...» «Αλλά και όταν είναι μεγαλύτερα, γκρινιάζουν, κουράζονται, θέλουν τις ευκολίες τους, τους φίλους τους, τα παιχνίδια τους...» «Άσε το κόστος. Αεροπορικά εισιτήρια, καλό ξενοδοχείο...» «Έχουν χρόνια μπροστά τους να ταξιδέψουν, θα έρθει η ώρα τους».

Ξένια Καλογεροπούλου: Όλοι τα χρειαζόμαστε τα παραμύθια

Με αφορμή το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης Το Σκλαβί, για δεύτερη διαδοχική σεζόν στο ΠΟΡΤΑ, έπειτα από 150 sold-out παραστάσεις και 60.000 θεατές πέρυσι, 19 χρόνια μετά την πρώτη φορά που το είδαμε επί σκηνής, το Ταλκ συζητά με την Ξένια Καλογεροπούλου για αυτή την ξεχωριστή δουλειά.