Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Πώς να γράψετε μια κοινωνική ιστορία.

Τι είναι οι κοινωνικές ιστορίες (social stories). 

Η κοινωνική ιστορία είναι ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο για να διδάσκουμε τα παιδιά πώς να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, να αντιμετωπίζουν προβληματικές συμπεριφορές, να αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και να είναι σε θέση να χειρίζονται νέες ή άγνωστες κοινωνικές καταστάσεις. Κοινωνικές ιστορίες μπορούμε να γράψουμε στην πραγματικότητα για οτιδήποτε δυσκολεύει το παιδί, όπως προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. ο θυμός και το δάγκωμα), δεξιότητες της καθημερινής ζωής (π.χ. πλύσιμο δοντιών, χρήση τουαλέτας) ή και συγκεκριμένα γεγονότα (π.χ. συμπεριφορά κατά τη διάρκεια τέλεσης ενός γάμου). 

Μια καλή κοινωνική ιστορία διδάσκει στο παιδί τις αναμενόμενες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Περιγράφει επίσης με λεπτομέρειες τι απαιτεί κάθε κατάσταση, γεγονός ή δεξιότητα. 

11 συμβουλές για την προστασία των παιδιών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για διασκέδαση, μπάνιο, παιχνίδι και… μικρά ατυχήματα. Σας παρουσιάζουμε 11 συμβουλές για την προστασία των παιδιών σας κατά τη διάρκεια του υπέροχου ελληνικού καλοκαιριού.

Πόσο στοιχίζει στις οικογένειες η εκπαίδευση των παιδιών

Οι γονείς δαπανούν, κατά μέσο όρο, 44.221 δολάρια ΗΠΑ για την εκπαίδευση του παιδιού τους από το δημοτικό σχολείο μέχρι και το πρώτο πτυχίο, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της HSBC. Το 87% των γονέων σε όλον τον κόσμο υποστηρίζει οικονομικά την εκπαίδευση των παιδιών του, το 76% εξετάζει το ενδεχόμενο μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και θεωρεί ότι θα συνεισφέρει οικονομικά στις σπουδές αυτές, ενώ το 74% χρησιμοποιεί το καθημερινό εισόδημα για να καλύψει τις εκπαιδευτικές δαπάνες των παιδιών του. Η πλειοψηφία (82%) των γονέων είναι επίσης έτοιμη να κάνει θυσίες προκειμένου να επιτύχει το παιδί τους.

Στο Google Maps υπάρχουν πληροφορίες για τοποθεσίες προσβάσιμες σε ανθρώπους με αναπηρία

Μπορεί στην καθημερινή μας ζωή να κάνουμε πολλά και διάφορα πράγματα, μερικές φορές δεν σκεφτόμαστε καν πως γίνονται όλα αυτά, θεωρούμε ότι όλα γύρω μας είναι απλά και ο καθένας μπορεί να τα κάνει, π.χ. αν ήσασταν καθηλωμένοι σε μια αναπηρική καρέκλα, θα μπορούσατε να ανεβείτε σκαλιά; Ε λοιπόν η Google θέλει να εξυπηρετεί τους πάντες, ακόμη και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, για αυτό από το περασμένο έτος επιχειρεί να προσθέσει την δυνατότητα πληροφοριών για τοποθεσίες προσβάσιμες σε ανθρώπους με αναπηρικό αμαξίδιο.

Η κόρη του Stephen Hawking απαντά: Στον μπαμπά μου μπορεί κανείς να θέσει οποιαδήποτε ερώτηση

Είναι συγκινητικό μία κόρη να μιλά για τον μπαμπά της. Στην περίπτωση της Lucy Hawking είναι ταυτόχρονα και τρομερά ενδιαφέρον.

Πώς είναι άραγε να μεγαλώνει κανείς με μπαμπά τον σπουδαίο φυσικό, Stephen Hawkind;

Πόσο συχνά πρέπει ένα παιδί να τρώει κόκκινο κρέας;

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι το κόκκινο κρέας είναι το πιο θρεπτικό τρόφιμο για ένα παιδί. Επίσης αποτελεί την βασική λύση για την αποφυγή της αναιμίας και γενικότερα την αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων σιδήρου στο αίμα του παιδιού επισημαίνει ο κ. Γιάννης Χρύσου Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Διευθυντής Διαιτολογικού τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.

Σαουδική Αραβία: Μάθημα γυμναστικής για τα κορίτσια από την επόμενη χρονιά

Τα δημόσια σχολεία της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά να παρέχουν στις μαθήτριες το μάθημα της φυσικής αγωγής, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική μεταρρύθμιση στο ισλαμικό βασίλειο.

Προσφυγικό: Οδηγός για τη βελτίωση της κατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών

Έναν Oδικό Xάρτη δράσης με συστάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν και διαμένουν στην Ευρώπη χωρίς τους γονείς τους, ή κάποιον άλλο κηδεμόνα, δημοσίευσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η UNICEF και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

Στερούν από 9χρονο με σπάνιο νόσημα ειδικό σκεύασμα διατροφής

Κορόνα γράμματα με τη ζωή ενός αγοριού μόλις 9 ετών από τη Θεσσαλονίκη παίζει η πολιτεία. Ο μικρός πάσχει εκ γενετής από ένα σπάνιο κληρονομικό μεταβολικό νόσημα -την τυροσιναιμία τύπου 1- εξαιτίας του οποίου δεν μπορεί να καταναλώνει πρωτεΐνες, καθώς ο οργανισμός του δεν τις μεταβολίζει και υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει ακόμη και κίρρωση ήπατος. Μάλιστα η περίπτωσή του είναι τόσο σπάνια, που ο ίδιος κι ακόμη ένα παιδί είναι τα δύο μοναδικά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί οι «selfies» είναι απαγορευτικές για τα παιδιά

Το να βγάζεις φωτογραφία τον εαυτό σου, έχει πλέον γίνει μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανά τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να συνδέσουν τις «selfies» με ένα είδος ναρκισσισμού.Το να βγάζεις φωτογραφία τον εαυτό σου, έχει πλέον γίνει μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανά τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να συνδέσουν τις «selfies» με ένα είδος ναρκισσισμού.

Ενώσεις λογοτεχνών και εκδοτών εναντίον υπουργού για τα δικαιώματα

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2017

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Τα σωματεία που υπογράφουν το παρόν ψήφισμα εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων συγγραφέων, δημοσιογράφων και εκδοτών.

Καταγγέλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εντελώς αιφνιδιαστικά σκοπεύει να καταργήσει πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και εκδοτών, με δύο διατάξεις που προσέθεσε εκτάκτως, και χωρίς την προηγούμενη υποχρεωτική διαβούλευση, στο νομοσχέδιο για την συλλογική διαχείριση που μόλις προχθές την Παρασκευή 7-7-17 κατέθεσε στη Βουλή και προγραμματίζεται να ψηφισθεί με επείγουσα διαδικασία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Δεκάδες μη εμβολιασμένα παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά στην Ευρώπη

Τους τελευταίους 12 μήνες, συνολικά 35 παιδιά πέθαναν από επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη λόγω της απροθυμίας των γονιών να τα εμβολιάσουν, προειδοποιεί εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.